Menü

A helyes fogápolási szokások kialakítása gyermekkorban

Nem lehet szépíteni, gyermekeink fogápolási szokásai hagynak némi kívánnivalót maguk után, ezt pedig az jelzi, hogy szakemberek felhívták a figyelmet: rossz állapotban vannak a gyermekeink fogai. Már az iskolás éves gyerekek több, mint felének vannak fogproblémái Magyarországon, s a helyzet egyre romlik.

Három fiam van, s természetesen ők sem kivételek, nemrég a középsővel jártuk meg a fogorvost, de a nagynak is volt lyukas foga, sőt, a kétévesem is kezdi elbliccelni az alapos fogmosást. Kicsit megrágcsálja a fogkeféjét a jóízű gyermekfogkrémmel, s már szalad is tovább. A gyerekem, ha épp nem figyelek oda és nem állok a hátuk mögött, 20 másodperc alatt letudják a fogmosást (víz nélkül), de profik, mert arra ügyelnek, hogy a fogkeféjük nedves legyen, ha ellenőrzésre kerül a sor. Rajtunk, szülőkön múlik, hogy erre odafigyeljünk.

A szakemberek már sokszor megkongatták a vészharangot, hozzáteszem joggal, hiszen a gyermekkori fogápolásban rettentően el vagyunk maradva, pedig már a tejfogaknál meg kell kezdeni az alapos fogmosás technikájának elsajátítását.

Miért fontos a fogmosás a 6-12 éves gyermekek számára?

A fogmosás a gyermekek nap rutinjának részét kell(ene), hogy képezze. Bár a tejfogak előbb-utóbb kihullanak, ápolásuk mégis fontos, hiszen egyrészt, ha már kisgyerekkorban nem tanulják meg a helyes fogmosást és nem válik napi rutinná, akkor az a későbbiekre jelentősen kihat.

A tejfogak is szuvasodhatnak, fájhatnak és idő előtt sor kerülhet az eltávolításukra, amely gyermekeinknek nem egy kellemes élmény, arról nem is beszélve, hogy a tejfogak idő előtti elvesztése a többi fog torlódásához vezethet.

A fogmosásnak reggel felkelés után és este lefekvés előtt meg kell történnie, ebben a korban még szülői felügyelettel.

A fogmosást az életkornak megfelelő fogkefével kell végezni, később gyermekünk kipróbálhatja az elektromos fogkefét is. A fogtisztításhoz borsónyi mennyiségű fogkrémre van szükség és legalább arra, hogy két percen keresztül mossa a fogait.

Az ajánlott fluorid tartalom 1350 ppm és 1500 ppm között ajánlott!

A fogmosás után a gyermek nem nyelje le, hanem köpje ki a fogkrémet.

Szükség szerint használhatnak gyermekeknek való szájvizet, ma már sokféle termék van piacon.

Bár kétségtelenül nem a legnépszerűbb hely, de a fogorvoshoz is el kell vinni a gyerekeket, hogy ismerkedjenek a hellyel, az orvossal, a rendszeres fogászati szűrésekkel, így mutatunk nekik példát. Az első fogorvosi vizsgálatra érdemes mielőbb, akár már egyéves kor körül el lehet vinni a gyermeket.

Valószínűleg a gyerekeket nem egyszerű rávenni az alapos és helyes fogmosásra, de a cél az, hogy elsajátítsa a megfelelő fogápolási technikákat és ebben a szülőknek fontos következetesnek lenniük. Amennyiben a gyermekünk így is nehezen teljesíti az elvárt fogmosási rituálét, emlékeztessük bátran arra, hogy milyen negatív következményekkel járhat az elhanyagolt fogápolás.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!