Menü

Erre figyelj, ha ködben vezetsz!

Sok baleset megelőzhető lenne, ha az ember megfogadná a rendőrség tanácsait, s törekedne a biztonságos közlekedésre.

A köd egy felhőképződés a földfelszín közelében. Reggel vagy este a tavak és a tengerpart közelében gyakran előfordul. Látni és látszani az egyik legfontosabb, miközben ködben vezetünk.

A ködös időjárás különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a közvilágítás sem tudja segíteni a vezetést. A ködös útszakaszokon a legfontosabb teendőnk csökkenteni a jármű sebességét! Nagyon fontos betartani a követési távolságot, illetve növelni azt, mert ködben nehéz megbecsülni ezt helyesen.

Ha nagy sebességgel érkezünk meg egy ködös szakaszhoz, az különösen veszélyes, hiszen hirtelen csökken meg a látótávolság. Ezzel a hirtelen és fokozott ködképződéssel számolhatunk folyók közelében, valamint erdős, hegyi útszakaszokon.

Ködben vezetni huzamosabb ideig megterhelő, ezért célszerű rövid pihenőket tartani, illetve a közlekedés során fokozottan kell figyelnünk a gyalogosokra, kerékpárosokra, akik észlelése a ködös időben ugyancsak jelentősen nehezebbé válik, ami rendkívül balesetveszélyes.

Ha ködös útszélen ki kell szálljunk a járműből, vegyünk fel minden esetben láthatósági mellényt, hogy észrevehetőek legyünk.

A ködben való vezetés veszélyes, ezért ennek egyik legfontosabb alapszabálya a ködlámpák vagy tompított fényszórók használata. A távolsági fényszórók nem segítik a ködben való haladást, sőt épp ellenkezőleg, rontják a látási viszonyokat, ezért ezek használatát mellőzzük. A ködlámpák olyan színfrekvenciával működnek és olyan pozícióban helyezkednek el, hogy használatukkal nem kell tartani a normál fényszóró általi vakító érzéstől.

Ködös időben legyünk türelmesek vezetés közben, ne siessünk, ne kapkodjunk. Ha ködben nem érezzük biztonságosnak a közlekedésünket, akkor inkább ne üljünk autóba. A legjobb elkerülni a veszélyes időjárást.

A ködben történő biztonságos vezetéshez alaposabban kell koncentrálni, hiszen fel kell készülni egy hirtelen fékezésre is, mivel járművek, emberek, kerékpárosok, motorosok tűnhetnek fel a „semmiből”, így tanácsos kizárni a zavaró körülményeket, érdemes lehalkítani, vagy lekapcsolni a rádiót, s megkérni utasainkat a halkabb beszélgetésre.

Talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy ködben kétszer is érdemes meggondolni egy előzést. A ködben való biztonságos vezetés aranyszabályait minden autósnak érdemes megfogadnia!

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.