Menü

Süss olaj nélkül!

Persze, mindenki szereti a frissen sült rántott húst vasárnap délben, egyenesen a tűzhelyről, ahogy a fánkot is, lángost, fasírtot, bundáskenyeret…azonban bő olajban sütni nem a legegészségesebb, mégsem kell lemondanunk az imádott ételekről. Mutatjuk az egészségesebb, alakbarát megoldásokat!

Rossz hír tudom, de a rántott, olajban sült ételek nem tartoznak az egészséges kategóriába, sőt sajnos kifejezetten egészségtelennek számítanak. (Ez persze nem jelenti azt, hogy sose ehetünk ilyesmit) viszont arra felhívnám a figyelmet, hogy léteznek olyan módszerek, amihez tizedannyi olaj sem kell és mégis ropogós friss rántotthúst, bundáskenyeret, fasírtot, hagymakarikákat, rántott sajtot vagy zöldségeket kapunk.

Hogyan süssünk olaj nélkül?

Egyszerűen. Olaj nélkül. Bundázott zöldségek is készülhetnek olajsütő nélkül, mert ismertek ma már az olaj nélküli fritőzkészülékek is, amelyek gyakorlatilag minisütőként szolgálnak minimális olaj használatával, ám ehhez nem kell feltétlen megvásárolni egy ilyen gépet, a gáz vagy villanysütő is tökéletesen megteszi.

Miért érdemes kipróbálni a sütőben sütést?

Nemcsak egészségesebb lesz így az étel, hanem megspórolhatjuk a tűzhely melletti ácsorgást és az olajszag órákig történő szellőztetését, elszívását.

A sütőben sült rántott ételek szárazabbak?

Van, aki szerint szárazabbak így az ételek, de nem feltétlen kell, hogy így legyen.

- Ha zsírosabb húst választunk, például csirkecombot, csirkecombfilét, akkor nem érezzük száraznak az ételt sütőben elkészítve sem.

- Ha a húsokat jól bepácoljuk, vagy előző este tejbe áztatjuk, netán sütés előtt egy kis joghurttal megkenjük és így tesszük sütőbe, akkor szintén nem szárad ki.

- A morzsát készíthetjük hagyományos panírból, de érdemes kipróbálni a darált zabpelyhet, vagy zabkorpát is, melytől ropogós és egészséges lesz az étel.

- Sokan keverik a morzsát egy kis kukoricaliszttel is, ez szintén ad ropogósabb textúrát.

- Sütéskor ne legyen a sütő túl forró, mert a hús könnyen kiszárad. Hasznos praktika, ha a sütő aljába öntünk egy deci vizet, ezzel is elkerülhetjük, hogy kiszáradjon az étel.

Hogyan süssünk sütőben?

A bepanírozott húst tegyük egy olajjal vékonyan megkent sütőpapírra úgy, vagy használjunk olajsprayt, megfújva a hússzeleteket. Én maga régóta veszem a boltban az üveges étolaj helyett az olívaolajjal töltött olajsprayt.

Édesség is készíthető így?

Igen, a bő olajban sült édességek is készíthetőek sütőben, például, ha a bő olajban sült fánk helyett sütőben megsült fahéjas almafánkot készítünk, garantáltan nem kell aggódnunk az alakunk és egészségünk miatt.

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Mit jelent a fair trade kereskedelem?

A kereskedelem fogalma az egész emberiség életét végigkíséri, és rengeteg formája van. Viszont általában az egyik fél mindig többet nyer, mint a másik. A modern világban ez a fajta hátrány leginkább a harmadik világ országaiban érezhető. A fair trade, avagy méltányos kereskedelem pedig pont ennek az ellensúlyozására jött létre. Tehát ez alapján a szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben.

Rejtélyes kór támad

A szerotonin, más néven 5-hidroxi-triptamin (5-HT), amelyet a "boldogsághormonok" között tartanak számon, egy a szervezetben fontos szerepet betöltő neurotraszmitter - vagyis ingerületátvivő molekula. A szerotonint a központi idegrendszer és a gyomor-bél rendszer bizonyos sejtjei állítják elő, a hiánya pedig számos kellemetlen tünet okozója lehet. A szerotoninhiánynak hatása lehet az alvásra, az étvágyra, az emésztésre és általában a mentális és fizikai egészségre.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.