Menü

Tesztoszteron nőknél: a túl sok és a túl kevés sem jó

A tesztoszteron leginkább a férfiak kapcsán kerül szóba, mint férfi nemi hormon. Pedig a nőknél is jelentős szerepet tölt be, és a hormon túl alacsony vagy túl magas szintje náluk is problémákat okozhatnak. Hogy mely panaszok jelezhetik a nők esetében azt, hogy nem megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetükben a tesztoszteron.

Problémákat okoz a tesztoszteronhiány

A tesztoszteron egy androgén, vagyis egy férfi nemi hormon, amely szerepet játszik a reprodukcióban, a növekedésben és sok más testi folyamatban is. A férfiaknál főként a herékben termelődik, míg nőknél elsősorban a petefészkekben és mellékvesékben. Mindkét nem esetén fontos szerepe van a nemi vágy meglétében, a testzsír eloszlásában, a csontsűrűségben, valamint az izomzat és izomerő növelésében. Nőknél ezen kívül hozzájárul a termékenységhez és a menstruációs ciklus szabályozásához, főleg azért, mert esetükben a tesztoszteron nagy része ösztradiollá alakul.

Látható tehát, hogy a tesztoszteronnak a nőknél is nagy szerepe van, ám ha nincs megfelelő mennyiségben jelen, úgy problémákat okozhat. A nők normál tesztoszteronszintje 15-70 ng / dl. A következők jelezhetik, ha a tesztoszteronszint alacsonyabb, mint 15 ng /dl:

a mellszövet változásai

termékenységi problémák
alacsony nemi vágy
kimaradt vagy rendszertelen menstruáció
csontritkulás
hüvelyszárazság

Ha a tesztoszteronszint magasabb, mint 70 ng/dl, akkor pedig ezek léphetnek fel:

zsíros, pattanásos bőr

vércukorszint-problémák

férfias területekre jellemző szőrzet megjelenése (pl. bajusz, szakáll)

meddőség

a menstruációhiánya

elhízás (főleg centrális típusú)

policisztás ovárium szindróma (PCOS)

A probléma kezelése lehet életmódterápia, és ha szükséges, akkor gyógyszeres kezelés is javasolt, valamint érdemes utánajárni, áll-e valamilyen egyéb betegség vagy kóros állapot a nem megfelelő tesztoszteronszint mögött.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.

Hogyan csökkenthető futás közben a magas pulzus?

„Elszállt a pulzusom” – mondják gyakran a futók. Mit jelent ez pontosan, miért baj és
hogy lehet tenni ellene?

Vegyük észre időben! Ezek a stroke előjelei és tünetei

Szélütés, gutaütés: évszázadok óta velünk élő szavak, amelyek az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, amelyet a köznyelv egyébként tévesen agyvérzésnek hív. A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában. Éves viszonylatban 1,4 millió halálesetet regisztrálnak, de hogyan ismerhető fel időben és melyek a hirtelen kialakuló tünetek?

A testi érintés szeretetnyelv jellemzői

Így lehetsz boldog, ha a testi érintés az egyik legfőbb szeretetnyelved, mutasd meg a cikket a szerelmednek is!