Menü

Süss olaj nélkül!

Persze, mindenki szereti a frissen sült rántott húst vasárnap délben, egyenesen a tűzhelyről, ahogy a fánkot is, lángost, fasírtot, bundáskenyeret…azonban bő olajban sütni nem a legegészségesebb, mégsem kell lemondanunk az imádott ételekről. Mutatjuk az egészségesebb, alakbarát megoldásokat!

Rossz hír tudom, de a rántott, olajban sült ételek nem tartoznak az egészséges kategóriába, sőt sajnos kifejezetten egészségtelennek számítanak. (Ez persze nem jelenti azt, hogy sose ehetünk ilyesmit) viszont arra felhívnám a figyelmet, hogy léteznek olyan módszerek, amihez tizedannyi olaj sem kell és mégis ropogós friss rántotthúst, bundáskenyeret, fasírtot, hagymakarikákat, rántott sajtot vagy zöldségeket kapunk.

Hogyan süssünk olaj nélkül?

Egyszerűen. Olaj nélkül. Bundázott zöldségek is készülhetnek olajsütő nélkül, mert ismertek ma már az olaj nélküli fritőzkészülékek is, amelyek gyakorlatilag minisütőként szolgálnak minimális olaj használatával, ám ehhez nem kell feltétlen megvásárolni egy ilyen gépet, a gáz vagy villanysütő is tökéletesen megteszi.

Miért érdemes kipróbálni a sütőben sütést?

Nemcsak egészségesebb lesz így az étel, hanem megspórolhatjuk a tűzhely melletti ácsorgást és az olajszag órákig történő szellőztetését, elszívását.

A sütőben sült rántott ételek szárazabbak?

Van, aki szerint szárazabbak így az ételek, de nem feltétlen kell, hogy így legyen.

- Ha zsírosabb húst választunk, például csirkecombot, csirkecombfilét, akkor nem érezzük száraznak az ételt sütőben elkészítve sem.

- Ha a húsokat jól bepácoljuk, vagy előző este tejbe áztatjuk, netán sütés előtt egy kis joghurttal megkenjük és így tesszük sütőbe, akkor szintén nem szárad ki.

- A morzsát készíthetjük hagyományos panírból, de érdemes kipróbálni a darált zabpelyhet, vagy zabkorpát is, melytől ropogós és egészséges lesz az étel.

- Sokan keverik a morzsát egy kis kukoricaliszttel is, ez szintén ad ropogósabb textúrát.

- Sütéskor ne legyen a sütő túl forró, mert a hús könnyen kiszárad. Hasznos praktika, ha a sütő aljába öntünk egy deci vizet, ezzel is elkerülhetjük, hogy kiszáradjon az étel.

Hogyan süssünk sütőben?

A bepanírozott húst tegyük egy olajjal vékonyan megkent sütőpapírra úgy, vagy használjunk olajsprayt, megfújva a hússzeleteket. Én maga régóta veszem a boltban az üveges étolaj helyett az olívaolajjal töltött olajsprayt.

Édesség is készíthető így?

Igen, a bő olajban sült édességek is készíthetőek sütőben, például, ha a bő olajban sült fánk helyett sütőben megsült fahéjas almafánkot készítünk, garantáltan nem kell aggódnunk az alakunk és egészségünk miatt.

A természet sokszínű csodája – a biodiverzitás jelentősége

A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élővilág minden formáját és kapcsolatát – a legapróbb mikroorganizmusoktól a hatalmas emlősökig, a tengeri algáktól a trópusi esőerdők fáiig. A biodiverzitás nemcsak azt jelenti, hogy sokféle faj él a bolygón, hanem azt is, hogy ezek az élőlények együtt, egy összetett rendszerben működnek.

Miért hálás az agyad, ha nyelveket tanulsz?

Sokan azt hiszik, hogy új nyelvet tanulni csak gyerekkorban érdemes, pedig az agyunk felnőttként is elképesztően rugalmas. A nyelvtanulás nemcsak új szavakat és kifejezéseket ad, hanem valódi agytornát is jelent – javítja a memóriát, fejleszti a koncentrációt, sőt, még boldogabbá is tehet.

Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.

Körömtrendek 2025-ben: a stílus, ami a kezedben van

Az őszi körömdivat 2025-ben a természetesség, a melegség és a kreatív elegancia tökéletes egyensúlyát képviseli. Legyen szó mély bordóról, aranyló fényről vagy finom levélmintákról

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.