Menü

Okok, amiért használj határidőnaplót

Bármelyik papírboltban, kis üzletben, drogériákban kapható a kis füzet, amivel könnyebbé tehetjük életünket, és ott vannak az online naptárak is, de azt mondják, a sikeres emberek mégis kézzel írnak.

Megvan annak a kis a bája, amikor valaki a saját keze írását látja, és ennek komoly oka is van. A kézzel írott dolgok jobban bevésődnek a memóriába, mintha csak egy online jegyzetet használunk, viszont annak az előnye pedig az, hogy beállíthatunk emlékeztetőt egy adott eseményhez, így nagy valószínűséggel nem fogjuk elfelejteni, mert ott fog az arcunkba villogni a megadott napon. Ellenben van egy szuper tulajdonsága is a kis kézi füzetnek, mégpedig, hogy nem csak naplóként tekinthetünk rá.

A kicsit színesebb, motivációs szövegekkel ellátott naplókkal már önfejlesztést is gyakorolhatunk, és jobb kedvünk lesz, amikor a pozitív megerősítő mondatokat olvasgatjuk. A kézírásnak van még egy nagyon fontos funkciója. Amikor valamit levésünk a papírra, nem csak írunk, hanem kreatív munkát végzünk, az elme kognitív folyamataira is kedvezően hat. A kognitív folyamatok közé soroljuk az észlelést, érzékelést, a figyelmet, az emlékezetet és a képzeletet. Ezek mind befolyásolják a gondolkodásunkat. Az írást jobban megjegyzi az agyunk, mint a digitális szöveg olvasását.

A határidőnapló nem csak egy emlékeztető hely, hanem arra is szolgál, hogy terveket készítsünk, jegyzeteljünk, és mindezt visszalapozgatva újraolvashassuk. Sokkal átláthatóbb, és azt is meg tudjuk nézni, hogy egy adott kitűzött célt hogyan és milyen gyorsan sikerült teljesíteni. Volt erre egy tanulmány is, ami kimutatta, hogy azok az emberek, akik leírt célokkal rendelkeztek, 10-20 év múlva sokkal sikeresebbek voltak, mint azok, akik nem írták le őket. A tervek szövögetése, az álmodozás hasznos az életünk helyes mederbe való terelgetése miatt, de a fantáziánkat is stimulálja, ami pedig csak előre vihet minket. Akinek a fantáziája erősen működik, annak a kreativitása szárnyal, az pedig eredményességhez vezet. Így nyerhetünk egy kis énidőt is, hiszen az írogatással, rajzolgatással magunkkal foglalkozunk.

Az egyetemen, ahol tanultam, pszichológia előadáson elhangzott az oktatótól egy mondat, ami nagyon bevésődött az elmémbe. Azt mondta, hogy egy felnőtt ember nem élhet napló nélkül, mert elveszik a világban a rohanó élet okozta mindennapos információáradat miatt. Így a harmincas éveim közepén belátom, hogy sehol nem lennék a kis könyvem nélkül, mert a munkáimhoz tartozó információk, a gyerekeim napi szintű feladatainak követése, a családi és baráti ünnepek időpontjai mind ebben vannak feljegyezve.

Emellett persze van online naptáram is (sőt, több online naptárt is vezetek), de az inkább azért, mert annak megvan az az előnye, hogy megoszthatom másokkal, így nem csak nekem szól, hogy „fizesd be az iroda internet számláját”, hanem a kollégáknak is. Ezzel egyszerűbb a munka része, a főnök is könnyebben követi, hogy mit művelünk a cég falai között, és biztosan nem maradnak el egy feladat elvégzése sem, ha valamelyikünk kiesik egy betegség miatt. Én mégis mindenhova viszem magammal az „agyam” (én a külső agyamnak nevezem a naplóm), mert biztonságérzetet ad azzal, hogy bármikor előkereshetek bármit, amiről szó volt az elmúlt napok, hetek során.

A határidőnapló a tudatos tervezésre, a kreativitás fejlesztésére és a mindennapok megkönnyítésére való, amit minden sikeres embernek érdemes az életébe beiktatnia.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

10 dolog, amit ne vásárolj 2023-ban

A minap láttam egy videót a legnagyobb videómegosztó oldalon, ahol egy kétgyermekes, minimalista életmódot folytató édesanya osztotta meg, mi az a 10 dolog, amire 2023-ban biztosan nem költ pénzt, ezzel többek között pénzt megtakarítva. Gondoltam megosztom veletek, milyen meglátásai vannak a hölgynek, és így ti is átgondolhatjátok, vajon kibírnátok-e így egy teljes évet.