Menü

Így ehetünk tésztát hízás nélkül

Imádjuk a tésztát. Sőt az egész világ imádja! Olcsó, hétköznapi alapanyag, gyorsan elkészíthető, ráadásul a kezdő konyhaművészek is sikert arathatnak vele. Kiváló gyors ebédnek vagy vacsorának, és persze az sem elhanyagolható érv, hogy a legtöbb gyereknél biztos befutó.

Testünk tészta fogyasztásakor boldogsághormonokat termel: amikor megeszünk egy tányér tésztát – és egyúttal nagy adag szénhidrátot juttatunk a szervezetünkbe –, fokozódik a szerotonin nevű hormon termelődése. Ez elűzi az ingerültséget és megkönnyíti a stresszhelyzetek kezelését. A szerotonin tehát kulcsszerepet tölt be a lélek és a test kapcsolatában, vagyis boldogabbak és elégedettebbek leszünk, ha ügyelünk a megfelelő táplálkozásra.

Sajnos épp ez okozhat esetenként problémát: agyunk stresszhelyzetek alatt és után tésztát kíván, és mi hajlamosak vagyunk túlzásba esni.

A fölösleges táplálékot pedig zsírrétegek formájában elraktározza a szervezet… Természetesen nem kell teljes mértékben felhagyni a tésztaevéssel! Ha szeretnénk megőrizni ideális testsúlyunkat vagy épp fogyni akarunk, csak néhány alapvető étrendi szabályt kell betartanunk:

Minél több zöldséggel kombináljuk a tésztaételt, annál egészségesebb lesz! A jól bevált paradicsom mellett bátran használjunk kínai kelt, kelbimbót, brokkolit, bébirépát, paprikát, hagymát, zöldbabot vagy bármilyen más zöldséget!

A tészta sokak számára elképzelhetetlen sajt nélkül, ám a zsíros fajtákat érdemes kerülni.

Amennyiben fogyni szeretne, nyersen mérve 50-80 g száraztésztát fogyaszthat ebédre. Ne ijedjen meg: ha megfelelő feltéttel (például zsírszegény hús, hal), mártással (tejszínes helyett paradicsomos, pestós, joghurtos), valamint friss zöldsalátával fogyasztja, tele lesz a tányér.

Zsírégető táplálkozáshoz érdemes belőni a szénhidrátot 45, a zsírt 20 és a fehérjét 35%-ra. Természetesen a szénhidrátfogyasztás javát zöldségekből a legjobb fedezni, de ez még nem jelenti azt, hogy időnként, mértékkel számolva ne férne bele egy-egy tésztás fogás is a heti menübe.

Ha tésztaételt választasz, a tészta mennyiségét igyekezz 40 gramm alatt tartani, ez nagyjából 150 kalóriát jelent. A 40 grammos adag könnyen kimérhető konyhai mérleg nélkül is. Darabos tésztából ez körülbelül annyi, amennyi a markodba fér, spagettiből pedig nagyjából egy hüvelykujjnyi csomó.

A fogáshoz készíts gazdag, rostban dús, zöldséges feltétet, hogy minél tovább maradj jóllakott az evés után, tehát ne a tészta domináljon a fogásban.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.