Menü

A helyes fogápolási szokások kialakítása gyermekkorban

Nem lehet szépíteni, gyermekeink fogápolási szokásai hagynak némi kívánnivalót maguk után, ezt pedig az jelzi, hogy szakemberek felhívták a figyelmet: rossz állapotban vannak a gyermekeink fogai. Már az iskolás éves gyerekek több, mint felének vannak fogproblémái Magyarországon, s a helyzet egyre romlik.

Három fiam van, s természetesen ők sem kivételek, nemrég a középsővel jártuk meg a fogorvost, de a nagynak is volt lyukas foga, sőt, a kétévesem is kezdi elbliccelni az alapos fogmosást. Kicsit megrágcsálja a fogkeféjét a jóízű gyermekfogkrémmel, s már szalad is tovább. A gyerekem, ha épp nem figyelek oda és nem állok a hátuk mögött, 20 másodperc alatt letudják a fogmosást (víz nélkül), de profik, mert arra ügyelnek, hogy a fogkeféjük nedves legyen, ha ellenőrzésre kerül a sor. Rajtunk, szülőkön múlik, hogy erre odafigyeljünk.

A szakemberek már sokszor megkongatták a vészharangot, hozzáteszem joggal, hiszen a gyermekkori fogápolásban rettentően el vagyunk maradva, pedig már a tejfogaknál meg kell kezdeni az alapos fogmosás technikájának elsajátítását.

Miért fontos a fogmosás a 6-12 éves gyermekek számára?

A fogmosás a gyermekek nap rutinjának részét kell(ene), hogy képezze. Bár a tejfogak előbb-utóbb kihullanak, ápolásuk mégis fontos, hiszen egyrészt, ha már kisgyerekkorban nem tanulják meg a helyes fogmosást és nem válik napi rutinná, akkor az a későbbiekre jelentősen kihat.

A tejfogak is szuvasodhatnak, fájhatnak és idő előtt sor kerülhet az eltávolításukra, amely gyermekeinknek nem egy kellemes élmény, arról nem is beszélve, hogy a tejfogak idő előtti elvesztése a többi fog torlódásához vezethet.

A fogmosásnak reggel felkelés után és este lefekvés előtt meg kell történnie, ebben a korban még szülői felügyelettel.

A fogmosást az életkornak megfelelő fogkefével kell végezni, később gyermekünk kipróbálhatja az elektromos fogkefét is. A fogtisztításhoz borsónyi mennyiségű fogkrémre van szükség és legalább arra, hogy két percen keresztül mossa a fogait.

Az ajánlott fluorid tartalom 1350 ppm és 1500 ppm között ajánlott!

A fogmosás után a gyermek nem nyelje le, hanem köpje ki a fogkrémet.

Szükség szerint használhatnak gyermekeknek való szájvizet, ma már sokféle termék van piacon.

Bár kétségtelenül nem a legnépszerűbb hely, de a fogorvoshoz is el kell vinni a gyerekeket, hogy ismerkedjenek a hellyel, az orvossal, a rendszeres fogászati szűrésekkel, így mutatunk nekik példát. Az első fogorvosi vizsgálatra érdemes mielőbb, akár már egyéves kor körül el lehet vinni a gyermeket.

Valószínűleg a gyerekeket nem egyszerű rávenni az alapos és helyes fogmosásra, de a cél az, hogy elsajátítsa a megfelelő fogápolási technikákat és ebben a szülőknek fontos következetesnek lenniük. Amennyiben a gyermekünk így is nehezen teljesíti az elvárt fogmosási rituálét, emlékeztessük bátran arra, hogy milyen negatív következményekkel járhat az elhanyagolt fogápolás.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.