Menü

Fogyassz fahéjat és légy egészséges!

A fahéjat valójában a fahéjfa (másnéven ceyloni fahéjfa vagy cimetfa) kérgéből nyerik. Sokáig mind fűszerként, mind hagyományos gyógymódként használatos volt. Kiegészítő anyagként a mai napig megtalálható kapszulákban, teákban és különféle kivonatokban, az orvosok azonban gyógyászati célokra nem ajánlják. A kutatások mást mutatnak, így ez még érdekes lehetőségeket rejthet a jövőben, illetve további kutatások számára ad biztos alapot.

Most tekintsük át röviden, milyen hatásai lehetnek az egészségre!

Csökkenti a vércukorszintet

Állatkísérletek, illetve cukorbetegségben szenvedő emberekkel való munka is bizonyította már, hogy a fahéj csökkentheti a vércukorszintet. Az azonban még nem tisztázott, hogy milyen mennyiség szükséges, illetve milyen hosszan tartó hatás érhető el vele.

A metabolizmus gyorsítása

A fahéjban található esszenciális olaj, (melynek 90%-át a fahéjaldehid alkotja) hatással lehet a zsírsejtekre, elősegítheti a zsírégetést. Mivel a kutatás még korai stádiumban van, messzemenő következtetéseket még nem tudunk levonni, mindenesetre jó hír lehet azoknak, akik a jövőben fogyókúrára adnák a fejüket.

Hatása a bőrre

Ez is egy nagyon vitatott téma, de létezik egy tanulmány, amely bizonyítja, hogy a fahéj segít az arc pirosságával, illetve a pattanásokkal való küzdelemben. Nemhiába találunk olyan sok DIY fahéjas arcmaszk receptet az interneten. Egy másik tanulmány során arra a következtetésre jutottak, hogy a fahéj serkenti a kollagén előállítását, ami segít, hogy bőrünk fiatalabbnak tűnjön.

Küzdelem a daganatos megbetegedések ellen

Sok mindenről kiderült már az utóbbi időben, hogy hatásos lehet a rákkal való küzdelem során, nincs ez másként a fahéj esetében sem. Laboratóriumi körülmények között nevelt daganatos sejtek növekedését akadályozta, sőt volt olyan eset, hogy azokat el is pusztította.

Csökkenti a vérnyomást

Már számos tanulmány bizonyítja, hogy ha három hónapon keresztül minden nap fogyasztunk a fahéjból, csökkenthető a szisztolés érték.

Gyulladáscsökkentő

Egy nemrégiben elvégzett tanulmányban 115 ételt vizsgáltak meg, és a fahéj a toplista élén szerepelt a gyulladás elleni küzdelemben. Mivel egyre több a gyulladásos megbetegedés, ahogy az ember idősödik, a fahéj kiváló kiegészítő terápiává válhat az alkalmazott gyógyászati kezelések mellett.

Gombás fertőzések elleni küzdelem

Úgy tűnik, a fahéjnak megvan az a mágikus ereje, hogy a legtöbb hüvelyi gombás fertőzést okozó Candida albicans-t elpusztítsa – legalábbis laboratóriumi körülmények között már megtörtént ennek bizonyítása.

Menstruációs ciklus szabályozása

Egyre több nő küzd a policisztás ovárium szindrómával. Egy tanulmány szerint, ha ezek a nők 1,5 gramm fahéjat fogyasztanak minden nap 6 hónapon keresztül, sokkal rendszeresebbek lesznek a menstruációs ciklusaik.

Ezen kívül jótékony hatása lehet az agyműködésre, szerepet játszhat a koleszterin szint csökkentésében, felveheti a harcot a baktériumok elleni küzdelemben (E.coli, Salmonella stb.), és még ki tudja, milyen aspektusban teszünk jót magunkkal, ha naponta fogyasztunk egy kis fahéjat. Mert ugye nem is olyan rossz megszórni a reggeli cappuccino tetejét?

Forrás: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-cinnamon

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.