Menü

A sajt bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása

A sajt nagyon gazdag kalciumban, amely erősebbé teszi a fogakat. A sajtnak alacsony a laktóztartalma, ami károsítja a fogakat. Fogyasszon az étkezések között egy falat sajtot, így megakadályozhatja a fogszuvasodás kialakulását.

Rák: A sajtról kevesen tudják, hogy megelőzi a rák kialakulását. Mivel linolénsavat és sphingolipideket tartalmaz, fontos szerepet játszik a rák megelőzésében. Ezen kívül B-vitamint is tartalmaz, ami hozzájárul a szervezet működéséhez és megvédi a testet a betegségekkel szemben.

Hízás: A sajt számos természetes zsírt tartalmaz, amelyek hízáshoz vezethetnek. Néhány sajtféle alacsony kalória-tartalmú, így egyensúlyban tartja a testsúlyt. A sajttal nem csak a testsúly, de az izomtömeg és a csontok sűrűsége is növelhető. A sajt zsírt, kalciumot, proteint, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyektől a csontok és az izmok megerősödnek, az anyagcsere pedig kiegyensúlyozottabb lesz.

Erős csontok: A sajt nagyon gazdag kalcium és B-vitamin-forrás, ezért jó hatással van az idősek, a gyerekek, a várandós nők és a szoptató anyák csontjaira, mivel erősíti azokat. A B-vitamin például segíti a kalcium felszívódását és elosztását a szervezetben.

Csontritkulás: A csontritkulás a kalciumhiány miatt alakul ki, a sajttal viszont természetes módon megelőzhető a csontritkulás kialakulása, mivel ez a tejtermék erősíti a csontokat. A sajt proteint, kalciumot és sok vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz, amelyek felveszik a harcot ezzel a problémával.

Magas vérnyomás: A nátrium és koleszterin magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A sajt is tartalmaz nátriumot, amely mennyisége attól függ, mennyi tejet kevertek a sajthoz. A boltokban alacsony nátrium tartalmú sajt is kapható, amely csökkenti a szívproblémák kialakulását. A sajtban lévő B-vitaminnal pedig csökkenthető a magas vérnyomás.

Várandósság: A sajt jó hatással van a várandós nőkre is, mivel a kalciumra szüksége van az anya szervezetének. A kalcium növeli az összehúzódásokat szülés alatt, valamint segíti a megfelelő tejtermelést szoptatás alatt.

Menstruáció előtti tünetek: A sajt csökkenti a menstruáció előtti tüneteket.

Bőr: A sajt rendkívül jó hatással van a bőrre, mivel B-vitamint tartalmaz, így a bőr rugalmas, ragyogó és egészséges marad tőle.

Migrén: A sajttal megszüntethetőek a migrénes fejfájások, mivel a kalcium csökkenti a fájdalmat.

Immunitás: A sajt hatékonyan erősíti az immunrendszert, néhány sajtfajta pedig hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ezáltal csökkenthető a betegségek kialakulása.

Ragyogó bőr: Az egészséges bőrt a ragyogásáról lehet felismerni, amely elérésében segíthet a sajt fogyasztása. A sajt B-vitamint tartalmaz, ami serkenti a sejtek anyagcseréjét és a sejtnövekedést, eltünteti a szépséghibákat és a bőrt ragyogóvá teszi.

Nyugodt alvás: A sajt az alvásra is pozitív hatással van, mivel kezelhető vele az álmatlanság. Mivel ez a tejtermék triptofánt tartalmaz (egy bizonyos aminosavat), csökkenti a stresszt és segíti a nyugodt alvást.

Az alacsony zsírtartalmú sajt tele van proteinnel, a túró pedig kalciummal, ami segít abban, hogy a haj egészséges és fényes maradjon. A sajtot fogyaszthatja reggelire tojással és friss gyümölcsökkel is.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.