Menü

Mit tegyünk a megmaradt száraz pékáruval?

A szikkadt kenyeret, zsemlét, kiflit semmiképp se dobjuk ki, akár le is fagyaszthatjuk ezeket, de azonnal is felhasználhatjuk pár ötletes és ízletes fogáshoz. Kenyérmentő tippek következnek! Ezekkel a receptekkel néhány perc alatt meleg vacsorát adhatunk a családnak.

Napjainkban, amikor minden döbbenetesen megdrágult, fokozottan érvényes az elv, mely szerint ételt nem dobunk ki. Előfordul azonban, hogy a szikkadt, kemény pékárut már senki sem kívánja elfogyasztani, ekkor jöhetnek jól azok az ötletek, melyekkel ötletesen felhasználhatjuk a maradékot.

Mire jó a száraz kenyér?

Száraz kenyérkockát nemcsak a salátánkra tehetünk, hanem készíthetünk belőle olaszos kenyeres paradicsomlevest, kenyeres ételeket, melegszendvicset, pirítóst, aprítva zsemlemorzsát, kenyérpudingot, a fasírtról nem is beszélve.

A maradék kenyérből készülhet a méltán népszerű bundáskenyér, melynek ajánlom diétásabb verzióját, teljes kiőrlésű kenyérből, olajspray-vel megfújva, tetejére parmezán sajtot reszelve, sütőben megsütve.

A megszikkadt zsemléket tölthetjük zöldségekkel, hússal, de még desszertként is kiváló, vaníliás édes túróval megtöltve, megsütve. Ezekkel a receptekkel néhány perc alatt meleg vacsorát adhatunk a családnak.

Sokan a spenótot is kenyérrel sűrítik, de ha valaki ehhez nem érez kedvet, akkor készíthet a megmaradt kifliből karikákra vágott vendégváró falatokat, sajtokkal, zöldségekkel, felvágottal, olívabogyóval.

Mint említettem édességet is varázsolhatunk megszikkadt pékáruból, hiszen kiflit, kalácsot édes vaníliás tejbe áztatva, mákkal megszórva máris kész a mákos guba, de a cukros tejbe áztatott pékárut vajjal, gyümölcsökkel, csokival, mazsolával, lekvárral is ízesítjük finom édességeket kapva. Egy tartalmas leves utáni második fogásként ezek az ínyencségek simán megállják a helyüket, függetlenül attól, hogy mindössze pár szikkadt kalács, vagy kifli felhasználásával készült filléres ételek.

A kalácsot felhasználhatjuk felfújtakhoz is, de gondoljunk csak a máglyarakásra, hamis aranygaluskára, ha már az élvezeteket űzzük.

Talán újdonságként hat, de létezik kenyérpuding is. A strata egy olasz kenyérpuding, mely tulajdonképpen kockákra vágott, tejbe áztatott kenyérből készül, melyhez bármit lehet tenni (szalonna, hagyma, sajt…stb.) majd tojással együtt sütőben megsütni.

A családom példájából kiindulva kenyérből és péksüteményből vagy túl sok van otthon, vagy túl kevés. Vagy ketten is veszünk a férjemmel, vagy – bízva a másikban - egyikőnk sem. A friss, puha, ropogós zsemle másnap már szikkadt, kemény, s kevésbé kívánatos, azonban semmiképp se dobjuk ki, egy kis kreativitással számos étel készíthető belőlük.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.