Menü

Illóolajokkal a légutak egészségéért

Az illóolajoknak számos egészségügyi haszna van, sok közülük nagyszerűen enyhíti a megfázásos és légzőszervi tüneteket, illetve jót tesznek a légutaknak allergia esetén is, de immunrendszerünk erősítésében is szerepet játszanak.

Néhány illóolaj párologtatva is tisztítja a levegőt és jót tesz a légutaknak, valamint baktérium és vírusölő tulajdonsággal is rendelkeznek. Ilyen például a fahéj és a teafa illóolaj is, melyeket egy kis vízzel hígítva kellemes aromájú levegőtisztítóként is alkalmazhatunk, ráadásul a hagyományos, mécsessel működő párologtatóval a meghitt hangulat is garantált.

Alkalmazhatjuk a 100%-os tisztaságú illóolajokat úgy is, hogy forrásban lévő vízbe csepegtetjük és inhaláljuk, de a mellkason vagy háton is bedörzsölhetjük a bőrbe, azonban ilyen esetben mindenképpen hígítsunk a koncentráción. Erre a hordozóolajok alkalmasak, melyeket növényekből állítanak elő. Legtöbbször különböző magvakból, gabonafélékből vagy csonthéjas termésekből készülnek és rendszerint kaphatók az illóolajokat forgalmazó boltokban.

Az egyik nagyon népszerű illóolaj az eukaliptuszolaj, mely váladékoldó és köhögéscsillapító hatással is rendelkezik. Mellkasba dörzsölve érdemes használni, azonban ahogy említettük, mindenképpen hígítsuk egy hordozóolajjal. Az eukaliptuszolaj amellett, hogy nyákoldó, fájdalomcsillapító és antiszeptikus tulajdonságú is, ezért rendkívül hatásos a légzőszervi megbetegedések esetén.

Szintén sokak által kedvelt a borsmenta-illóolaj, melyet nem csak magában, de mint összetevő is megtaláljuk a légzőszervi megbetegedéseket kezelő szerekben. Inhalálva szokták alkalmazni, mely nem csak hűsítő és fájdalomcsillapító hatású, hanem a köhögést is csillapítja azáltal, hogy megnyugtatja a hörgőket.

Bár nem túl gyakori manapság, de a tömjénillóolaj is rendkívül hasznos lehet légzőszervi panaszok esetén. Enyhíti a köhögést, de még az asztma tüneteit is, sőt, fertőtlenítő hatása is ismert, valamint sebgyógyításra is alkalmazzák.

Végül, de nem utolsó sorban a levendula-illóolaj is kiválóan alkalmas a légzőszervi tünetek enyhítésére, ám jellemzően ezt párologtatni szokták, mivel általánosan antibakteriális hatású, valamint alvást elősegítő tulajdonsággal is bír. Segít a köhögés csillapításában, ezt pedig azzal éri el, hogy belélegezve nyugtatja a nyálkahártyát.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.