Így ehetünk tésztát hízás nélkül
- Dátum: 2022.11.22., 04:09
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- diéta, energia, étkezés, felszívódás, jóllakottság, kalória, rost, szénhidrát, tészta, zöldség, zsír
Imádjuk a tésztát. Sőt az egész világ imádja! Olcsó, hétköznapi alapanyag, gyorsan elkészíthető, ráadásul a kezdő konyhaművészek is sikert arathatnak vele. Kiváló gyors ebédnek vagy vacsorának, és persze az sem elhanyagolható érv, hogy a legtöbb gyereknél biztos befutó.
Testünk tészta fogyasztásakor boldogsághormonokat termel: amikor megeszünk egy tányér tésztát – és egyúttal nagy adag szénhidrátot juttatunk a szervezetünkbe –, fokozódik a szerotonin nevű hormon termelődése. Ez elűzi az ingerültséget és megkönnyíti a stresszhelyzetek kezelését. A szerotonin tehát kulcsszerepet tölt be a lélek és a test kapcsolatában, vagyis boldogabbak és elégedettebbek leszünk, ha ügyelünk a megfelelő táplálkozásra.
Sajnos épp ez okozhat esetenként problémát: agyunk stresszhelyzetek alatt és után tésztát kíván, és mi hajlamosak vagyunk túlzásba esni.
A fölösleges táplálékot pedig zsírrétegek formájában elraktározza a szervezet… Természetesen nem kell teljes mértékben felhagyni a tésztaevéssel! Ha szeretnénk megőrizni ideális testsúlyunkat vagy épp fogyni akarunk, csak néhány alapvető étrendi szabályt kell betartanunk:
Minél több zöldséggel kombináljuk a tésztaételt, annál egészségesebb lesz! A jól bevált paradicsom mellett bátran használjunk kínai kelt, kelbimbót, brokkolit, bébirépát, paprikát, hagymát, zöldbabot vagy bármilyen más zöldséget!
A tészta sokak számára elképzelhetetlen sajt nélkül, ám a zsíros fajtákat érdemes kerülni.
Amennyiben fogyni szeretne, nyersen mérve 50-80 g száraztésztát fogyaszthat ebédre. Ne ijedjen meg: ha megfelelő feltéttel (például zsírszegény hús, hal), mártással (tejszínes helyett paradicsomos, pestós, joghurtos), valamint friss zöldsalátával fogyasztja, tele lesz a tányér.
Zsírégető táplálkozáshoz érdemes belőni a szénhidrátot 45, a zsírt 20 és a fehérjét 35%-ra. Természetesen a szénhidrátfogyasztás javát zöldségekből a legjobb fedezni, de ez még nem jelenti azt, hogy időnként, mértékkel számolva ne férne bele egy-egy tésztás fogás is a heti menübe.
Ha tésztaételt választasz, a tészta mennyiségét igyekezz 40 gramm alatt tartani, ez nagyjából 150 kalóriát jelent. A 40 grammos adag könnyen kimérhető konyhai mérleg nélkül is. Darabos tésztából ez körülbelül annyi, amennyi a markodba fér, spagettiből pedig nagyjából egy hüvelykujjnyi csomó.
A fogáshoz készíts gazdag, rostban dús, zöldséges feltétet, hogy minél tovább maradj jóllakott az evés után, tehát ne a tészta domináljon a fogásban.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.