Menü

Süss olaj nélkül!

Persze, mindenki szereti a frissen sült rántott húst vasárnap délben, egyenesen a tűzhelyről, ahogy a fánkot is, lángost, fasírtot, bundáskenyeret…azonban bő olajban sütni nem a legegészségesebb, mégsem kell lemondanunk az imádott ételekről. Mutatjuk az egészségesebb, alakbarát megoldásokat!

Rossz hír tudom, de a rántott, olajban sült ételek nem tartoznak az egészséges kategóriába, sőt sajnos kifejezetten egészségtelennek számítanak. (Ez persze nem jelenti azt, hogy sose ehetünk ilyesmit) viszont arra felhívnám a figyelmet, hogy léteznek olyan módszerek, amihez tizedannyi olaj sem kell és mégis ropogós friss rántotthúst, bundáskenyeret, fasírtot, hagymakarikákat, rántott sajtot vagy zöldségeket kapunk.

Hogyan süssünk olaj nélkül?

Egyszerűen. Olaj nélkül. Bundázott zöldségek is készülhetnek olajsütő nélkül, mert ismertek ma már az olaj nélküli fritőzkészülékek is, amelyek gyakorlatilag minisütőként szolgálnak minimális olaj használatával, ám ehhez nem kell feltétlen megvásárolni egy ilyen gépet, a gáz vagy villanysütő is tökéletesen megteszi.

Miért érdemes kipróbálni a sütőben sütést?

Nemcsak egészségesebb lesz így az étel, hanem megspórolhatjuk a tűzhely melletti ácsorgást és az olajszag órákig történő szellőztetését, elszívását.

A sütőben sült rántott ételek szárazabbak?

Van, aki szerint szárazabbak így az ételek, de nem feltétlen kell, hogy így legyen.

- Ha zsírosabb húst választunk, például csirkecombot, csirkecombfilét, akkor nem érezzük száraznak az ételt sütőben elkészítve sem.

- Ha a húsokat jól bepácoljuk, vagy előző este tejbe áztatjuk, netán sütés előtt egy kis joghurttal megkenjük és így tesszük sütőbe, akkor szintén nem szárad ki.

- A morzsát készíthetjük hagyományos panírból, de érdemes kipróbálni a darált zabpelyhet, vagy zabkorpát is, melytől ropogós és egészséges lesz az étel.

- Sokan keverik a morzsát egy kis kukoricaliszttel is, ez szintén ad ropogósabb textúrát.

- Sütéskor ne legyen a sütő túl forró, mert a hús könnyen kiszárad. Hasznos praktika, ha a sütő aljába öntünk egy deci vizet, ezzel is elkerülhetjük, hogy kiszáradjon az étel.

Hogyan süssünk sütőben?

A bepanírozott húst tegyük egy olajjal vékonyan megkent sütőpapírra úgy, vagy használjunk olajsprayt, megfújva a hússzeleteket. Én maga régóta veszem a boltban az üveges étolaj helyett az olívaolajjal töltött olajsprayt.

Édesség is készíthető így?

Igen, a bő olajban sült édességek is készíthetőek sütőben, például, ha a bő olajban sült fánk helyett sütőben megsült fahéjas almafánkot készítünk, garantáltan nem kell aggódnunk az alakunk és egészségünk miatt.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?