Menü

Mit tegyünk a megmaradt száraz pékáruval?

A szikkadt kenyeret, zsemlét, kiflit semmiképp se dobjuk ki, akár le is fagyaszthatjuk ezeket, de azonnal is felhasználhatjuk pár ötletes és ízletes fogáshoz. Kenyérmentő tippek következnek! Ezekkel a receptekkel néhány perc alatt meleg vacsorát adhatunk a családnak.

Napjainkban, amikor minden döbbenetesen megdrágult, fokozottan érvényes az elv, mely szerint ételt nem dobunk ki. Előfordul azonban, hogy a szikkadt, kemény pékárut már senki sem kívánja elfogyasztani, ekkor jöhetnek jól azok az ötletek, melyekkel ötletesen felhasználhatjuk a maradékot.

Mire jó a száraz kenyér?

Száraz kenyérkockát nemcsak a salátánkra tehetünk, hanem készíthetünk belőle olaszos kenyeres paradicsomlevest, kenyeres ételeket, melegszendvicset, pirítóst, aprítva zsemlemorzsát, kenyérpudingot, a fasírtról nem is beszélve.

A maradék kenyérből készülhet a méltán népszerű bundáskenyér, melynek ajánlom diétásabb verzióját, teljes kiőrlésű kenyérből, olajspray-vel megfújva, tetejére parmezán sajtot reszelve, sütőben megsütve.

A megszikkadt zsemléket tölthetjük zöldségekkel, hússal, de még desszertként is kiváló, vaníliás édes túróval megtöltve, megsütve. Ezekkel a receptekkel néhány perc alatt meleg vacsorát adhatunk a családnak.

Sokan a spenótot is kenyérrel sűrítik, de ha valaki ehhez nem érez kedvet, akkor készíthet a megmaradt kifliből karikákra vágott vendégváró falatokat, sajtokkal, zöldségekkel, felvágottal, olívabogyóval.

Mint említettem édességet is varázsolhatunk megszikkadt pékáruból, hiszen kiflit, kalácsot édes vaníliás tejbe áztatva, mákkal megszórva máris kész a mákos guba, de a cukros tejbe áztatott pékárut vajjal, gyümölcsökkel, csokival, mazsolával, lekvárral is ízesítjük finom édességeket kapva. Egy tartalmas leves utáni második fogásként ezek az ínyencségek simán megállják a helyüket, függetlenül attól, hogy mindössze pár szikkadt kalács, vagy kifli felhasználásával készült filléres ételek.

A kalácsot felhasználhatjuk felfújtakhoz is, de gondoljunk csak a máglyarakásra, hamis aranygaluskára, ha már az élvezeteket űzzük.

Talán újdonságként hat, de létezik kenyérpuding is. A strata egy olasz kenyérpuding, mely tulajdonképpen kockákra vágott, tejbe áztatott kenyérből készül, melyhez bármit lehet tenni (szalonna, hagyma, sajt…stb.) majd tojással együtt sütőben megsütni.

A családom példájából kiindulva kenyérből és péksüteményből vagy túl sok van otthon, vagy túl kevés. Vagy ketten is veszünk a férjemmel, vagy – bízva a másikban - egyikőnk sem. A friss, puha, ropogós zsemle másnap már szikkadt, kemény, s kevésbé kívánatos, azonban semmiképp se dobjuk ki, egy kis kreativitással számos étel készíthető belőlük.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.