Menü

Hagyományos karácsonyi ételek

Sok háziasszonynál talán örök dilemma, hogy karácsonykor mi kerüljön az ünnepi asztalra, másoknál pedig ellenkezőleg: egyértelműen a megszokott és jól bevált, évtizedes karácsonyi ételek készülnek. Melyek ezek a klasszikus fogások, mit eszünk karácsonykor?

Nagyon sokan követik a hagyományokat és készítik karácsonykor hagyományos ünnepi ételeket. Aki új ízekkel szeretne kísérletezni, számtalan receptet találhat a világhálón, többek közt karácsonyi leveseket és előételeket, a főételeket, desszerteket kínálnak számos internetes portálon az ünnepek felé közeledve.

Nézzünk néhány ötletet, tervezzük meg a menüt!

Mit szólnának egy krémes sütőtök leveshez bacon chipsszel és pirított tökmaggal?

A sütőtökre érdekes módon reagálnak az emberek, van, aki az illatát sem bírja, van, aki nagyon szereti és egyik kedvenc őszi-téli étele. Én magam abba a táborba tartozom, akik gyerekként rá se bírtak nézni, most meg szívesen fogyasztom, különösen a krémlevest.

Főételnek illik hozzá egy sült karaj petrezselymes törtburgonyával, desszertnek jöhet például máglyarakás.

Másoknál nincs karácsony töltött káposzta nélkül, ehhez levesnek szintén valami krémleves ajánlott, desszertnek egyszerű és nagyszerű a mákos guba, melyet nálam az ihlet általában ilyenkor, hogy a mákos bejgli elkészülte után rajtam marad egy tál máktöltelék.

A mákos guba vaníliasodóval igazán különlegesen finom desszert.

Az egyik internetes oldal sajtkrémlevest ajánl cipóban, friss újhagymakarikákkal, mások a halat kedvelik karácsonykor, halászlé, harcsapaprikás formájában, utóbbit túróscsuszával, sült szalonnával tálalhatjuk.

Férjem kedvence is előfordul nálunk desszertként ilyenkor (is), mely a népszerű Sacher torta, s bizton állíthatom, hogy elkészítése annyira egyszerű, hogy vetekszik a mákos gubáéval.

Az egyik klasszikus karácsonyi étel a sült kacsa, párolt lilakáposztával, krumplipürével, s esetleg, ha elfogadnak egy diétásabb, alakbaráta verziót a körethez, akkor a zellerpürét ajánlom figyelmükbe.

Aki szereti a kocsonyát, az ilyenkor elkészíti, kiváló étel a karácsonyi ünnepkör idején.

Az édesszájúak válogathatnak a karácsonyi édességek között: ilyenkor sok háznál készül hókifli, a klasszikus diós és mákos bejgli, zserbó, linzer, narancsos és diós, gesztenyés édességek, pudingok. Természetesen a mézeskalács sütés, dekorálás és evés is kötelező része az ünnepnek.

A karácsonyi időszak nemcsak a lelassulás, a befelé figyelés, a meghittség ideje, hanem a finomabbnál finomabb ízek időszaka is, melyet a legjobb együtt elfogyasztani a szeretteinkkel egy hatalmas ünnepi asztalnál.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.