A népszerű smoothieról
- Dátum: 2023.01.10., 03:53
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- chia mag, egészséges, fahéj, fitten tart, gyömbér, gyümölcs, házilag, immunerősítés, ital, laktat, összetevők., párosítás, rost, smoothie, székrekedés, telít, trendi, turmix, vércukor, világháló, vitamindús, zab, zöldség, zöldturmix
A „smoothie” szó nagyon trendi lett az utóbbi időben, ha mellette akarok érvelni, akkor máris sorolom: telít, laktat, egészséges és fitten tar, fogyaszt rostokat és vitaminokat tartalmaz. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő, hanem házi!
Merthogy házilag is villámgyorsan elkészíthetjük, s legalább nem lesz benne rengeteg cukor meg adalékanyag, tehát sokkal egészségesebb, ráadásul bátran lehet kísérletezni, szeretem, hogy az ízekkel, színekkel variálhatunk, kedvünk, ízlésünk szerint.
Lehet gyümölcsösebb vagy inkább zöldséges ízvilág, piros, zöld színekben, vagy akár narancs, mindenképp szemet gyönyörködtető italokról van szó, legyen akár reggeli, akár tízórai finomság, melyet akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetünk valami csinos ki kulacsban.

Ha smoothie készítésére adjuk a fejünket, tényleg ügyeljünk arra, hogy ne rontsuk el cukorral, Én magam inkább a gyümölcsös, édes verziókat kedvelem, de elkészítettem már zöldségeset is, bár nekem az nem ízlett annyira. Turmixot inni nem feltétlen azok szoktak, akik fogyni szeretnének, kiváló immunerősítésre, s a rosttartalma miatt székrekedésre.
Milyen turmixokat készíthetünk?
Nagyon sok ötlet és recept van fent a világhálón, mint említettem az ízlésünk és képzeletünk szab határt az összetevőknek, ha azonban kiindulási pont kell, akkor a répa-narancs nagyon jó páros, ahogy a sárgarépa – alma is, illetve a banán-avokádó, vagy a banán-kivi zöldturmix is remek duót alkot.
Én magam nagyon szeretek némi fahéjat, gyömbért, chia magot és zabkorpát vagy zabpelyhet tenni a koktélokba, s picit állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.
Egy fontos információt szeretnék még ehhez hozzátenni: mivel a gyümölcs köztudottan felviszi a vércukrot, ezért rostokkal remekül lehet lassítani a felszívódásukat!

A zöldturmixokba tehetünk sóska- vagy spenótlevelet, bébispenótot, uborkát, almát, avokádót és zellerszárat. Aki a zöldséges ízvilágot kedveli, jóízűen fogja elkortyolgatni.
A smoothiek gyorsan elkészíthetőek, tehát igazán nem lehet kifogás, hogy nincs rá időnk, sem azt, hogy beszerezhetetlenek az alapanyagok, sem azt, hogy megfizethetetlen az elkészítésük, hiszen készülhetnek idényzöldségekből, illetve idénygyümölcsökből bármely évszakban. Jobban tesszük, ha saját ízlésünknek megfelelően, egészségesebb kivitelben készítjük el, nem érdemes készen megvásárolni, hiszen a sajátunk kevesebb cukortartalommal és több vitaminnal bír és talán finomabb, frissebb is.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Segítsük az állatmenhelyeket: Hogyan tehetünk jót a rászoruló állatokért
Az állatmenhelyek rendkívül fontos szerepet töltenek be a társadalomban, hiszen ők biztosítják a védelmet, ellátást és szeretetet azoknak az állatoknak, akik gazdátlanul vagy rossz körülmények között élnek. Sajnos a menhelyek működése nem mindig egyszerű, hiszen folyamatosan szembesülnek a pénzhiánnyal, az önkéntesek hiányával és a túlzsúfoltsággal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a társadalom minden tagja tegyen valamit az állatok védelméért.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Kundalini aktiválás, az energia felszabadítása
Aki jógázik, vagy sokat meditál, valószínűleg ismeri a kifejezést. Aki nem, annak, íme, egy rövid ismertető, miről is van szó, ha a kundaliniről beszélünk.