Menü

Tűzveszélyes advent

Nem is egy nyugdíjas tűzoltó lánya és egy tűzoltó felesége lennék, ha nem jutna eszembe idén is ez a téma karácsony közeledtével. Az adventi időszak csodás, a karácsonyvárás meghittsége és a lázas készülődés miatt, azonban a tűzoltóknak ne adjunk pluszmunkát esetleges figyelmetlenségünkkel.

Nemsokára megkezdődik a négy héten át tartó adventi időszak, az ünnepi készülődés.

Sajnos ebben az időszakban gyakoribbak lakástüzek is. Advent idején nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos figyelni a veszélyforrásokra, az adventi koszorún égő gyertyákra, a csillagszórókra, illatgyertyákra. Egy irodában felejtett égő gyertya, vagy a felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú nagyon gyorsan óriási tüzet okozhat. Ha egy felügyelet nélkül hagyott égő gyertya eldől, mindent meggyújt maga körül a tűz pedig villámgyorsan terjed.

Akár mi magunk készítjük el az adventi koszorút, akár készen vásároljuk azt, a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt ne legyen éghető alátét.

Igaz, ma már nem díszítünk égő gyertyával karácsonyfát, ám egy nem biztonságos fényfüzér is lehet tűzveszélyes.

Ha tüzet észlelünk, első dolgunk az áramtalanítás, ez a legfontosabb teendőnk.

A következő szabályok betartásával sok kellemetlenségtől és anyagi kártól kímélhetjük meg magunkat.

Az adventi koszorút ne tegyük az ablakba a függöny, vagy egyéb éghető anyag, textília közelébe. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk.
A műfenyőre egyáltalán ne tegyünk gyertyát.
A füzérek vásárlásakor csak megbízható helyről vásároljunk és a fényforrásokat gondosan húzzuk ki a konnektorból, ha nem vagyunk otthon.
A gyerekekkel beszélgessünk arról, mi a teendő tűz esetén, tanítsuk meg nekik, vagy írjuk fel jól látható helyre mi a segélyhívó telefonszám. (112)
A karácsonyfát a lehető legkésőbb szerezzük be és az ünnepig tároljuk hideg helyen, nehogy az ágai és a levelei kiszáradjanak. Díszítéskor stabilan rögzítsük!

A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, ennek előnyeiről már korábban írtunk a hajraegeszseg.hu oldalain.

A biztonságos ünnepváráson kívül figyeljünk a fűtőberendezések rendszeres ellenőrzésére, használjunk szén-monoxid-érzékelőt. Vigyázzunk magunkra, egymásra és értékeinkre!

Meghitt adventi készülődést kívánok és biztonságos ünnepvárást, ünneplést.

Jótékonysági Mikulásfutás, jótékonysági futóversenyek

Az utóbbi években a jótékonysági futóversenyek egyedülálló platformja indult el, ahogy divatosak lettek a virtuális futások is, ahogy a szezon közeledtével a Mikulásfutások is. Miben más egy jótékonysági futás? Mit jelent a virtuális futás?

Ehető ajándékok

Bár az idei karácsony kicsit más lesz, mint korábban, azért az ünnephez spórolás ide vagy oda, hozzátartozik a készülődés, a várakozás, ajándékkészítés. Ha nem szeretnél sok pénzt kiadni mégis ötletes és kreatív ajándékot keresel, akkor a következő ehető ajándékrecepteket szeretni fogod! Ajándékozz személyeset!

Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!

Hiszem és remélem, hogy nagyon sok olyan ember van, aki szeretne és tud is segíteni másokon. Sok jólelkű és segíteni akaró ajándékozó van. Ők biztosan részt vesznek a cipősdoboz akcióban.

Tippek, hogy meghittebb legyen a karácsonyi készülődés

Elérkezett az advent, s vele a karácsonyi ráhangolódás időszaka. Ünneplőbe öltözik a szívünk, készülődünk, családi hagyományok alakulnak ki.

Tippek egy egészségesebb karácsonyért

Lassan újra elérkezik az év azon szakasza, amit sokan az elengedéssel társítanak. De amíg a karácsony egy csodálatos időszak, hogy együnk, igyunk és vidámak legyünk, a túlzott engedékenységet érdemes elkerülni, ha nem szeretnénk az újév elején belekerülni az őrült fogyókúra pánikba.