Menü

A sajt bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása

A sajt nagyon gazdag kalciumban, amely erősebbé teszi a fogakat. A sajtnak alacsony a laktóztartalma, ami károsítja a fogakat. Fogyasszon az étkezések között egy falat sajtot, így megakadályozhatja a fogszuvasodás kialakulását.

Rák: A sajtról kevesen tudják, hogy megelőzi a rák kialakulását. Mivel linolénsavat és sphingolipideket tartalmaz, fontos szerepet játszik a rák megelőzésében. Ezen kívül B-vitamint is tartalmaz, ami hozzájárul a szervezet működéséhez és megvédi a testet a betegségekkel szemben.

Hízás: A sajt számos természetes zsírt tartalmaz, amelyek hízáshoz vezethetnek. Néhány sajtféle alacsony kalória-tartalmú, így egyensúlyban tartja a testsúlyt. A sajttal nem csak a testsúly, de az izomtömeg és a csontok sűrűsége is növelhető. A sajt zsírt, kalciumot, proteint, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyektől a csontok és az izmok megerősödnek, az anyagcsere pedig kiegyensúlyozottabb lesz.

Erős csontok: A sajt nagyon gazdag kalcium és B-vitamin-forrás, ezért jó hatással van az idősek, a gyerekek, a várandós nők és a szoptató anyák csontjaira, mivel erősíti azokat. A B-vitamin például segíti a kalcium felszívódását és elosztását a szervezetben.

Csontritkulás: A csontritkulás a kalciumhiány miatt alakul ki, a sajttal viszont természetes módon megelőzhető a csontritkulás kialakulása, mivel ez a tejtermék erősíti a csontokat. A sajt proteint, kalciumot és sok vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz, amelyek felveszik a harcot ezzel a problémával.

Magas vérnyomás: A nátrium és koleszterin magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A sajt is tartalmaz nátriumot, amely mennyisége attól függ, mennyi tejet kevertek a sajthoz. A boltokban alacsony nátrium tartalmú sajt is kapható, amely csökkenti a szívproblémák kialakulását. A sajtban lévő B-vitaminnal pedig csökkenthető a magas vérnyomás.

Várandósság: A sajt jó hatással van a várandós nőkre is, mivel a kalciumra szüksége van az anya szervezetének. A kalcium növeli az összehúzódásokat szülés alatt, valamint segíti a megfelelő tejtermelést szoptatás alatt.

Menstruáció előtti tünetek: A sajt csökkenti a menstruáció előtti tüneteket.

Bőr: A sajt rendkívül jó hatással van a bőrre, mivel B-vitamint tartalmaz, így a bőr rugalmas, ragyogó és egészséges marad tőle.

Migrén: A sajttal megszüntethetőek a migrénes fejfájások, mivel a kalcium csökkenti a fájdalmat.

Immunitás: A sajt hatékonyan erősíti az immunrendszert, néhány sajtfajta pedig hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ezáltal csökkenthető a betegségek kialakulása.

Ragyogó bőr: Az egészséges bőrt a ragyogásáról lehet felismerni, amely elérésében segíthet a sajt fogyasztása. A sajt B-vitamint tartalmaz, ami serkenti a sejtek anyagcseréjét és a sejtnövekedést, eltünteti a szépséghibákat és a bőrt ragyogóvá teszi.

Nyugodt alvás: A sajt az alvásra is pozitív hatással van, mivel kezelhető vele az álmatlanság. Mivel ez a tejtermék triptofánt tartalmaz (egy bizonyos aminosavat), csökkenti a stresszt és segíti a nyugodt alvást.

Az alacsony zsírtartalmú sajt tele van proteinnel, a túró pedig kalciummal, ami segít abban, hogy a haj egészséges és fényes maradjon. A sajtot fogyaszthatja reggelire tojással és friss gyümölcsökkel is.

Veszélyes kánikula

Szinte soha nem látott mértékű kánikulai forróság jellemzi napjainkat, ami egy bizonyos pontig a vakáció és a nyár velejárója, ám van egy határ, amikor már veszélyes is lehet. A napszúrás akár halálhoz is vezethet, de a nagy hőségben a hőguta is veszélyeztet minket. Honnan ismerhetjük fel a tüneteket? Mire kell figyelnünk strandoláskor és a szabadban?

Guillain Barre szindróma

A Guillain-Barré szindróma egy ritkán előforduló autoimmun betegség, amely a perifériás, - elsősorban motoros – idegek gyulladásával jár. A Guillan-Barré szindróma során a szervezet immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket. Ezt olyan tünetek kísérik, mint az izomgyengeség, zsibbadás, hangyamászás-érzés, sőt esetenként akár bénulás is jelentkezhet.

Veszélyes visszatartani a tüsszentést

Mindenki volt már olyan szituációban, hogy nagyon erősen tüsszenteni kellett (volna), de úgy döntöttünk, hogy a körülmények miatt, akárhogyan is legyen, de visszatartjuk?
Most elmondjuk miért nem helyes visszafogni a tüsszentés ingert.

Mikor jelent problémát az alacsony pulzus?

A szívverés ritmusa attól függ, milyen gyorsan keletkeznek elektronikus jelek a szívizomzat összehúzódásait szabályozó ingerületkeltő központban, az úgynevezett szinuszcsomóban. Átlagosan 70-75 dobbanás történik percenként, de 60 és 100 között minden szám normálisnak tekinthető. Edzett sportolóknál gyakran alacsonyabb a pulzus ennél, de ez természetes jelenség.

Öregségi foltok eltüntetése házilag

A napfény csak az egyik összetevő, ugyanis a foltok megjelenésében szerepet játszhat például az öregedés, a genetika, bizonyos gyógyszerek, vitaminhiány, a stressz vagy a várandósság is. Ha a kiváltó okokat elkerüljük, például azzal, hogy rendszeresen használunk fényvédő krémet vagy kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk.