Menü

A sajt bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása

A sajt nagyon gazdag kalciumban, amely erősebbé teszi a fogakat. A sajtnak alacsony a laktóztartalma, ami károsítja a fogakat. Fogyasszon az étkezések között egy falat sajtot, így megakadályozhatja a fogszuvasodás kialakulását.

Rák: A sajtról kevesen tudják, hogy megelőzi a rák kialakulását. Mivel linolénsavat és sphingolipideket tartalmaz, fontos szerepet játszik a rák megelőzésében. Ezen kívül B-vitamint is tartalmaz, ami hozzájárul a szervezet működéséhez és megvédi a testet a betegségekkel szemben.

Hízás: A sajt számos természetes zsírt tartalmaz, amelyek hízáshoz vezethetnek. Néhány sajtféle alacsony kalória-tartalmú, így egyensúlyban tartja a testsúlyt. A sajttal nem csak a testsúly, de az izomtömeg és a csontok sűrűsége is növelhető. A sajt zsírt, kalciumot, proteint, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyektől a csontok és az izmok megerősödnek, az anyagcsere pedig kiegyensúlyozottabb lesz.

Erős csontok: A sajt nagyon gazdag kalcium és B-vitamin-forrás, ezért jó hatással van az idősek, a gyerekek, a várandós nők és a szoptató anyák csontjaira, mivel erősíti azokat. A B-vitamin például segíti a kalcium felszívódását és elosztását a szervezetben.

Csontritkulás: A csontritkulás a kalciumhiány miatt alakul ki, a sajttal viszont természetes módon megelőzhető a csontritkulás kialakulása, mivel ez a tejtermék erősíti a csontokat. A sajt proteint, kalciumot és sok vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz, amelyek felveszik a harcot ezzel a problémával.

Magas vérnyomás: A nátrium és koleszterin magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A sajt is tartalmaz nátriumot, amely mennyisége attól függ, mennyi tejet kevertek a sajthoz. A boltokban alacsony nátrium tartalmú sajt is kapható, amely csökkenti a szívproblémák kialakulását. A sajtban lévő B-vitaminnal pedig csökkenthető a magas vérnyomás.

Várandósság: A sajt jó hatással van a várandós nőkre is, mivel a kalciumra szüksége van az anya szervezetének. A kalcium növeli az összehúzódásokat szülés alatt, valamint segíti a megfelelő tejtermelést szoptatás alatt.

Menstruáció előtti tünetek: A sajt csökkenti a menstruáció előtti tüneteket.

Bőr: A sajt rendkívül jó hatással van a bőrre, mivel B-vitamint tartalmaz, így a bőr rugalmas, ragyogó és egészséges marad tőle.

Migrén: A sajttal megszüntethetőek a migrénes fejfájások, mivel a kalcium csökkenti a fájdalmat.

Immunitás: A sajt hatékonyan erősíti az immunrendszert, néhány sajtfajta pedig hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ezáltal csökkenthető a betegségek kialakulása.

Ragyogó bőr: Az egészséges bőrt a ragyogásáról lehet felismerni, amely elérésében segíthet a sajt fogyasztása. A sajt B-vitamint tartalmaz, ami serkenti a sejtek anyagcseréjét és a sejtnövekedést, eltünteti a szépséghibákat és a bőrt ragyogóvá teszi.

Nyugodt alvás: A sajt az alvásra is pozitív hatással van, mivel kezelhető vele az álmatlanság. Mivel ez a tejtermék triptofánt tartalmaz (egy bizonyos aminosavat), csökkenti a stresszt és segíti a nyugodt alvást.

Az alacsony zsírtartalmú sajt tele van proteinnel, a túró pedig kalciummal, ami segít abban, hogy a haj egészséges és fényes maradjon. A sajtot fogyaszthatja reggelire tojással és friss gyümölcsökkel is.

Mit kell tudni a sérvről?

A sérv (hernia) akkor alakul ki, amikor valamely belső szerv kórosan előtüremkedik abból az üregből, ahol normál esetben elhelyezkedik (például hasüreg vagy mellüreg). Ez akkor fordulhat elő, ha a hasfal vagy más hasonló szerkezet veleszületett vagy szerzett gyengesége miatt (például műtéti heg), egy nyílás meggyengül és kitágul. Ezen keresztül a belső tartalom a hasfalon vagy más hasonló struktúrán keresztül kijut, a sérvkapun át, és a sérvtömlőként viselkedő hártya előtt tolódik ki, így a hasüregen kívülre kerül.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?

Mi az a vasfelszívódási zavar?

A vas többsége a vékonybél első területein szívódik fel. Ha valami akadályozza ezeket a szakaszokat – például gyulladás, cöliákia, Crohn-betegség vagy gyomor-bypass műtét –, akkor kialakulhat felszívódási zavar, még akkor is, ha a táplálékkal elegendő vas jut be a szervezetbe. Mi az a vasfelszívódási zavar?

Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.