Menü

Plogging avagy a szemétszedős futás

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket. A plogging ötlete Svédországból származik. Magyarországon 2018 elején vált ismertté.

A plogging kifejezés a svéd "plocka upp" kifejezés kombinációja a "gyűjtés" és a "kocogás" kifejezéséből. A környezetbarát mozgalom egy új környezettudatos „futódivat”, a szokás 2016-ban indult el útjára a svédektől, és azóta népszerűsége töretlen.

Ha minden edzésen egyetlen futó mindössze csupán egyetlen szemetet szed fel a földről, a sok kicsi sokra megy elvét követve sokat tettünk környezetünk megtisztításáért.

A plogging ötvözi az egészséges életet, a testmozgást és a környezetvédelmet, a mozgalom pedig nem hiábavaló, 2016-ban például közel 3000 tonna szemetet szedett össze a 190 ezer résztvevő – olvasom a neten.

Sok futó csatlakozik közösségekhez, így a tevékenység közösségi futások alkalmával is tökéletesen beilleszthető az edzésekbe, ekkor nyilván nem a legjobb időket futja az ember és nem saját rekordokat döntöget, de a Földünk és környezetünk mindenképp jól jár.

A futás és szemétszedés azaz a plogging végzése közben arra is figyeljünk, hogy mi az a szemét, amit nem szabad felvenni a földről, ilyenek például a gyógyszerek, kötszerek, gyógyászati eszközök, tű, akkumlátorok, motorolaj, különféle elektromos és elektronikai berendezések és hasonlók.

Ha holnap valaki kipróbálja a ploggingot, érdemes mindenképp gumikesztyűt húzni a futókesztyűre, hiszen már hidegebb idők járnak, viszont a fertőzésveszélyt mindenképp szem előtt kell tartani. Egy erős zsákot vigyünk, mely elbír mindenféle hulladékkal, szemétszedés közben pedig véletlen se nyúljunk az arcunkhoz, így elkerülhetjük az esetleges fertőzéseket!

Futásból hazaérve első dolgunk legyen a lehető legalaposabban kezet mosni, a gumikesztyűt pedig egy erre alkalmas hulladékgyűjtőbe, a futókesztyűt pedig mosógépbe dobni.

Szemetet szedni bárhol lehet, akár erdőkben, mezőkön a terepfutások alkalmával, akár a városban, mindenképp egy dícséretes és becsülendő kezdeményezés, melyhez minden kedves sportolni vágyót bíztatok, hogy csatlakozzon!

Miért tegyük meg ezt?

A válasz nyilvánvaló. Mert egyre fontosabb és aktuálisabb a fenntarthatóság, a környezettudatosság, a környezetünk védelme, az éghajlatváltozás problémája. Néha azt gondoljuk mi ebben a folyamatban kis láncszem vagyunk és egy ember munkája nem számít. Pedig nagyon is számít.

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.