Menü

Szemtorna, a látás tréningje

A Föld lakosságának majdnem fele szemüveget visel, de ha nem is, akkor is valamilyen látási problémával küzd, pedig vannak technikák, amikkel javíthatjuk, vagy szinten tarthatjuk látásunk állapotát.

A látás romlását sokféle probléma okozhatja, azaz a távol-, vagy rövidlátást, a kancsalságot, de még a hályog kialakulását is okozhatja valamilyen szemizom helytelen működése. Oka lehet ezeknek az is, hogy egy hanyag tartás, akár sok monitor előtt töltött idő miatt a nyak izmai feszülnek, ez pedig az agy és a szemek normális vérkeringésének útjába állnak. Ezekkel a gondokkal nem csak műtéti úton, vagy szemüveg viselésével tudunk megbirkózni, hanem speciális tornával is.

A szemtorna módszerének kifejlesztője William Horatio Bates, amerikai orvos volt. Elméletének alaptétele, hogy a szem egy érzékszerv, de a látás az agyban dől el, vagyis a jó látás feltételei 90 százalékban pszichikai eredetűek. Az ő szemlélete szerint a szemüveg viselése berögzíti a helytelen szokásokat, vagyis a szem rossz „állását”, ezzel konzerválva a probléma gyökerét.

Az általa kidolgozott mozgásforma fő célja, hogy a már szemüveget viselni kényszerülők is félretehessék ezt a kelléket és jól lássanak. A torna könnyen elsajátítható, nem igényel speciális képzést, otthonunkban, munkahelyünkön, vagy akár a villamoson is elvégezhetjük, maximum kicsit furcsán fognak ránk nézni. A lényeg, hogy naponta végezzük, így nem adunk esélyt annak, hogy szemizmaink újra elengedjék magukat és ne végezzék helyesen dolgukat.

Néhány gyakorlat, ami segíthet:

Pislogás-tenyerezés, ami egy tudatos pislogás, miközben kezünkkel masszírozzuk szemünket és annak környékét, ezzel javítva a szem vérellátását, ezzel cserélődik a könnyfilm is, és az izmok is ellazulnak.

Tekintés, amikor a fejünket stabilan egy helyzetben tartva, csak a szemünket mozgatva tekintünk a négy fő irányba, jobbra, fel, balra, le.

Szemgödör masszírozása annyit tesz, hogy a nagyujjunkkal, körkörös mozdulatokkal végigmasszírozzuk a szemöldökünk alatti területet.

A fekvő nyolcas gyakorlatot úgy végezzük, hogy leülünk, fejünket nem mozgatjuk, viszont hüvelykujjunkat nagyjából 30 centiméterre a fejünk elé tartjuk, és fekvő nyolcasokat írunk le vele. Ezt a mozdulatot követjük szemünkkel, majd kezet cserélünk, és megismételjük.

Lazító, relaxáló gyakorlattal pedig pihentethetjük szemünket, amihez annyi kell, kinézünk egy közeli pontot és onnan egy képzeletbeli fonalat követve elnézünk a szoba legtávolabbi sarkába, majd ugyanez vissza. Ez a belső szemizmok elfáradásának megelőzi módja.

A szemtorna egy napi pár perces rutinná alakulva segíthet, hogy szemünk jól működjön, izmaink erősödjenek, szemünk vérkeringése helyreálljon, és ezzel látásunk élesedjen, javuljon

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.