Menü

A kő, ami után senki sem vágyakozik, a vesekő

A vesekő az a kristály az életünkben, amiről mindenki hallott már, de mindenki fél tőle, hogy az ő szervezetében ne forduljon elő. A cukorbetegség mellet ez egyik legtöbbet diagnosztizált probléma, mely már népbetegségnek számít.

A vesekő egy kemény, kristályos anyag, mely a vizeletből csapódik ki és az esetek döntő többségében mindkét vesét, és a lakosság nagyjából öt százalékát érintő probléma. Nagyon sokszor rejtőzködik, mivel a kövek méretükből adódóan nem mozognak, így nem is okoznak gondot. Amennyiben a kövek elég kicsik, vagyis nevezhetjük homoknak, akkor könnyen kiürülnek a szervezetből, mondhatni észrevétlenül, viszont, ha nagyobb méretűek, akkor elmozdulásuk során súlyos panaszokat okozhatnak.

Egy nagyobb méretű kő el is zárhatja a vizelet útját, így elzáródás, pangás, gyulladás, ezután pedig vesekárosodás ütheti fel fejét. Legfőbb tünete a vesetájékon érezhető görcsös, kisugárzó fájdalom, melyet hányinger, hátfájás véres vizelet és láz kísérhet. Mivel a kövek fokozatosan alakulnak ki, sokáig tünetmentesen hurcolhatjuk magunkkal őket, lehetséges, hogy csak egy hasi ultrahangon fedezik csak fel. A férfiak körében kétszer gyakoribb az előfordulása, mint nők esetében és első körben a 20-40 éves korosztálynál figyelhető meg. Érdekesség, hogy a földrajzi élőhely is számít a kialakulás esélyében, a nagyon meleg, hegyvidéki területeken az alacsonyabb folyadék fogyasztással szoros összefüggésben van. Itt pedig beszélhetünk arról, hogy mik is lehetnek a kiváltó okok.

Az egyik legfontosabb, a már említett folyadékbevitel. Amikor valaki nem fogyaszt elég folyadékot, akkor nem hígul a szervezetében felgyülemlett kiválasztott anyag, így annak esélye van kicsapódni a vizeletből. A mozgásszegény életmód sem segít a dolgon, hiszen ilyenkor a vizelet pang a húgyhólyagban. A cukorbetegség, a kóros elhízás is közrejátszhat, de akár lehet egy fejlődési rendellenesség is oka a probléma kialakulásának. Vigyáznunk kell a húgyúti fertőzésekkel is, mivel egy gyulladásban lévő szerv nem tudja ellátni kellőképpen a feladatát.

Kezelési módjai közé tartoznak a vizelet és kőhajtó gyógyszerek szedése, de első körben mindig a görcsöket és fájdalmat kell megszüntetni. Amikor nem tud természetes úton távozni a kis ásványunk, akkor orvosi beavatkozásra lesz szükségünk. Két lehetőség van. Az egyik a kövek ultrahangos módszerrel való szétzúzása, vagy a másik, hogy műtéti úton eltávolítják testünkből, de ez attól is függ, hogy milyen típusú kőről beszélünk.

Megelőzéséért sokat tehetünk. Elegendő, megfelelő folyadék fogyasztása a legfontosabb. A mozgás, legyen az futás, tánc, mozgatja szerveinket, nem engedi lappangani a vizeletet, így könnyebben van esélyünk az esteleges kicsapódott vegyületek távozására. Próbáljunk stressz mentesebb életet élni, mivel az idegeskedés többek között gyengíti immunrendszerünket és ez pedig egyenes út a fertőzésekhez.

A vesekő egy olyan, sokakat érintő betegség, mely nagy fájdalmakat és komoly egészségügyi problémákat tud okozni, mégis egy kis odafigyeléssel segíthetünk testünknek a probléma kialakulásának megelőzésében.

Tesztoszteron nőknél: a túl sok és a túl kevés sem jó

Szakember mondja el, milyen tünetek jelezhetik, hogy nincs rendben a tesztoszteronszint, és milyen kezelési lehetőségek léteznek.

Mit kell tudni a felnőttkori fogszabályozásról?

fogszabályozó, fogszabályozás, fog, fogászat, esztétika, fogorvos, fogász, készülék, procedúra, láthatatlan, elülső, hátsó, rögzített, kivehető, felnőtt, felnőttkor, fog

Miért leszünk libabőrösek?

A libabőr minden ember számára ismerős, hiszen egy akaratlan reakció testünk részéről, de vajon miért is alakul ki ez?

A szaunázás szabályai és jótékony hatásai

A szaunázás évezredek óta népszerű tevékenység, nem véletlenül, ugyanis számos pozitív egészségügyi hatása van az izzasztás gyógyító erejének.

Melyik szívfájdalom jelez életveszélyt?

Ha erős fájdalmat érzünk a szívünk tájékán, akkor biztosak lehetünk benne, hogy baj van. Az dönti el, hogy mekkora a baj, hogy milyen típusú a fájdalom, és hamar megszűnik-e vagy sem.