Menü

Elhízott, túlsúlyos kamaszok

Nemrégiben - pár hete – olvastam a szomorú statisztikát, mely szerint ötszörösére nőtt az elhízott kamaszok száma Magyarországon. Tessék? Erre az adatra felkaptam a fejem.

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint az elmúlt tíz évben ötszörösére nőtt a korosztályban a kövérek aránya Magyarországon.

Gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, a nagyobb részben a genetikai adottság és különösen az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős. Az egyik legfőbb probléma, hogy a gyerekként elhízottaknak ötször nagyobb az esélyük arra, hogy felnőttkorukban is túlsúlyosak lesznek.

A probléma megoldásához minden szülőnek fel kell tennie önmagának a kérdést, hogy hol és hogyan, mit étkezik a gyermek? Mennyit mozog egy héten, sportol eleget? A gyerekkori és elhízás világszerte népbetegségnek számít, pedig megelőzhető lenne a helyes életmódbeli szokások kialakításával. A helyes életmód tanulása már gyerekkorban el kell, hogy kezdődjön és legfőképp szülői példamutatással, hiszen hiába papol az anyuka vagy apuka arról, hogy mit kellene enni és mennyit kéne mozogni, ha közben ők maguk sem folytatnak ilyen életmódot és nem sportolnak.

A szülői példamutatás a leghatékonyabb eszköz. Mondhatok szülőként bármit, a gyerekem abból fog tanulni, amit otthon lát és megtapasztal.

Az elhízás már ott kezdődik, hogy eleve sokaknál nem megfelelően indul a nap.

A mai tizenévesek sajnos hajlamosak kapkodva táplálkozni, kihagyni a reggelit, „futtában” bekapni valamit, gyorséttermekbe járni, energiaitalokat és cukros üdítőket fogyasztani, emellett tisztelet a kivételnek én középiskolai tanárként és háromgyerekes anyukaként azt látom, hogy olykor bizony lusták is.

Előszeretettel ülnek naphosszat a tévé, számítógép előtt, szívesen nyomkodják a telefont, tabletet, arról nem is beszélve, hogy kamaszokként elkezdenek dohányozni is a haverok példáját követve. Sok szülő ráhagyja a gyerekre ezt a fajta viselkedést és életmódot ahelyett, hogy segítené ennek megváltoztatásában.

Ragaszkodjunk hozzá, hogy reggelizzen pár falatot a gyerek, csomagoljunk neki tízórait és uzsonnát, járassuk sportkörökbe, vagy vegyük rá, hogy hétvégén töltsön el több időt a szabad levegőn. Egy kamasz nem feltétlen a szüleivel fog hosszú sétákat tenni a friss levegőn, de szívesen elmegy mondjuk a barátaival biciklizni.

A gyerekkori elhízás egyik fő oka a kevés alvás is. Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk eleget aludjon. A keveset alvók rosszabbul teljesítenek, magasabb a testzsírszázalékuk. Fontos az éjfél előtti elalvás fontos, mert így választódnak ki a növekedéshez fontos hormonok.

A kamaszok elhízásának aggasztó jelensége ellen szeptember 21-től a gyerekeknek és szüleiknek szóló ingyenes tanácsadással próbál segíteni a tanintézmény II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Életmód Ambulanciája. Az ellátás során szakorvos, dietetikus, gyógytornász és pszichológus is segíti a programban résztvevőket.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?