Menü

Tesztoszteron nőknél: a túl sok és a túl kevés sem jó

A tesztoszteron leginkább a férfiak kapcsán kerül szóba, mint férfi nemi hormon. Pedig a nőknél is jelentős szerepet tölt be, és a hormon túl alacsony vagy túl magas szintje náluk is problémákat okozhatnak. Hogy mely panaszok jelezhetik a nők esetében azt, hogy nem megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetükben a tesztoszteron.

Problémákat okoz a tesztoszteronhiány

A tesztoszteron egy androgén, vagyis egy férfi nemi hormon, amely szerepet játszik a reprodukcióban, a növekedésben és sok más testi folyamatban is. A férfiaknál főként a herékben termelődik, míg nőknél elsősorban a petefészkekben és mellékvesékben. Mindkét nem esetén fontos szerepe van a nemi vágy meglétében, a testzsír eloszlásában, a csontsűrűségben, valamint az izomzat és izomerő növelésében. Nőknél ezen kívül hozzájárul a termékenységhez és a menstruációs ciklus szabályozásához, főleg azért, mert esetükben a tesztoszteron nagy része ösztradiollá alakul.

Látható tehát, hogy a tesztoszteronnak a nőknél is nagy szerepe van, ám ha nincs megfelelő mennyiségben jelen, úgy problémákat okozhat. A nők normál tesztoszteronszintje 15-70 ng / dl. A következők jelezhetik, ha a tesztoszteronszint alacsonyabb, mint 15 ng /dl:

a mellszövet változásai

termékenységi problémák
alacsony nemi vágy
kimaradt vagy rendszertelen menstruáció
csontritkulás
hüvelyszárazság

Ha a tesztoszteronszint magasabb, mint 70 ng/dl, akkor pedig ezek léphetnek fel:

zsíros, pattanásos bőr

vércukorszint-problémák

férfias területekre jellemző szőrzet megjelenése (pl. bajusz, szakáll)

meddőség

a menstruációhiánya

elhízás (főleg centrális típusú)

policisztás ovárium szindróma (PCOS)

A probléma kezelése lehet életmódterápia, és ha szükséges, akkor gyógyszeres kezelés is javasolt, valamint érdemes utánajárni, áll-e valamilyen egyéb betegség vagy kóros állapot a nem megfelelő tesztoszteronszint mögött.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Göndör haj ápolása

A göndörhajúakat sokan irigylik természetesen szép fürtjeikért, ők maguk pedig néha legszívesebben cserélnének azokkal, akiknek egyenes haja van, - az egyenes hajúak meg hullámos hajról álmodnak-, való igaz a göndör haj akkor szép, ha megfelelő ápolást kap, mely sokszor többet jelent egy egyszerű hajmosásnál.

Rendszeresen fellángol az ajakherpesze? Ez okozza a kiújulását

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.