Menü

A kő, ami után senki sem vágyakozik, a vesekő

A vesekő az a kristály az életünkben, amiről mindenki hallott már, de mindenki fél tőle, hogy az ő szervezetében ne forduljon elő. A cukorbetegség mellet ez egyik legtöbbet diagnosztizált probléma, mely már népbetegségnek számít.

A vesekő egy kemény, kristályos anyag, mely a vizeletből csapódik ki és az esetek döntő többségében mindkét vesét, és a lakosság nagyjából öt százalékát érintő probléma. Nagyon sokszor rejtőzködik, mivel a kövek méretükből adódóan nem mozognak, így nem is okoznak gondot. Amennyiben a kövek elég kicsik, vagyis nevezhetjük homoknak, akkor könnyen kiürülnek a szervezetből, mondhatni észrevétlenül, viszont, ha nagyobb méretűek, akkor elmozdulásuk során súlyos panaszokat okozhatnak.

Egy nagyobb méretű kő el is zárhatja a vizelet útját, így elzáródás, pangás, gyulladás, ezután pedig vesekárosodás ütheti fel fejét. Legfőbb tünete a vesetájékon érezhető görcsös, kisugárzó fájdalom, melyet hányinger, hátfájás véres vizelet és láz kísérhet. Mivel a kövek fokozatosan alakulnak ki, sokáig tünetmentesen hurcolhatjuk magunkkal őket, lehetséges, hogy csak egy hasi ultrahangon fedezik csak fel. A férfiak körében kétszer gyakoribb az előfordulása, mint nők esetében és első körben a 20-40 éves korosztálynál figyelhető meg. Érdekesség, hogy a földrajzi élőhely is számít a kialakulás esélyében, a nagyon meleg, hegyvidéki területeken az alacsonyabb folyadék fogyasztással szoros összefüggésben van. Itt pedig beszélhetünk arról, hogy mik is lehetnek a kiváltó okok.

Az egyik legfontosabb, a már említett folyadékbevitel. Amikor valaki nem fogyaszt elég folyadékot, akkor nem hígul a szervezetében felgyülemlett kiválasztott anyag, így annak esélye van kicsapódni a vizeletből. A mozgásszegény életmód sem segít a dolgon, hiszen ilyenkor a vizelet pang a húgyhólyagban. A cukorbetegség, a kóros elhízás is közrejátszhat, de akár lehet egy fejlődési rendellenesség is oka a probléma kialakulásának. Vigyáznunk kell a húgyúti fertőzésekkel is, mivel egy gyulladásban lévő szerv nem tudja ellátni kellőképpen a feladatát.

Kezelési módjai közé tartoznak a vizelet és kőhajtó gyógyszerek szedése, de első körben mindig a görcsöket és fájdalmat kell megszüntetni. Amikor nem tud természetes úton távozni a kis ásványunk, akkor orvosi beavatkozásra lesz szükségünk. Két lehetőség van. Az egyik a kövek ultrahangos módszerrel való szétzúzása, vagy a másik, hogy műtéti úton eltávolítják testünkből, de ez attól is függ, hogy milyen típusú kőről beszélünk.

Megelőzéséért sokat tehetünk. Elegendő, megfelelő folyadék fogyasztása a legfontosabb. A mozgás, legyen az futás, tánc, mozgatja szerveinket, nem engedi lappangani a vizeletet, így könnyebben van esélyünk az esteleges kicsapódott vegyületek távozására. Próbáljunk stressz mentesebb életet élni, mivel az idegeskedés többek között gyengíti immunrendszerünket és ez pedig egyenes út a fertőzésekhez.

A vesekő egy olyan, sokakat érintő betegség, mely nagy fájdalmakat és komoly egészségügyi problémákat tud okozni, mégis egy kis odafigyeléssel segíthetünk testünknek a probléma kialakulásának megelőzésében.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?