Menü

Szemtorna, a látás tréningje

A Föld lakosságának majdnem fele szemüveget visel, de ha nem is, akkor is valamilyen látási problémával küzd, pedig vannak technikák, amikkel javíthatjuk, vagy szinten tarthatjuk látásunk állapotát.

A látás romlását sokféle probléma okozhatja, azaz a távol-, vagy rövidlátást, a kancsalságot, de még a hályog kialakulását is okozhatja valamilyen szemizom helytelen működése. Oka lehet ezeknek az is, hogy egy hanyag tartás, akár sok monitor előtt töltött idő miatt a nyak izmai feszülnek, ez pedig az agy és a szemek normális vérkeringésének útjába állnak. Ezekkel a gondokkal nem csak műtéti úton, vagy szemüveg viselésével tudunk megbirkózni, hanem speciális tornával is.

A szemtorna módszerének kifejlesztője William Horatio Bates, amerikai orvos volt. Elméletének alaptétele, hogy a szem egy érzékszerv, de a látás az agyban dől el, vagyis a jó látás feltételei 90 százalékban pszichikai eredetűek. Az ő szemlélete szerint a szemüveg viselése berögzíti a helytelen szokásokat, vagyis a szem rossz „állását”, ezzel konzerválva a probléma gyökerét.

Az általa kidolgozott mozgásforma fő célja, hogy a már szemüveget viselni kényszerülők is félretehessék ezt a kelléket és jól lássanak. A torna könnyen elsajátítható, nem igényel speciális képzést, otthonunkban, munkahelyünkön, vagy akár a villamoson is elvégezhetjük, maximum kicsit furcsán fognak ránk nézni. A lényeg, hogy naponta végezzük, így nem adunk esélyt annak, hogy szemizmaink újra elengedjék magukat és ne végezzék helyesen dolgukat.

Néhány gyakorlat, ami segíthet:

Pislogás-tenyerezés, ami egy tudatos pislogás, miközben kezünkkel masszírozzuk szemünket és annak környékét, ezzel javítva a szem vérellátását, ezzel cserélődik a könnyfilm is, és az izmok is ellazulnak.

Tekintés, amikor a fejünket stabilan egy helyzetben tartva, csak a szemünket mozgatva tekintünk a négy fő irányba, jobbra, fel, balra, le.

Szemgödör masszírozása annyit tesz, hogy a nagyujjunkkal, körkörös mozdulatokkal végigmasszírozzuk a szemöldökünk alatti területet.

A fekvő nyolcas gyakorlatot úgy végezzük, hogy leülünk, fejünket nem mozgatjuk, viszont hüvelykujjunkat nagyjából 30 centiméterre a fejünk elé tartjuk, és fekvő nyolcasokat írunk le vele. Ezt a mozdulatot követjük szemünkkel, majd kezet cserélünk, és megismételjük.

Lazító, relaxáló gyakorlattal pedig pihentethetjük szemünket, amihez annyi kell, kinézünk egy közeli pontot és onnan egy képzeletbeli fonalat követve elnézünk a szoba legtávolabbi sarkába, majd ugyanez vissza. Ez a belső szemizmok elfáradásának megelőzi módja.

A szemtorna egy napi pár perces rutinná alakulva segíthet, hogy szemünk jól működjön, izmaink erősödjenek, szemünk vérkeringése helyreálljon, és ezzel látásunk élesedjen, javuljon

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.