Menü

Erre figyelj, ha ködben vezetsz!

Sok baleset megelőzhető lenne, ha az ember megfogadná a rendőrség tanácsait, s törekedne a biztonságos közlekedésre.

A köd egy felhőképződés a földfelszín közelében. Reggel vagy este a tavak és a tengerpart közelében gyakran előfordul. Látni és látszani az egyik legfontosabb, miközben ködben vezetünk.

A ködös időjárás különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a közvilágítás sem tudja segíteni a vezetést. A ködös útszakaszokon a legfontosabb teendőnk csökkenteni a jármű sebességét! Nagyon fontos betartani a követési távolságot, illetve növelni azt, mert ködben nehéz megbecsülni ezt helyesen.

Ha nagy sebességgel érkezünk meg egy ködös szakaszhoz, az különösen veszélyes, hiszen hirtelen csökken meg a látótávolság. Ezzel a hirtelen és fokozott ködképződéssel számolhatunk folyók közelében, valamint erdős, hegyi útszakaszokon.

Ködben vezetni huzamosabb ideig megterhelő, ezért célszerű rövid pihenőket tartani, illetve a közlekedés során fokozottan kell figyelnünk a gyalogosokra, kerékpárosokra, akik észlelése a ködös időben ugyancsak jelentősen nehezebbé válik, ami rendkívül balesetveszélyes.

Ha ködös útszélen ki kell szálljunk a járműből, vegyünk fel minden esetben láthatósági mellényt, hogy észrevehetőek legyünk.

A ködben való vezetés veszélyes, ezért ennek egyik legfontosabb alapszabálya a ködlámpák vagy tompított fényszórók használata. A távolsági fényszórók nem segítik a ködben való haladást, sőt épp ellenkezőleg, rontják a látási viszonyokat, ezért ezek használatát mellőzzük. A ködlámpák olyan színfrekvenciával működnek és olyan pozícióban helyezkednek el, hogy használatukkal nem kell tartani a normál fényszóró általi vakító érzéstől.

Ködös időben legyünk türelmesek vezetés közben, ne siessünk, ne kapkodjunk. Ha ködben nem érezzük biztonságosnak a közlekedésünket, akkor inkább ne üljünk autóba. A legjobb elkerülni a veszélyes időjárást.

A ködben történő biztonságos vezetéshez alaposabban kell koncentrálni, hiszen fel kell készülni egy hirtelen fékezésre is, mivel járművek, emberek, kerékpárosok, motorosok tűnhetnek fel a „semmiből”, így tanácsos kizárni a zavaró körülményeket, érdemes lehalkítani, vagy lekapcsolni a rádiót, s megkérni utasainkat a halkabb beszélgetésre.

Talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy ködben kétszer is érdemes meggondolni egy előzést. A ködben való biztonságos vezetés aranyszabályait minden autósnak érdemes megfogadnia!

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.