Menü

A kötőhártya gyulladás tünetei, kezelése

Igazi téli betegségnek számít a kötőhártya megbetegedése, de ennek is többféle típusa van, nem mindegy melyikkel találkozunk, és hogyan kezeljük.

A kötőhártya a szem fehérjéjét és a szemhéjak belső felét körülölelő, erekkel átszőtt hártya. Amikor ez valamiért gyulladásba kerül, kellemetlen tüneteket okozva megnehezíti mindennapjainkat. Nem mindegy, hogy mitől gyullad be, lehet bakteriális, vírusos fertőzés, esetleg allergiás reakció is, de ide soroljuk azt is, amikor a szem szárazsága okoz irritációt.

A kötőhártya gyulladás, latin nevén conjuctivistis tünetei közé sorolhatjuk a szem viszketését, szúró érzést, könnyezést, váladékozást, szárazság érzetet, piros, véreres kinézetet.

Vírusos fertőzésnél sokszor kíséri felső légúti megbetegedés, vagy éppen lehet az a kiváltó ok is. Sokszor előfordul, hogy egy makacs arcüreg-, vagy fülgyulladás nem gyógyul, nem ürül ki rendesen az arc és homlok üregeiből a váladék, vagy éppen egy köhögéses kór során megfertőződik a szem. Fontos odafigyelni a kéz higiéniájára, mivel egy orrfújás, vagy köhögés utáni szemdörzsölés már elegendő is lehet egy átfertőződésre.

Az ilyen betegeknek ügyelni kell arra, hogy ez a fajta nyavalya másra is igen ragályos lehet, így kerülni kell a bőrkontaktust és amennyiben szemükhöz nyúlunk, utána semmihez ne érjünk, csak egy alapos kézmosás után. A baktérium okozta gyulladás addig fertőz, amíg a szem váladékozik, illetve az antibiotikum elkezdésétől számított 24 órán belül. A vírusos betegség már keményebb dió, mivel az egészen addig terjedhet másra is, amíg a páciensnek bármilyen erre jellemző tünetei vannak.

Néhány ilyen szembetegség nem fertőz, mint például az allergia általi gyulladás, ezt általában szénanátha, a természetben előforduló pollenek okozzák. Másik ilyen fajtája, amit bármilyen anyag okozhat, ami a szembe kerül, mint a klóros medence víz, vagy egy régen tisztított légkondicionáló berendezés alatti munkavégzés.

Diagnosztizálását mindig orvosra kell bízni, egy úgynevezett réslámpával végzett biomikroszkópos vizsgálattal könnyen kideríti, hogy milyen típusú bajjal van dolgunk. Ez a vizsgálat arra is rámutathat, ha valamilyen komolyan látásszervi megbetegedés áll a háttérben.

A heveny, bakteriális fertőződés esetén széles spektrumú antibiotikus szemcseppet vagy kenőcsöt írnak fel, mely azonnal elkezd munkálkodni, mivel lokálisan, azaz helyileg alkalmazandó. A vírusos fajtánál is szokták javasolni az antibiotikumos kezelés, mivel a gyulladás könnyen felülfertőződhet, így tovább tart a gyógyulás. Az allergiás tünetek kezelésére már sokféle, vény nélkül is kapható szemcsepp létezik, de nem mindenkinek sikerül elsőre megtalálni azt, amelyik hatásos is lesz.

Ebben az esetben érdemes a szemet többször tiszta kézzel és tiszta vízzel lemosni, mivel így a szempillán megtapadó pollenek kevésbé jutnak be a szembe. A szárazság okozta irritációnál a műkönny nevű cseppek sokat segíthetnek, de a modern orvosi technológia már különböző kezelésekkel is tud javítani a problémán.

Amikor a kötőhártyánk begyullad, keressünk fel orvost, aki a helyes diagnózis felállítás után megkezdi a kezelést, ezzel megelőzve a továbbfertőződést és hamarabb elköszönhetünk a kellemetlen tünetektől is, így másokat sem fertőzünk meg.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.