Menü

A népszerű smoothieról

A „smoothie” szó nagyon trendi lett az utóbbi időben, ha mellette akarok érvelni, akkor máris sorolom: telít, laktat, egészséges és fitten tar, fogyaszt rostokat és vitaminokat tartalmaz. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő, hanem házi!

Merthogy házilag is villámgyorsan elkészíthetjük, s legalább nem lesz benne rengeteg cukor meg adalékanyag, tehát sokkal egészségesebb, ráadásul bátran lehet kísérletezni, szeretem, hogy az ízekkel, színekkel variálhatunk, kedvünk, ízlésünk szerint.

Lehet gyümölcsösebb vagy inkább zöldséges ízvilág, piros, zöld színekben, vagy akár narancs, mindenképp szemet gyönyörködtető italokról van szó, legyen akár reggeli, akár tízórai finomság, melyet akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetünk valami csinos ki kulacsban.

Ha smoothie készítésére adjuk a fejünket, tényleg ügyeljünk arra, hogy ne rontsuk el cukorral, Én magam inkább a gyümölcsös, édes verziókat kedvelem, de elkészítettem már zöldségeset is, bár nekem az nem ízlett annyira. Turmixot inni nem feltétlen azok szoktak, akik fogyni szeretnének, kiváló immunerősítésre, s a rosttartalma miatt székrekedésre.

Milyen turmixokat készíthetünk?

Nagyon sok ötlet és recept van fent a világhálón, mint említettem az ízlésünk és képzeletünk szab határt az összetevőknek, ha azonban kiindulási pont kell, akkor a répa-narancs nagyon jó páros, ahogy a sárgarépa – alma is, illetve a banán-avokádó, vagy a banán-kivi zöldturmix is remek duót alkot.

Én magam nagyon szeretek némi fahéjat, gyömbért, chia magot és zabkorpát vagy zabpelyhet tenni a koktélokba, s picit állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.

Egy fontos információt szeretnék még ehhez hozzátenni: mivel a gyümölcs köztudottan felviszi a vércukrot, ezért rostokkal remekül lehet lassítani a felszívódásukat!

A zöldturmixokba tehetünk sóska- vagy spenótlevelet, bébispenótot, uborkát, almát, avokádót és zellerszárat. Aki a zöldséges ízvilágot kedveli, jóízűen fogja elkortyolgatni.

A smoothiek gyorsan elkészíthetőek, tehát igazán nem lehet kifogás, hogy nincs rá időnk, sem azt, hogy beszerezhetetlenek az alapanyagok, sem azt, hogy megfizethetetlen az elkészítésük, hiszen készülhetnek idényzöldségekből, illetve idénygyümölcsökből bármely évszakban. Jobban tesszük, ha saját ízlésünknek megfelelően, egészségesebb kivitelben készítjük el, nem érdemes készen megvásárolni, hiszen a sajátunk kevesebb cukortartalommal és több vitaminnal bír és talán finomabb, frissebb is.

Ne csak játékot pakoljunk! Házipatika gyerekkel utazóknak

A családi utazás során kiemelten fontos, hogy felkészülten induljunk el, különösen, ha gyermekek is velünk tartanak. A legjobb, ha előre összegyűjtjük azokat a gyógyszereket és alapvető egészségügyi eszközöket, amelyek segíthetnek egy váratlan baleset, betegség vagy kisebb egészségügyi probléma kezelésében.

Mi is az a ChatGPT?

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődése alapjaiban változtatta meg, hogyan dolgozunk, tanulunk és kommunikálunk. Ennek az innovációnak egyik kiemelkedő példája a ChatGPT, egy fejlett nyelvi modell, amely képes emberi módon értelmes, természetes beszélgetéseket folytatni.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

Nyugalom egy csésze kávé mellett

A fika nem csupán egy csésze kávé elfogyasztása – a svédek számára ez a nap egyik legfontosabb része. A társas kávészünet nemcsak kikapcsolódás, hanem a kapcsolódás ideje is, amely mára egész Svédországot átszövi. De hogyan lett a fika kulturális jelenség, és mi mit tanulhatunk belőle?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.