Menü

Elhízott, túlsúlyos kamaszok

Nemrégiben - pár hete – olvastam a szomorú statisztikát, mely szerint ötszörösére nőtt az elhízott kamaszok száma Magyarországon. Tessék? Erre az adatra felkaptam a fejem.

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint az elmúlt tíz évben ötszörösére nőtt a korosztályban a kövérek aránya Magyarországon.

Gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, a nagyobb részben a genetikai adottság és különösen az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős. Az egyik legfőbb probléma, hogy a gyerekként elhízottaknak ötször nagyobb az esélyük arra, hogy felnőttkorukban is túlsúlyosak lesznek.

A probléma megoldásához minden szülőnek fel kell tennie önmagának a kérdést, hogy hol és hogyan, mit étkezik a gyermek? Mennyit mozog egy héten, sportol eleget? A gyerekkori és elhízás világszerte népbetegségnek számít, pedig megelőzhető lenne a helyes életmódbeli szokások kialakításával. A helyes életmód tanulása már gyerekkorban el kell, hogy kezdődjön és legfőképp szülői példamutatással, hiszen hiába papol az anyuka vagy apuka arról, hogy mit kellene enni és mennyit kéne mozogni, ha közben ők maguk sem folytatnak ilyen életmódot és nem sportolnak.

A szülői példamutatás a leghatékonyabb eszköz. Mondhatok szülőként bármit, a gyerekem abból fog tanulni, amit otthon lát és megtapasztal.

Az elhízás már ott kezdődik, hogy eleve sokaknál nem megfelelően indul a nap.

A mai tizenévesek sajnos hajlamosak kapkodva táplálkozni, kihagyni a reggelit, „futtában” bekapni valamit, gyorséttermekbe járni, energiaitalokat és cukros üdítőket fogyasztani, emellett tisztelet a kivételnek én középiskolai tanárként és háromgyerekes anyukaként azt látom, hogy olykor bizony lusták is.

Előszeretettel ülnek naphosszat a tévé, számítógép előtt, szívesen nyomkodják a telefont, tabletet, arról nem is beszélve, hogy kamaszokként elkezdenek dohányozni is a haverok példáját követve. Sok szülő ráhagyja a gyerekre ezt a fajta viselkedést és életmódot ahelyett, hogy segítené ennek megváltoztatásában.

Ragaszkodjunk hozzá, hogy reggelizzen pár falatot a gyerek, csomagoljunk neki tízórait és uzsonnát, járassuk sportkörökbe, vagy vegyük rá, hogy hétvégén töltsön el több időt a szabad levegőn. Egy kamasz nem feltétlen a szüleivel fog hosszú sétákat tenni a friss levegőn, de szívesen elmegy mondjuk a barátaival biciklizni.

A gyerekkori elhízás egyik fő oka a kevés alvás is. Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk eleget aludjon. A keveset alvók rosszabbul teljesítenek, magasabb a testzsírszázalékuk. Fontos az éjfél előtti elalvás fontos, mert így választódnak ki a növekedéshez fontos hormonok.

A kamaszok elhízásának aggasztó jelensége ellen szeptember 21-től a gyerekeknek és szüleiknek szóló ingyenes tanácsadással próbál segíteni a tanintézmény II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Életmód Ambulanciája. Az ellátás során szakorvos, dietetikus, gyógytornász és pszichológus is segíti a programban résztvevőket.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.