Menü

A népszerű smoothieról

A „smoothie” szó nagyon trendi lett az utóbbi időben, ha mellette akarok érvelni, akkor máris sorolom: telít, laktat, egészséges és fitten tar, fogyaszt rostokat és vitaminokat tartalmaz. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő, hanem házi!

Merthogy házilag is villámgyorsan elkészíthetjük, s legalább nem lesz benne rengeteg cukor meg adalékanyag, tehát sokkal egészségesebb, ráadásul bátran lehet kísérletezni, szeretem, hogy az ízekkel, színekkel variálhatunk, kedvünk, ízlésünk szerint.

Lehet gyümölcsösebb vagy inkább zöldséges ízvilág, piros, zöld színekben, vagy akár narancs, mindenképp szemet gyönyörködtető italokról van szó, legyen akár reggeli, akár tízórai finomság, melyet akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetünk valami csinos ki kulacsban.

Ha smoothie készítésére adjuk a fejünket, tényleg ügyeljünk arra, hogy ne rontsuk el cukorral, Én magam inkább a gyümölcsös, édes verziókat kedvelem, de elkészítettem már zöldségeset is, bár nekem az nem ízlett annyira. Turmixot inni nem feltétlen azok szoktak, akik fogyni szeretnének, kiváló immunerősítésre, s a rosttartalma miatt székrekedésre.

Milyen turmixokat készíthetünk?

Nagyon sok ötlet és recept van fent a világhálón, mint említettem az ízlésünk és képzeletünk szab határt az összetevőknek, ha azonban kiindulási pont kell, akkor a répa-narancs nagyon jó páros, ahogy a sárgarépa – alma is, illetve a banán-avokádó, vagy a banán-kivi zöldturmix is remek duót alkot.

Én magam nagyon szeretek némi fahéjat, gyömbért, chia magot és zabkorpát vagy zabpelyhet tenni a koktélokba, s picit állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.

Egy fontos információt szeretnék még ehhez hozzátenni: mivel a gyümölcs köztudottan felviszi a vércukrot, ezért rostokkal remekül lehet lassítani a felszívódásukat!

A zöldturmixokba tehetünk sóska- vagy spenótlevelet, bébispenótot, uborkát, almát, avokádót és zellerszárat. Aki a zöldséges ízvilágot kedveli, jóízűen fogja elkortyolgatni.

A smoothiek gyorsan elkészíthetőek, tehát igazán nem lehet kifogás, hogy nincs rá időnk, sem azt, hogy beszerezhetetlenek az alapanyagok, sem azt, hogy megfizethetetlen az elkészítésük, hiszen készülhetnek idényzöldségekből, illetve idénygyümölcsökből bármely évszakban. Jobban tesszük, ha saját ízlésünknek megfelelően, egészségesebb kivitelben készítjük el, nem érdemes készen megvásárolni, hiszen a sajátunk kevesebb cukortartalommal és több vitaminnal bír és talán finomabb, frissebb is.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?