Menü

Mit jelez a magas karbamidszint a laborleletben?

A magas karbamidszint hátterében több dolog is állhat, egyebek mellett a vese működésének elégtelenségét is jelezheti.

A kézhez kapott laborleleten számos olyan sor is szerepelhet, ami gondolkodóba ejti az embert, hiszen laikus lévén nem tudja, hogy az adott tétel melyik szervvel, szervrendszerrel kapcsolatos, és mit jelent, ha feltüntetett referenciaértéknél kisebb vagy épp nagyobb a szintje.

A veseműködésre következtethetnek belőle

A karbamid egy szerves vegyület, ami a fehérje emésztése során keletkezik, az aminosavak lebontási terméke. A máj állítja elő, kiválasztásáért a vesék felelősek, a szervezetből a vizelettel ürül ki. Amennyiben ez a folyamat zavart szenved, veszélyes állapot alakulhat ki, a felhalmozódó urea a sejteket károsító méreganyagként viselkedhet.

Magas karbamidszint okai

A karbamid szintje több dolog miatt is megemelkedhet, általánosságban véve kijelenthető, hogy nem mindegy, milyen mértékű az eltérés. Az okok között szerepelhet a dehidratáció, vagyis kiszáradás alacsony folyadékbevitel, fokozott folyadékvesztés, például izzadás vagy hasmenés miatt, illetve a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása és a gyomor-bélrendszeri vérzés. Sokkos állapot, súlyos égés, infarktus és húgyúti elzáródás esetén is mérhetők magas értékek, a leggyakoribb tényező viszont a vesék elégtelen működése.

A veseelégtelenség különböző stádiumaiban más-más laborértékek jellemzők. A kórkép kialakulhat többek között diabétesz és magasvérnyomás-betegség talaján, eleinte teljesen tünetmentes lehet, fáradékonyság, fejfájás, vizenyő, azaz ödéma jelentkezhet, később egyre kellemetlenebbé válnak a panaszok, a IV. stádiumban már dialízis válhat indokolttá.

Miért lehet alacsonyabb?

Az optimálisnál alacsonyabb lehet a karbamid szintje alultápláltság, fehérjehiányos táplálkozás vagy felszívódási zavar esetén. Mivel az urea a májban képződik, a szervet érintő megbetegedések esetén is az értékek csökkenése figyelhető meg.

Vesebetegség jelei a bőrön

Világszerte sokan élnek vesebetegséggel úgy, hogy nem is tudnak róla. A krónikus vesebetegség kezdeti szakaszaiban nem feltétlenül produkál látványos tüneteket, illetve nem olyanokat, amilyenekre általában gondolni szokás, a deréktáji fájdalom például nem szükségszerű velejárója.

Vannak olyan eltérések is, amiket elsőre talán nehezebben kapcsolnánk össze a vesebetegséggel, ám segíthetnek annak felismerésében. Az eltérések észlelésekor mindenképp szakember felkeresése javasolt!

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

Okok amiért sírsz álmodban

Ha gyakran sírsz álmodban, és ez már hatással van a mindennapi életedre is, akkor azt tanácsoljuk, hogy fordulj orvoshoz vagy mentálhigiénés szakemberhez. Ők segíthetnek azonosítani a kiváltó okot, és kezelési lehetőségeket kínálhatnak az alvás és az általános közérzet javítására.