Menü

Cirok - egy elfeledett, de egészséges gabonaféle

Manapság nem túl sokan használják, pedig rendkívül egészséges gabonaféle a cirok. Bár nagyrészt takarmányként használták, emberi fogyasztása is alkalmas, sőt, akár a gluténmentes diétába is beleillik és az inzulinrezisztensek is fogyaszthatják mértékkel.

Hogy mi olyan nagyszerű ebben az ősi gabonafélében? Egyrészt élelmi rostokban gazdag, így hozzájárul az egészséges emésztéshez, másrészt fehérjében is bővelkedik, így nem csak laktat, de egészen sokáig érezhetjük a telítettség érzését. Glikémiás indexe 48, azaz lassabban szívódik fel, mint a legtöbb gabonaféle – de létezik belőle teljes kiőrlésű verzió is, ami még ennél is alacsonyabb glikémiás indexxel rendelkezik - ezért fogyaszthatják inzulinrezisztenciával küzdők is, de diétázóknak is kifejezetten ajánlott.

Magas antioxidánstartalma mellett E-vitaminban is gazdag, valamint támogatja az immunrendszer megfelelő működését is. Vasat is bőséggel tartalmaz, valamint jótékony hatással van a fogzománcra, hajra és körömre is.

Ha egészséges alternatívát keresünk búzalisztre, akkor a cirokliszt lehet a jó választás. Önmagában vagy más lisztekkel keverve is felhasználhatjuk, valamint tökéletesen alkalmas akár pizza, akár sütemény, kenyér vagy palacsinta sütésére is, bár nem árt tudni, hogy a ciroklisztből készült tészták általában sötétebbek, mint azok, amik fehérlisztből készültek, de az ízük éppolyan finom.

A cirokliszt cirokmagból készül és 100 grammjában 3,3 gramm zsír, 74,6 gramm szénhidrát, 9,8 gramm rost és 7,9 gramm fehérje található. Ez kalóriában 100 grammonként 339 kcal-t jelent.

Érdekesség, hogy a cirokból, vagy másnéven cirkölesből nem csak számunkra fogyasztható gabonaféle készül, hanem más termékek is. Ilyen például a seprű, amit a cirokszakállból készítenek vagy a Kínában és Tajvanban közkedvelt cirokmagból készült szeszesital. A cukorcirokból Magyarországon cukrot is állítottak elő egy időben.

Alacsony glikémiás indexe, azaz lassú felszívódása miatt a cirok hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, valamint a koleszterinszint csökkentésében is részt vesz. Magas fehérjetartalma miatt kiváló vegán alapanyag – sokszor a quinoa alternatívája -, bár nem teljes értékű fehérjeforrás, jól felhasználható a húsmentes táplálkozásban.

E-vitamin tartalma mellett bővelkedik B1- és B6-vitaminban is, valamint ásványi anyagokban is gazdag, például magnéziumot, cinket, rezet, káliumot és vasat is tartalmaz. Ennek köszönhetően támogatja a szív-és érrendszer egészséges működését, valamint a csontok épségéhez is hozzájárul. A B-vitaminoknak köszönhetően az idegrendszerre is jótékony hatással van.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.