Menü

A magány negatív hatásai a szívre

Szívünk néha drasztikusan reagál érzelmi állapotunkra. Jó példa erre a megtört szív szindróma, amikor a lélekben érzett szívfájdalom hirtelen intenzív mellkasi fájdalmat vált ki, ami súlyos szívizom-elégtelenséghez vezethet, habár a szív egészséges.

A magány a korai halálozás, a rosszabb mentális egészség és az alacsonyabb életminőség erős előrejelzője a szív- és érrendszeri betegségekkel élők esetében, méghozzá sokkal erősebb prognosztizálója, mint amikor valaki egyedül él, legyen bár nő vagy férfi.

Az állítás a szívbetegség típusától függetlenül igaz még akkor is, ha az eredményeket úgy állapították meg, hogy figyelembe vegyék a beteg korát, iskolázottságát, más egészségi problémáit és betegségeit, a BMI -t, a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Összességében elmondható, hogy a magány a nők esetében megduplázta a halál kockázatát, és a mutató a férfiak esetében is közel kétszeresére ugrott.

A magány nemcsak annyit jelent, hogy sokat vagyunk egyedül, hiszen vannak, akik kifejezetten élvezik, ha egyedül lehetnek. A magány sokkal inkább a szociális élet és a társas kapcsolatok hiányát jelenti, ami káros lehet az egészségünkre is.

A magukat magányosnak érző férfiak és nők háromszor nagyobb valószínűséggel jeleztek zaklatottságot vagy depressziót , életminőségük pedig jelentősen alacsonyabb volt az átlagnál. A magányos ember úgy érzi, hogy mások nem értik meg őt, és úgy gondolja, hogy nincsenek igazán jelentős kapcsolatai.

Egyes emberek számára a magányosság időleges és könnyen enyhíthető. Ilyen például, amikor egy közeli barát elköltözik, vagy a másutt lakó szerelme hazautazik. Más esetekben a magányosság nem oldható fel ilyen könnyen (például meghal valakinek a szerette vagy felbomlik a házassága). Ilyenkor a magány hosszú ideig is fennállhat, ha valaki nem tud kapcsolatot teremteni más emberekkel.

Egyes emberek biológiailag hajlamosabbak, hogy magányosnak érezzék magukat. Az ikertanulmányokból kiderült, hogy a magányosság – legalábbis részben – örökölhető. Más tanulmányok azt vizsgálták, miként lehet a magányosság bizonyos géntípusok és egyes szociális vagy környezeti tényezők (például szülő támogatás hiánya) következménye.

A jelenleg divatos eszközök, amilyen a szociális média, csak látszólag segítik elő a szociális kapcsolatok kialakítását, előnyben részesítik a rövid interakciókat sok ismerőssel, a helyett, hogy kevesebb, de jelentősebb kapcsolatokat hoznának létre.

A magányosság fizikai és lelki egészségre gyakorolt negatív hatásait kiemelő egyre növekvő számú tudományos bizonyítékot azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.