Menü

Hidegekcéma, a tél bőrbaja

Remek dolog télen. a friss levegőn időt tölteni, erősíti az immunrendszert, feltölt energiával, jó sportolási lehetőségeket rejt, de nem mindenki élvezi, mert egyes emberek bőrét nagyon megviseli a hideg. Kialakulhat a hidegekcéma, ami nagyon kellemetlen.

A hidegekcéma kimondottan a hideg, téli hónapok betegsége, nevezik hideg allergiának is. Ez nem egy különálló betegség, hanem arról van szó, hogy egy már meglévő bőrbetegség a téli hidegben felerősödik. Amúgy is rém fájdalmas tud lenni, de a hideg még rárak egy nagy lapáttal. Általában ez télen a kézre korlátozódik, de az arcot és a lábszárat is érintheti.

Az ekcéma a bőr egy felszínes gyulladása, ami a bőr kipirosodásával, hólyagok kialakulásával, hámlással, nedvedzéssel, akár duzzanattal, és erős viszketéssel járhat. A bőrünk viszket, kireped, sebesedik, sokszor vérzik is. Okai lehetnek allergiás reakciók, vagy irritáció. Van, aki egy bizonyos vegyszer miatt szenved, lehet az egy mosószer, vagy mosogatószer, van, aki ételallergia miatt viszket, van, aki pedig egyszerűen nem bírja elviselni a farmer anyagát, vagy a műszálas ruhaneműt.

Erre jön a táli hideg, és a fagyos szél, ami nem engedi hidratálni bőrünket, ezzel szárítja, még inkább viszketésre és repedezésre hajlamosítva azt. Ezek után bemenekülünk egy meleg helyre, ahol, hogy átmelegedjünk, jól feltekerjük a fűtést, meleg víz alá rakjuk kezünket, amivel még inkább rásegítünk a tünetek erősödésére. A hideg ekcémával küzdőknek nagyon fontos a kesztyű állandó viselése és az sem mindegy, hogy ez a kézmelegítő miből készül, mert ilyenkor a szokásos gyapjú kesztyűk érdességük miatt még jobban irritálnak. Ez sajnos mindig tapasztalati úton fog kiderülni, vagyis ki kell próbálni, hogy mi az, ami kényelmes.

Mit tehetünk ellene?

Használjunk zsírosabb krémeket, amik nem tartalmaznak illatosítókat, tartósítószereket. Érdemes esténként jó alaposan bekenni és bebugyolálni, hogy beszívódhasson a hatóanyag. Kerüljük el a hosszú, meleg fürdőzéseket, mert a meleg vízben való ázás jobban előhozza a problémát. Javasolt inkább egy gyors zuhany. Ugyanez a helyzet a kandalló, vagy a radiátor előtt ücsörgéssel, a meleg szintén szárítja a bőrt és a levegőt is. Használjunk párásítót, mert a száraz levegő nem csak a torkunkat, hanem hámrétegeinket is bántja. Az ideális páratartalom 50% körül van egy lakásban.

Keressünk ÖKO mosószereket, öblítőt, mosogatószert, vagy tusfürdőt, akár készítsük magunk otthon. Egyrészt tudjuk, hogy miből készült, másrészt sokkal olcsóbb is. Nagyon fontos az is, hogy elég folyadékot vigyünk be szervezetünkbe, mert belülről is hidratálnunk kell. Mivel télen kevesebb időt töltünk napon, ami az ekcéma szempontjából nem is olyan nagy baj, de így hamar kiürül D-vitamin raktárunk, ezért fogyasszunk D-vitamin készítményeket, együnk sütőtököt, vagy édesburgonyát, tojást, sok halat, igyunk tejet és sok narancslét. Ezek mind bővelkednek D-vitaminban.

A hidegekcéma sok ember életét nehezíti meg a hideg hónapokban, mert nem csak csúnya, hanem viszket, kisebesedik, hámlik és vérzik, a szokások megváltoztatásával, helyes táplálkozással és kellő folyadék bevitelével segíthetünk szervezetünknek megbirkózni a kellemetlenséggel.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.