Menü

Illóolajokkal a légutak egészségéért

Az illóolajoknak számos egészségügyi haszna van, sok közülük nagyszerűen enyhíti a megfázásos és légzőszervi tüneteket, illetve jót tesznek a légutaknak allergia esetén is, de immunrendszerünk erősítésében is szerepet játszanak.

Néhány illóolaj párologtatva is tisztítja a levegőt és jót tesz a légutaknak, valamint baktérium és vírusölő tulajdonsággal is rendelkeznek. Ilyen például a fahéj és a teafa illóolaj is, melyeket egy kis vízzel hígítva kellemes aromájú levegőtisztítóként is alkalmazhatunk, ráadásul a hagyományos, mécsessel működő párologtatóval a meghitt hangulat is garantált.

Alkalmazhatjuk a 100%-os tisztaságú illóolajokat úgy is, hogy forrásban lévő vízbe csepegtetjük és inhaláljuk, de a mellkason vagy háton is bedörzsölhetjük a bőrbe, azonban ilyen esetben mindenképpen hígítsunk a koncentráción. Erre a hordozóolajok alkalmasak, melyeket növényekből állítanak elő. Legtöbbször különböző magvakból, gabonafélékből vagy csonthéjas termésekből készülnek és rendszerint kaphatók az illóolajokat forgalmazó boltokban.

Az egyik nagyon népszerű illóolaj az eukaliptuszolaj, mely váladékoldó és köhögéscsillapító hatással is rendelkezik. Mellkasba dörzsölve érdemes használni, azonban ahogy említettük, mindenképpen hígítsuk egy hordozóolajjal. Az eukaliptuszolaj amellett, hogy nyákoldó, fájdalomcsillapító és antiszeptikus tulajdonságú is, ezért rendkívül hatásos a légzőszervi megbetegedések esetén.

Szintén sokak által kedvelt a borsmenta-illóolaj, melyet nem csak magában, de mint összetevő is megtaláljuk a légzőszervi megbetegedéseket kezelő szerekben. Inhalálva szokták alkalmazni, mely nem csak hűsítő és fájdalomcsillapító hatású, hanem a köhögést is csillapítja azáltal, hogy megnyugtatja a hörgőket.

Bár nem túl gyakori manapság, de a tömjénillóolaj is rendkívül hasznos lehet légzőszervi panaszok esetén. Enyhíti a köhögést, de még az asztma tüneteit is, sőt, fertőtlenítő hatása is ismert, valamint sebgyógyításra is alkalmazzák.

Végül, de nem utolsó sorban a levendula-illóolaj is kiválóan alkalmas a légzőszervi tünetek enyhítésére, ám jellemzően ezt párologtatni szokták, mivel általánosan antibakteriális hatású, valamint alvást elősegítő tulajdonsággal is bír. Segít a köhögés csillapításában, ezt pedig azzal éri el, hogy belélegezve nyugtatja a nyálkahártyát.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?