Menü

Hagyományos karácsonyi ételek

Sok háziasszonynál talán örök dilemma, hogy karácsonykor mi kerüljön az ünnepi asztalra, másoknál pedig ellenkezőleg: egyértelműen a megszokott és jól bevált, évtizedes karácsonyi ételek készülnek. Melyek ezek a klasszikus fogások, mit eszünk karácsonykor?

Nagyon sokan követik a hagyományokat és készítik karácsonykor hagyományos ünnepi ételeket. Aki új ízekkel szeretne kísérletezni, számtalan receptet találhat a világhálón, többek közt karácsonyi leveseket és előételeket, a főételeket, desszerteket kínálnak számos internetes portálon az ünnepek felé közeledve.

Nézzünk néhány ötletet, tervezzük meg a menüt!

Mit szólnának egy krémes sütőtök leveshez bacon chipsszel és pirított tökmaggal?

A sütőtökre érdekes módon reagálnak az emberek, van, aki az illatát sem bírja, van, aki nagyon szereti és egyik kedvenc őszi-téli étele. Én magam abba a táborba tartozom, akik gyerekként rá se bírtak nézni, most meg szívesen fogyasztom, különösen a krémlevest.

Főételnek illik hozzá egy sült karaj petrezselymes törtburgonyával, desszertnek jöhet például máglyarakás.

Másoknál nincs karácsony töltött káposzta nélkül, ehhez levesnek szintén valami krémleves ajánlott, desszertnek egyszerű és nagyszerű a mákos guba, melyet nálam az ihlet általában ilyenkor, hogy a mákos bejgli elkészülte után rajtam marad egy tál máktöltelék.

A mákos guba vaníliasodóval igazán különlegesen finom desszert.

Az egyik internetes oldal sajtkrémlevest ajánl cipóban, friss újhagymakarikákkal, mások a halat kedvelik karácsonykor, halászlé, harcsapaprikás formájában, utóbbit túróscsuszával, sült szalonnával tálalhatjuk.

Férjem kedvence is előfordul nálunk desszertként ilyenkor (is), mely a népszerű Sacher torta, s bizton állíthatom, hogy elkészítése annyira egyszerű, hogy vetekszik a mákos gubáéval.

Az egyik klasszikus karácsonyi étel a sült kacsa, párolt lilakáposztával, krumplipürével, s esetleg, ha elfogadnak egy diétásabb, alakbaráta verziót a körethez, akkor a zellerpürét ajánlom figyelmükbe.

Aki szereti a kocsonyát, az ilyenkor elkészíti, kiváló étel a karácsonyi ünnepkör idején.

Az édesszájúak válogathatnak a karácsonyi édességek között: ilyenkor sok háznál készül hókifli, a klasszikus diós és mákos bejgli, zserbó, linzer, narancsos és diós, gesztenyés édességek, pudingok. Természetesen a mézeskalács sütés, dekorálás és evés is kötelező része az ünnepnek.

A karácsonyi időszak nemcsak a lelassulás, a befelé figyelés, a meghittség ideje, hanem a finomabbnál finomabb ízek időszaka is, melyet a legjobb együtt elfogyasztani a szeretteinkkel egy hatalmas ünnepi asztalnál.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.