Menü

Illóolajokkal a légutak egészségéért

Az illóolajoknak számos egészségügyi haszna van, sok közülük nagyszerűen enyhíti a megfázásos és légzőszervi tüneteket, illetve jót tesznek a légutaknak allergia esetén is, de immunrendszerünk erősítésében is szerepet játszanak.

Néhány illóolaj párologtatva is tisztítja a levegőt és jót tesz a légutaknak, valamint baktérium és vírusölő tulajdonsággal is rendelkeznek. Ilyen például a fahéj és a teafa illóolaj is, melyeket egy kis vízzel hígítva kellemes aromájú levegőtisztítóként is alkalmazhatunk, ráadásul a hagyományos, mécsessel működő párologtatóval a meghitt hangulat is garantált.

Alkalmazhatjuk a 100%-os tisztaságú illóolajokat úgy is, hogy forrásban lévő vízbe csepegtetjük és inhaláljuk, de a mellkason vagy háton is bedörzsölhetjük a bőrbe, azonban ilyen esetben mindenképpen hígítsunk a koncentráción. Erre a hordozóolajok alkalmasak, melyeket növényekből állítanak elő. Legtöbbször különböző magvakból, gabonafélékből vagy csonthéjas termésekből készülnek és rendszerint kaphatók az illóolajokat forgalmazó boltokban.

Az egyik nagyon népszerű illóolaj az eukaliptuszolaj, mely váladékoldó és köhögéscsillapító hatással is rendelkezik. Mellkasba dörzsölve érdemes használni, azonban ahogy említettük, mindenképpen hígítsuk egy hordozóolajjal. Az eukaliptuszolaj amellett, hogy nyákoldó, fájdalomcsillapító és antiszeptikus tulajdonságú is, ezért rendkívül hatásos a légzőszervi megbetegedések esetén.

Szintén sokak által kedvelt a borsmenta-illóolaj, melyet nem csak magában, de mint összetevő is megtaláljuk a légzőszervi megbetegedéseket kezelő szerekben. Inhalálva szokták alkalmazni, mely nem csak hűsítő és fájdalomcsillapító hatású, hanem a köhögést is csillapítja azáltal, hogy megnyugtatja a hörgőket.

Bár nem túl gyakori manapság, de a tömjénillóolaj is rendkívül hasznos lehet légzőszervi panaszok esetén. Enyhíti a köhögést, de még az asztma tüneteit is, sőt, fertőtlenítő hatása is ismert, valamint sebgyógyításra is alkalmazzák.

Végül, de nem utolsó sorban a levendula-illóolaj is kiválóan alkalmas a légzőszervi tünetek enyhítésére, ám jellemzően ezt párologtatni szokták, mivel általánosan antibakteriális hatású, valamint alvást elősegítő tulajdonsággal is bír. Segít a köhögés csillapításában, ezt pedig azzal éri el, hogy belélegezve nyugtatja a nyálkahártyát.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.