Menü

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

Nem kell ezt egyetlen nap leforgása alatt megtenni, de a felesleges apróságoktól kezdj el lassan megszabadulni, fokozatos szortírozni, szelektálni, a nagyobb dolgoktól pedig lomtalanításkor szabadulj meg. Hogy pontosan milyen dolgokra gondolok, máris összegyűjtöm, íme egy lista, melyet őszintén átnézve rájöhetsz, mik azok, amelyeket ideje kidobni. Hidd el ezután sem lesz rá szükséged.

Rossz háztartási gépek, elektromos kütyük a garázsban.

Tárolod őket, iderakod, odarakod, aztán végül csak útban van, soha semmire sem fogod használni, ideje elköszönni tőlük. Ezeréves magnó-és videokazetták, feleslegessé vált CD lemezek, melyeket sose néztél meg újra. Kihízott, divatjamúlt ruhák, régi holmik, szakadt darabok, melyek már törlőrongynak sem jók. Ki velük! Nem fogsz belefogyni a régi ruhákba, ha pedig lefogysz, újakat fogsz venni.
Ősrégi reklámújságok, tévéműsorújságok, magazinok. Nem gondolom, hogy mostanában fogod újra olvasni vagy keresni őket. Szemétbe velük!
Lejárt szavatosságú kozmetikumok. Nem érdemes tárolni őket, vegyél újat, használj kevesebbet, de minőségit és dobd ki a régieket, mielőtt allergiát okoz. A dekorkozmetikumok szavatossági ideje nem véletlenül véges! Mindenhol papírfecnik, jegyzet, szórólap, reklámújság és társai. Na ezekre végképp semmi szükség a jövőben!
Megmenthetetlen virágok, elszáradt csokrok, tönkrement szobanövények. Semmi szemet gyönyörködtető nincs bennük, szabadulj meg tőlük!

Hogyan szabaduljunk meg ezektől?

Először is tegyük szabaddá a teret, ne legyen zsúfoltság. Sokkal rendezettebbnek és tisztábbnak hat így az otthonod, takarítani is könnyebb lesz. Az étkezőasztal legyen üres, használj tárolókosarakat, a gyerekszoba apró „kütyüjeit”, játékait rendszerezd kosarakba.
Ne legyen zsúfoltság a falakon, ne legyen kint temérdek kép, fotó, falikép.
Kevesebb bútor is elég! Gondold át minden darab szerepét, helyét, valóban mindre szükség van? Add el őket.
Nagytakarítás után ne pakolj mindent vissza. Várj egy kicsit, ne kapkodd el, valóban mindenre szükséged lenne újra? Csak azokat a dolgokat tedd vissza a helyére, amelyekre igazán szükséged van. Ne tekints tárolóként vagy raktárként a lakásodra, a kevesebb néha több.

A felesleges holmikat nem is muszáj kidobni, az is jó ötlet, ha eladjuk, vagy elajándékozzuk a kiselejtezett holmikat. Hívjuk ezt a szelektálást újra hasznosításnak.

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Mit jelent a fair trade kereskedelem?

A kereskedelem fogalma az egész emberiség életét végigkíséri, és rengeteg formája van. Viszont általában az egyik fél mindig többet nyer, mint a másik. A modern világban ez a fajta hátrány leginkább a harmadik világ országaiban érezhető. A fair trade, avagy méltányos kereskedelem pedig pont ennek az ellensúlyozására jött létre. Tehát ez alapján a szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben.

Rejtélyes kór támad

A szerotonin, más néven 5-hidroxi-triptamin (5-HT), amelyet a "boldogsághormonok" között tartanak számon, egy a szervezetben fontos szerepet betöltő neurotraszmitter - vagyis ingerületátvivő molekula. A szerotonint a központi idegrendszer és a gyomor-bél rendszer bizonyos sejtjei állítják elő, a hiánya pedig számos kellemetlen tünet okozója lehet. A szerotoninhiánynak hatása lehet az alvásra, az étvágyra, az emésztésre és általában a mentális és fizikai egészségre.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.