Menü

Mit tegyünk a megmaradt száraz pékáruval?

A szikkadt kenyeret, zsemlét, kiflit semmiképp se dobjuk ki, akár le is fagyaszthatjuk ezeket, de azonnal is felhasználhatjuk pár ötletes és ízletes fogáshoz. Kenyérmentő tippek következnek! Ezekkel a receptekkel néhány perc alatt meleg vacsorát adhatunk a családnak.

Napjainkban, amikor minden döbbenetesen megdrágult, fokozottan érvényes az elv, mely szerint ételt nem dobunk ki. Előfordul azonban, hogy a szikkadt, kemény pékárut már senki sem kívánja elfogyasztani, ekkor jöhetnek jól azok az ötletek, melyekkel ötletesen felhasználhatjuk a maradékot.

Mire jó a száraz kenyér?

Száraz kenyérkockát nemcsak a salátánkra tehetünk, hanem készíthetünk belőle olaszos kenyeres paradicsomlevest, kenyeres ételeket, melegszendvicset, pirítóst, aprítva zsemlemorzsát, kenyérpudingot, a fasírtról nem is beszélve.

A maradék kenyérből készülhet a méltán népszerű bundáskenyér, melynek ajánlom diétásabb verzióját, teljes kiőrlésű kenyérből, olajspray-vel megfújva, tetejére parmezán sajtot reszelve, sütőben megsütve.

A megszikkadt zsemléket tölthetjük zöldségekkel, hússal, de még desszertként is kiváló, vaníliás édes túróval megtöltve, megsütve. Ezekkel a receptekkel néhány perc alatt meleg vacsorát adhatunk a családnak.

Sokan a spenótot is kenyérrel sűrítik, de ha valaki ehhez nem érez kedvet, akkor készíthet a megmaradt kifliből karikákra vágott vendégváró falatokat, sajtokkal, zöldségekkel, felvágottal, olívabogyóval.

Mint említettem édességet is varázsolhatunk megszikkadt pékáruból, hiszen kiflit, kalácsot édes vaníliás tejbe áztatva, mákkal megszórva máris kész a mákos guba, de a cukros tejbe áztatott pékárut vajjal, gyümölcsökkel, csokival, mazsolával, lekvárral is ízesítjük finom édességeket kapva. Egy tartalmas leves utáni második fogásként ezek az ínyencségek simán megállják a helyüket, függetlenül attól, hogy mindössze pár szikkadt kalács, vagy kifli felhasználásával készült filléres ételek.

A kalácsot felhasználhatjuk felfújtakhoz is, de gondoljunk csak a máglyarakásra, hamis aranygaluskára, ha már az élvezeteket űzzük.

Talán újdonságként hat, de létezik kenyérpuding is. A strata egy olasz kenyérpuding, mely tulajdonképpen kockákra vágott, tejbe áztatott kenyérből készül, melyhez bármit lehet tenni (szalonna, hagyma, sajt…stb.) majd tojással együtt sütőben megsütni.

A családom példájából kiindulva kenyérből és péksüteményből vagy túl sok van otthon, vagy túl kevés. Vagy ketten is veszünk a férjemmel, vagy – bízva a másikban - egyikőnk sem. A friss, puha, ropogós zsemle másnap már szikkadt, kemény, s kevésbé kívánatos, azonban semmiképp se dobjuk ki, egy kis kreativitással számos étel készíthető belőlük.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.