Menü

Tűzveszélyes advent

Nem is egy nyugdíjas tűzoltó lánya és egy tűzoltó felesége lennék, ha nem jutna eszembe idén is ez a téma karácsony közeledtével. Az adventi időszak csodás, a karácsonyvárás meghittsége és a lázas készülődés miatt, azonban a tűzoltóknak ne adjunk pluszmunkát esetleges figyelmetlenségünkkel.

Nemsokára megkezdődik a négy héten át tartó adventi időszak, az ünnepi készülődés.

Sajnos ebben az időszakban gyakoribbak lakástüzek is. Advent idején nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos figyelni a veszélyforrásokra, az adventi koszorún égő gyertyákra, a csillagszórókra, illatgyertyákra. Egy irodában felejtett égő gyertya, vagy a felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú nagyon gyorsan óriási tüzet okozhat. Ha egy felügyelet nélkül hagyott égő gyertya eldől, mindent meggyújt maga körül a tűz pedig villámgyorsan terjed.

Akár mi magunk készítjük el az adventi koszorút, akár készen vásároljuk azt, a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt ne legyen éghető alátét.

Igaz, ma már nem díszítünk égő gyertyával karácsonyfát, ám egy nem biztonságos fényfüzér is lehet tűzveszélyes.

Ha tüzet észlelünk, első dolgunk az áramtalanítás, ez a legfontosabb teendőnk.

A következő szabályok betartásával sok kellemetlenségtől és anyagi kártól kímélhetjük meg magunkat.

Az adventi koszorút ne tegyük az ablakba a függöny, vagy egyéb éghető anyag, textília közelébe. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk.
A műfenyőre egyáltalán ne tegyünk gyertyát.
A füzérek vásárlásakor csak megbízható helyről vásároljunk és a fényforrásokat gondosan húzzuk ki a konnektorból, ha nem vagyunk otthon.
A gyerekekkel beszélgessünk arról, mi a teendő tűz esetén, tanítsuk meg nekik, vagy írjuk fel jól látható helyre mi a segélyhívó telefonszám. (112)
A karácsonyfát a lehető legkésőbb szerezzük be és az ünnepig tároljuk hideg helyen, nehogy az ágai és a levelei kiszáradjanak. Díszítéskor stabilan rögzítsük!

A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, ennek előnyeiről már korábban írtunk a hajraegeszseg.hu oldalain.

A biztonságos ünnepváráson kívül figyeljünk a fűtőberendezések rendszeres ellenőrzésére, használjunk szén-monoxid-érzékelőt. Vigyázzunk magunkra, egymásra és értékeinkre!

Meghitt adventi készülődést kívánok és biztonságos ünnepvárást, ünneplést.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?