Menü

A helyes fogápolási szokások kialakítása gyermekkorban

Nem lehet szépíteni, gyermekeink fogápolási szokásai hagynak némi kívánnivalót maguk után, ezt pedig az jelzi, hogy szakemberek felhívták a figyelmet: rossz állapotban vannak a gyermekeink fogai. Már az iskolás éves gyerekek több, mint felének vannak fogproblémái Magyarországon, s a helyzet egyre romlik.

Három fiam van, s természetesen ők sem kivételek, nemrég a középsővel jártuk meg a fogorvost, de a nagynak is volt lyukas foga, sőt, a kétévesem is kezdi elbliccelni az alapos fogmosást. Kicsit megrágcsálja a fogkeféjét a jóízű gyermekfogkrémmel, s már szalad is tovább. A gyerekem, ha épp nem figyelek oda és nem állok a hátuk mögött, 20 másodperc alatt letudják a fogmosást (víz nélkül), de profik, mert arra ügyelnek, hogy a fogkeféjük nedves legyen, ha ellenőrzésre kerül a sor. Rajtunk, szülőkön múlik, hogy erre odafigyeljünk.

A szakemberek már sokszor megkongatták a vészharangot, hozzáteszem joggal, hiszen a gyermekkori fogápolásban rettentően el vagyunk maradva, pedig már a tejfogaknál meg kell kezdeni az alapos fogmosás technikájának elsajátítását.

Miért fontos a fogmosás a 6-12 éves gyermekek számára?

A fogmosás a gyermekek nap rutinjának részét kell(ene), hogy képezze. Bár a tejfogak előbb-utóbb kihullanak, ápolásuk mégis fontos, hiszen egyrészt, ha már kisgyerekkorban nem tanulják meg a helyes fogmosást és nem válik napi rutinná, akkor az a későbbiekre jelentősen kihat.

A tejfogak is szuvasodhatnak, fájhatnak és idő előtt sor kerülhet az eltávolításukra, amely gyermekeinknek nem egy kellemes élmény, arról nem is beszélve, hogy a tejfogak idő előtti elvesztése a többi fog torlódásához vezethet.

A fogmosásnak reggel felkelés után és este lefekvés előtt meg kell történnie, ebben a korban még szülői felügyelettel.

A fogmosást az életkornak megfelelő fogkefével kell végezni, később gyermekünk kipróbálhatja az elektromos fogkefét is. A fogtisztításhoz borsónyi mennyiségű fogkrémre van szükség és legalább arra, hogy két percen keresztül mossa a fogait.

Az ajánlott fluorid tartalom 1350 ppm és 1500 ppm között ajánlott!

A fogmosás után a gyermek nem nyelje le, hanem köpje ki a fogkrémet.

Szükség szerint használhatnak gyermekeknek való szájvizet, ma már sokféle termék van piacon.

Bár kétségtelenül nem a legnépszerűbb hely, de a fogorvoshoz is el kell vinni a gyerekeket, hogy ismerkedjenek a hellyel, az orvossal, a rendszeres fogászati szűrésekkel, így mutatunk nekik példát. Az első fogorvosi vizsgálatra érdemes mielőbb, akár már egyéves kor körül el lehet vinni a gyermeket.

Valószínűleg a gyerekeket nem egyszerű rávenni az alapos és helyes fogmosásra, de a cél az, hogy elsajátítsa a megfelelő fogápolási technikákat és ebben a szülőknek fontos következetesnek lenniük. Amennyiben a gyermekünk így is nehezen teljesíti az elvárt fogmosási rituálét, emlékeztessük bátran arra, hogy milyen negatív következményekkel járhat az elhanyagolt fogápolás.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.