Cirok - egy elfeledett, de egészséges gabonaféle
- Dátum: 2022.12.14., 06:43
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- antioxidáns, B-vitamin, cirok, E-vitamin, érrendszer, gabona, gabonaféle, glikémiás index, gluténmentes, húsmentes, idegrendszer, keményítő, lassú felszívódás, magnézium, növényi fehérje, rost, szív, takarmány, takarmánynövény, vas
Manapság nem túl sokan használják, pedig rendkívül egészséges gabonaféle a cirok. Bár nagyrészt takarmányként használták, emberi fogyasztása is alkalmas, sőt, akár a gluténmentes diétába is beleillik és az inzulinrezisztensek is fogyaszthatják mértékkel.
Hogy mi olyan nagyszerű ebben az ősi gabonafélében? Egyrészt élelmi rostokban gazdag, így hozzájárul az egészséges emésztéshez, másrészt fehérjében is bővelkedik, így nem csak laktat, de egészen sokáig érezhetjük a telítettség érzését. Glikémiás indexe 48, azaz lassabban szívódik fel, mint a legtöbb gabonaféle – de létezik belőle teljes kiőrlésű verzió is, ami még ennél is alacsonyabb glikémiás indexxel rendelkezik - ezért fogyaszthatják inzulinrezisztenciával küzdők is, de diétázóknak is kifejezetten ajánlott.

Magas antioxidánstartalma mellett E-vitaminban is gazdag, valamint támogatja az immunrendszer megfelelő működését is. Vasat is bőséggel tartalmaz, valamint jótékony hatással van a fogzománcra, hajra és körömre is.
Ha egészséges alternatívát keresünk búzalisztre, akkor a cirokliszt lehet a jó választás. Önmagában vagy más lisztekkel keverve is felhasználhatjuk, valamint tökéletesen alkalmas akár pizza, akár sütemény, kenyér vagy palacsinta sütésére is, bár nem árt tudni, hogy a ciroklisztből készült tészták általában sötétebbek, mint azok, amik fehérlisztből készültek, de az ízük éppolyan finom.
A cirokliszt cirokmagból készül és 100 grammjában 3,3 gramm zsír, 74,6 gramm szénhidrát, 9,8 gramm rost és 7,9 gramm fehérje található. Ez kalóriában 100 grammonként 339 kcal-t jelent.
Érdekesség, hogy a cirokból, vagy másnéven cirkölesből nem csak számunkra fogyasztható gabonaféle készül, hanem más termékek is. Ilyen például a seprű, amit a cirokszakállból készítenek vagy a Kínában és Tajvanban közkedvelt cirokmagból készült szeszesital. A cukorcirokból Magyarországon cukrot is állítottak elő egy időben.

Alacsony glikémiás indexe, azaz lassú felszívódása miatt a cirok hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, valamint a koleszterinszint csökkentésében is részt vesz. Magas fehérjetartalma miatt kiváló vegán alapanyag – sokszor a quinoa alternatívája -, bár nem teljes értékű fehérjeforrás, jól felhasználható a húsmentes táplálkozásban.
E-vitamin tartalma mellett bővelkedik B1- és B6-vitaminban is, valamint ásványi anyagokban is gazdag, például magnéziumot, cinket, rezet, káliumot és vasat is tartalmaz. Ennek köszönhetően támogatja a szív-és érrendszer egészséges működését, valamint a csontok épségéhez is hozzájárul. A B-vitaminoknak köszönhetően az idegrendszerre is jótékony hatással van.
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?
Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.