Menü

Miért szuperélelmiszer a cékla?

Bár sokan csak savanyúságként ismerik gyermekkorukból, azonban a cékla felhasználása ennél sokkal nagyobb skálán mozog. Egyfelől minden része felhasználható, másfelől már egészen március-áprilistól vethető és nagyjából 3 hónap múlva már betakarítható. Általában a legutolsó időpont novemberben jön el, amikor még a fagyok előtt betakaríthatjuk a céklát, így éppen időben vagyunk ahhoz, hogy beszerezzük még jó áron az idén termett céklát.

De hogy miért is olyan szuper a cékla? Rendkívül egészséges és éppen az őszi influenzás időben sokat segíthet szervezetünknek. Nagy mennyiségben található benne antioxidáns, ezen kívül magas vitamin- és ásványi anyag tartalma van. Tartalmaz többek között káliumot, magnéziumot és vasat, de bőséggel ellátja a szervezetet A-vitaminnal, C-vitaminnal és B6-vitaminnal is. Azért nagyszerű zöldség, mivel a gyökere és a levelei is felhasználhatók. Utóbbit általában zsengén, még fiatalon szokták gyűjteni és salátában használják fel, gyökerét pedig savanyítják, de nyersen is fogyasztható, általában szintén salátaként vagy szendvicsbe szokták felhasználni. Zöldség- és gyümölcsturmixokban sem ritka, ráadásul rengeteg recept érhető el, ahol főzve használjuk fel a céklát.

Persze általánosan is rengeteg jótékony egészségügyi hatása ismert a céklának, azonban érdemes elkülöníteni a nyers cékla, a céklalé és a céklás ételek hatásait, mivel más-más előnyeit élvezhetjük a különböző elkészítési módoknak köszönhetően.

A nyers cékla csakúgy, mint más zöldségek esetében is a legjobb választás, mivel jótékony hatásai és tápanyagtartalma így tud érvényesülni a legjobban. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett javítja a vérkeringést, valamint az idegrendszer egészégét is támogatja. Úgy tartják, bizonyos típusú demenciák esetén a megelőzésben van fontos szerepe, valamint általánosan javítja a memóriát és az agy vérellátását.

A céklalé szintén nagyon egészséges felhasználási formája a céklának, mivel így nem veszít vitamin- és ásványi anyag tartalmából. Igaz, a céklaléből naponta nem érdemes egy pohárnál többet fogyasztani, hiszen már így is rendkívül sok egészségügyi hatása érvényesül. Csökkenti például a vérnyomást, megakadályozza vagy lassítja a demencia kialakulását, jótékony hatással van a szívre és a diétázók körében is közkedvelt, mivel felgyorsítja az anyagcserét és magas rosttartalmának köszönhetően segít a szervezet méregtelenítési folyamatiban.

Vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása, mivel magas vastartalma van, valamint a benne található C-vitamin és réz elősegíti a vas felszívódását. A máj működését is előnyösen befolyásolja, mivel segíti a méregtelenítő folyamatokat, valamint gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Jó hatással van a bőrünkre is, segít a pattanások eltüntetésében, a ráncokat meg antioxidáns tartalma miatt halványítja.

Nem csak inzulinrezisztencia esetén érdemes ezt a diétát követni

A 160 grammos szénhidrátdiéta bár eredetileg inzulinrezisztenseknek készült, fogyni vágyóknak is tökéletes. Mutatjuk mit kell tudni róla.

Ezek a legfontosabb vitaminok megfázás idején

Az egészséges és változatos táplálkozás mellett az őszi és téli időszakokban szükségünk lehet vitaminokra, és ásványi anyagokra, hogy elkerüljük a megfázás kínzó tüneteit. Az ábécé elejéről válogatva górcső alá vesszük a legfontosabbakat, így a cinket, valamint a C, D, és E vitaminokat, hogy te is átlásd, mit miért érdemes bevinni a szervezetedbe.

Finom ételek amelyek támogatják a vesét

Ínycsiklandó ételekkel is lehet támogatni a vese működését, sokat számít a magas antioxidáns-tartalom.

Ételek és italok, amelyek segítenek a májon

Az ember egy hosszú, fárasztó nap után könnyen kinyit egy üveg bort, hétvégente elmegy a csajokkal koktélozni vagy a haverokkal sörözgetni - önmagában egy-egy ilyen esemény nem bűn, de ezek az alkalmak könnyen rutinná lesznek, és egy idő után sajnos akár a mindennapok részévé is válhat az alkohol.

Gyors leveles tészta házilag

Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle. Biztos vagyok benne, hogy eddig te is azt gondoltad, bonyolult otthon leveles tésztát készíteni, pedig se nem macerás, se nem időigényes az összeállítása. Ha elolvasod az alábbi receptet, garantálom, hogy sokkal ritkábban fogod a boltit választani.