Menü

Plogging avagy a szemétszedős futás

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket. A plogging ötlete Svédországból származik. Magyarországon 2018 elején vált ismertté.

A plogging kifejezés a svéd "plocka upp" kifejezés kombinációja a "gyűjtés" és a "kocogás" kifejezéséből. A környezetbarát mozgalom egy új környezettudatos „futódivat”, a szokás 2016-ban indult el útjára a svédektől, és azóta népszerűsége töretlen.

Ha minden edzésen egyetlen futó mindössze csupán egyetlen szemetet szed fel a földről, a sok kicsi sokra megy elvét követve sokat tettünk környezetünk megtisztításáért.

A plogging ötvözi az egészséges életet, a testmozgást és a környezetvédelmet, a mozgalom pedig nem hiábavaló, 2016-ban például közel 3000 tonna szemetet szedett össze a 190 ezer résztvevő – olvasom a neten.

Sok futó csatlakozik közösségekhez, így a tevékenység közösségi futások alkalmával is tökéletesen beilleszthető az edzésekbe, ekkor nyilván nem a legjobb időket futja az ember és nem saját rekordokat döntöget, de a Földünk és környezetünk mindenképp jól jár.

A futás és szemétszedés azaz a plogging végzése közben arra is figyeljünk, hogy mi az a szemét, amit nem szabad felvenni a földről, ilyenek például a gyógyszerek, kötszerek, gyógyászati eszközök, tű, akkumlátorok, motorolaj, különféle elektromos és elektronikai berendezések és hasonlók.

Ha holnap valaki kipróbálja a ploggingot, érdemes mindenképp gumikesztyűt húzni a futókesztyűre, hiszen már hidegebb idők járnak, viszont a fertőzésveszélyt mindenképp szem előtt kell tartani. Egy erős zsákot vigyünk, mely elbír mindenféle hulladékkal, szemétszedés közben pedig véletlen se nyúljunk az arcunkhoz, így elkerülhetjük az esetleges fertőzéseket!

Futásból hazaérve első dolgunk legyen a lehető legalaposabban kezet mosni, a gumikesztyűt pedig egy erre alkalmas hulladékgyűjtőbe, a futókesztyűt pedig mosógépbe dobni.

Szemetet szedni bárhol lehet, akár erdőkben, mezőkön a terepfutások alkalmával, akár a városban, mindenképp egy dícséretes és becsülendő kezdeményezés, melyhez minden kedves sportolni vágyót bíztatok, hogy csatlakozzon!

Miért tegyük meg ezt?

A válasz nyilvánvaló. Mert egyre fontosabb és aktuálisabb a fenntarthatóság, a környezettudatosság, a környezetünk védelme, az éghajlatváltozás problémája. Néha azt gondoljuk mi ebben a folyamatban kis láncszem vagyunk és egy ember munkája nem számít. Pedig nagyon is számít.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!