Menü

A kötőhártya gyulladás tünetei, kezelése

Igazi téli betegségnek számít a kötőhártya megbetegedése, de ennek is többféle típusa van, nem mindegy melyikkel találkozunk, és hogyan kezeljük.

A kötőhártya a szem fehérjéjét és a szemhéjak belső felét körülölelő, erekkel átszőtt hártya. Amikor ez valamiért gyulladásba kerül, kellemetlen tüneteket okozva megnehezíti mindennapjainkat. Nem mindegy, hogy mitől gyullad be, lehet bakteriális, vírusos fertőzés, esetleg allergiás reakció is, de ide soroljuk azt is, amikor a szem szárazsága okoz irritációt.

A kötőhártya gyulladás, latin nevén conjuctivistis tünetei közé sorolhatjuk a szem viszketését, szúró érzést, könnyezést, váladékozást, szárazság érzetet, piros, véreres kinézetet.

Vírusos fertőzésnél sokszor kíséri felső légúti megbetegedés, vagy éppen lehet az a kiváltó ok is. Sokszor előfordul, hogy egy makacs arcüreg-, vagy fülgyulladás nem gyógyul, nem ürül ki rendesen az arc és homlok üregeiből a váladék, vagy éppen egy köhögéses kór során megfertőződik a szem. Fontos odafigyelni a kéz higiéniájára, mivel egy orrfújás, vagy köhögés utáni szemdörzsölés már elegendő is lehet egy átfertőződésre.

Az ilyen betegeknek ügyelni kell arra, hogy ez a fajta nyavalya másra is igen ragályos lehet, így kerülni kell a bőrkontaktust és amennyiben szemükhöz nyúlunk, utána semmihez ne érjünk, csak egy alapos kézmosás után. A baktérium okozta gyulladás addig fertőz, amíg a szem váladékozik, illetve az antibiotikum elkezdésétől számított 24 órán belül. A vírusos betegség már keményebb dió, mivel az egészen addig terjedhet másra is, amíg a páciensnek bármilyen erre jellemző tünetei vannak.

Néhány ilyen szembetegség nem fertőz, mint például az allergia általi gyulladás, ezt általában szénanátha, a természetben előforduló pollenek okozzák. Másik ilyen fajtája, amit bármilyen anyag okozhat, ami a szembe kerül, mint a klóros medence víz, vagy egy régen tisztított légkondicionáló berendezés alatti munkavégzés.

Diagnosztizálását mindig orvosra kell bízni, egy úgynevezett réslámpával végzett biomikroszkópos vizsgálattal könnyen kideríti, hogy milyen típusú bajjal van dolgunk. Ez a vizsgálat arra is rámutathat, ha valamilyen komolyan látásszervi megbetegedés áll a háttérben.

A heveny, bakteriális fertőződés esetén széles spektrumú antibiotikus szemcseppet vagy kenőcsöt írnak fel, mely azonnal elkezd munkálkodni, mivel lokálisan, azaz helyileg alkalmazandó. A vírusos fajtánál is szokták javasolni az antibiotikumos kezelés, mivel a gyulladás könnyen felülfertőződhet, így tovább tart a gyógyulás. Az allergiás tünetek kezelésére már sokféle, vény nélkül is kapható szemcsepp létezik, de nem mindenkinek sikerül elsőre megtalálni azt, amelyik hatásos is lesz.

Ebben az esetben érdemes a szemet többször tiszta kézzel és tiszta vízzel lemosni, mivel így a szempillán megtapadó pollenek kevésbé jutnak be a szembe. A szárazság okozta irritációnál a műkönny nevű cseppek sokat segíthetnek, de a modern orvosi technológia már különböző kezelésekkel is tud javítani a problémán.

Amikor a kötőhártyánk begyullad, keressünk fel orvost, aki a helyes diagnózis felállítás után megkezdi a kezelést, ezzel megelőzve a továbbfertőződést és hamarabb elköszönhetünk a kellemetlen tünetektől is, így másokat sem fertőzünk meg.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.