Menü

Illóolajokkal a légutak egészségéért

Az illóolajoknak számos egészségügyi haszna van, sok közülük nagyszerűen enyhíti a megfázásos és légzőszervi tüneteket, illetve jót tesznek a légutaknak allergia esetén is, de immunrendszerünk erősítésében is szerepet játszanak.

Néhány illóolaj párologtatva is tisztítja a levegőt és jót tesz a légutaknak, valamint baktérium és vírusölő tulajdonsággal is rendelkeznek. Ilyen például a fahéj és a teafa illóolaj is, melyeket egy kis vízzel hígítva kellemes aromájú levegőtisztítóként is alkalmazhatunk, ráadásul a hagyományos, mécsessel működő párologtatóval a meghitt hangulat is garantált.

Alkalmazhatjuk a 100%-os tisztaságú illóolajokat úgy is, hogy forrásban lévő vízbe csepegtetjük és inhaláljuk, de a mellkason vagy háton is bedörzsölhetjük a bőrbe, azonban ilyen esetben mindenképpen hígítsunk a koncentráción. Erre a hordozóolajok alkalmasak, melyeket növényekből állítanak elő. Legtöbbször különböző magvakból, gabonafélékből vagy csonthéjas termésekből készülnek és rendszerint kaphatók az illóolajokat forgalmazó boltokban.

Az egyik nagyon népszerű illóolaj az eukaliptuszolaj, mely váladékoldó és köhögéscsillapító hatással is rendelkezik. Mellkasba dörzsölve érdemes használni, azonban ahogy említettük, mindenképpen hígítsuk egy hordozóolajjal. Az eukaliptuszolaj amellett, hogy nyákoldó, fájdalomcsillapító és antiszeptikus tulajdonságú is, ezért rendkívül hatásos a légzőszervi megbetegedések esetén.

Szintén sokak által kedvelt a borsmenta-illóolaj, melyet nem csak magában, de mint összetevő is megtaláljuk a légzőszervi megbetegedéseket kezelő szerekben. Inhalálva szokták alkalmazni, mely nem csak hűsítő és fájdalomcsillapító hatású, hanem a köhögést is csillapítja azáltal, hogy megnyugtatja a hörgőket.

Bár nem túl gyakori manapság, de a tömjénillóolaj is rendkívül hasznos lehet légzőszervi panaszok esetén. Enyhíti a köhögést, de még az asztma tüneteit is, sőt, fertőtlenítő hatása is ismert, valamint sebgyógyításra is alkalmazzák.

Végül, de nem utolsó sorban a levendula-illóolaj is kiválóan alkalmas a légzőszervi tünetek enyhítésére, ám jellemzően ezt párologtatni szokták, mivel általánosan antibakteriális hatású, valamint alvást elősegítő tulajdonsággal is bír. Segít a köhögés csillapításában, ezt pedig azzal éri el, hogy belélegezve nyugtatja a nyálkahártyát.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

10 dolog, amit ne vásárolj 2023-ban

A minap láttam egy videót a legnagyobb videómegosztó oldalon, ahol egy kétgyermekes, minimalista életmódot folytató édesanya osztotta meg, mi az a 10 dolog, amire 2023-ban biztosan nem költ pénzt, ezzel többek között pénzt megtakarítva. Gondoltam megosztom veletek, milyen meglátásai vannak a hölgynek, és így ti is átgondolhatjátok, vajon kibírnátok-e így egy teljes évet.