Menü

Hidegekcéma, a tél bőrbaja

Remek dolog télen. a friss levegőn időt tölteni, erősíti az immunrendszert, feltölt energiával, jó sportolási lehetőségeket rejt, de nem mindenki élvezi, mert egyes emberek bőrét nagyon megviseli a hideg. Kialakulhat a hidegekcéma, ami nagyon kellemetlen.

A hidegekcéma kimondottan a hideg, téli hónapok betegsége, nevezik hideg allergiának is. Ez nem egy különálló betegség, hanem arról van szó, hogy egy már meglévő bőrbetegség a téli hidegben felerősödik. Amúgy is rém fájdalmas tud lenni, de a hideg még rárak egy nagy lapáttal. Általában ez télen a kézre korlátozódik, de az arcot és a lábszárat is érintheti.

Az ekcéma a bőr egy felszínes gyulladása, ami a bőr kipirosodásával, hólyagok kialakulásával, hámlással, nedvedzéssel, akár duzzanattal, és erős viszketéssel járhat. A bőrünk viszket, kireped, sebesedik, sokszor vérzik is. Okai lehetnek allergiás reakciók, vagy irritáció. Van, aki egy bizonyos vegyszer miatt szenved, lehet az egy mosószer, vagy mosogatószer, van, aki ételallergia miatt viszket, van, aki pedig egyszerűen nem bírja elviselni a farmer anyagát, vagy a műszálas ruhaneműt.

Erre jön a táli hideg, és a fagyos szél, ami nem engedi hidratálni bőrünket, ezzel szárítja, még inkább viszketésre és repedezésre hajlamosítva azt. Ezek után bemenekülünk egy meleg helyre, ahol, hogy átmelegedjünk, jól feltekerjük a fűtést, meleg víz alá rakjuk kezünket, amivel még inkább rásegítünk a tünetek erősödésére. A hideg ekcémával küzdőknek nagyon fontos a kesztyű állandó viselése és az sem mindegy, hogy ez a kézmelegítő miből készül, mert ilyenkor a szokásos gyapjú kesztyűk érdességük miatt még jobban irritálnak. Ez sajnos mindig tapasztalati úton fog kiderülni, vagyis ki kell próbálni, hogy mi az, ami kényelmes.

Mit tehetünk ellene?

Használjunk zsírosabb krémeket, amik nem tartalmaznak illatosítókat, tartósítószereket. Érdemes esténként jó alaposan bekenni és bebugyolálni, hogy beszívódhasson a hatóanyag. Kerüljük el a hosszú, meleg fürdőzéseket, mert a meleg vízben való ázás jobban előhozza a problémát. Javasolt inkább egy gyors zuhany. Ugyanez a helyzet a kandalló, vagy a radiátor előtt ücsörgéssel, a meleg szintén szárítja a bőrt és a levegőt is. Használjunk párásítót, mert a száraz levegő nem csak a torkunkat, hanem hámrétegeinket is bántja. Az ideális páratartalom 50% körül van egy lakásban.

Keressünk ÖKO mosószereket, öblítőt, mosogatószert, vagy tusfürdőt, akár készítsük magunk otthon. Egyrészt tudjuk, hogy miből készült, másrészt sokkal olcsóbb is. Nagyon fontos az is, hogy elég folyadékot vigyünk be szervezetünkbe, mert belülről is hidratálnunk kell. Mivel télen kevesebb időt töltünk napon, ami az ekcéma szempontjából nem is olyan nagy baj, de így hamar kiürül D-vitamin raktárunk, ezért fogyasszunk D-vitamin készítményeket, együnk sütőtököt, vagy édesburgonyát, tojást, sok halat, igyunk tejet és sok narancslét. Ezek mind bővelkednek D-vitaminban.

A hidegekcéma sok ember életét nehezíti meg a hideg hónapokban, mert nem csak csúnya, hanem viszket, kisebesedik, hámlik és vérzik, a szokások megváltoztatásával, helyes táplálkozással és kellő folyadék bevitelével segíthetünk szervezetünknek megbirkózni a kellemetlenséggel.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.