Menü

Okok, amiért használj határidőnaplót

Bármelyik papírboltban, kis üzletben, drogériákban kapható a kis füzet, amivel könnyebbé tehetjük életünket, és ott vannak az online naptárak is, de azt mondják, a sikeres emberek mégis kézzel írnak.

Megvan annak a kis a bája, amikor valaki a saját keze írását látja, és ennek komoly oka is van. A kézzel írott dolgok jobban bevésődnek a memóriába, mintha csak egy online jegyzetet használunk, viszont annak az előnye pedig az, hogy beállíthatunk emlékeztetőt egy adott eseményhez, így nagy valószínűséggel nem fogjuk elfelejteni, mert ott fog az arcunkba villogni a megadott napon. Ellenben van egy szuper tulajdonsága is a kis kézi füzetnek, mégpedig, hogy nem csak naplóként tekinthetünk rá.

A kicsit színesebb, motivációs szövegekkel ellátott naplókkal már önfejlesztést is gyakorolhatunk, és jobb kedvünk lesz, amikor a pozitív megerősítő mondatokat olvasgatjuk. A kézírásnak van még egy nagyon fontos funkciója. Amikor valamit levésünk a papírra, nem csak írunk, hanem kreatív munkát végzünk, az elme kognitív folyamataira is kedvezően hat. A kognitív folyamatok közé soroljuk az észlelést, érzékelést, a figyelmet, az emlékezetet és a képzeletet. Ezek mind befolyásolják a gondolkodásunkat. Az írást jobban megjegyzi az agyunk, mint a digitális szöveg olvasását.

A határidőnapló nem csak egy emlékeztető hely, hanem arra is szolgál, hogy terveket készítsünk, jegyzeteljünk, és mindezt visszalapozgatva újraolvashassuk. Sokkal átláthatóbb, és azt is meg tudjuk nézni, hogy egy adott kitűzött célt hogyan és milyen gyorsan sikerült teljesíteni. Volt erre egy tanulmány is, ami kimutatta, hogy azok az emberek, akik leírt célokkal rendelkeztek, 10-20 év múlva sokkal sikeresebbek voltak, mint azok, akik nem írták le őket. A tervek szövögetése, az álmodozás hasznos az életünk helyes mederbe való terelgetése miatt, de a fantáziánkat is stimulálja, ami pedig csak előre vihet minket. Akinek a fantáziája erősen működik, annak a kreativitása szárnyal, az pedig eredményességhez vezet. Így nyerhetünk egy kis énidőt is, hiszen az írogatással, rajzolgatással magunkkal foglalkozunk.

Az egyetemen, ahol tanultam, pszichológia előadáson elhangzott az oktatótól egy mondat, ami nagyon bevésődött az elmémbe. Azt mondta, hogy egy felnőtt ember nem élhet napló nélkül, mert elveszik a világban a rohanó élet okozta mindennapos információáradat miatt. Így a harmincas éveim közepén belátom, hogy sehol nem lennék a kis könyvem nélkül, mert a munkáimhoz tartozó információk, a gyerekeim napi szintű feladatainak követése, a családi és baráti ünnepek időpontjai mind ebben vannak feljegyezve.

Emellett persze van online naptáram is (sőt, több online naptárt is vezetek), de az inkább azért, mert annak megvan az az előnye, hogy megoszthatom másokkal, így nem csak nekem szól, hogy „fizesd be az iroda internet számláját”, hanem a kollégáknak is. Ezzel egyszerűbb a munka része, a főnök is könnyebben követi, hogy mit művelünk a cég falai között, és biztosan nem maradnak el egy feladat elvégzése sem, ha valamelyikünk kiesik egy betegség miatt. Én mégis mindenhova viszem magammal az „agyam” (én a külső agyamnak nevezem a naplóm), mert biztonságérzetet ad azzal, hogy bármikor előkereshetek bármit, amiről szó volt az elmúlt napok, hetek során.

A határidőnapló a tudatos tervezésre, a kreativitás fejlesztésére és a mindennapok megkönnyítésére való, amit minden sikeres embernek érdemes az életébe beiktatnia.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.