Menü

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

Nem kell ezt egyetlen nap leforgása alatt megtenni, de a felesleges apróságoktól kezdj el lassan megszabadulni, fokozatos szortírozni, szelektálni, a nagyobb dolgoktól pedig lomtalanításkor szabadulj meg. Hogy pontosan milyen dolgokra gondolok, máris összegyűjtöm, íme egy lista, melyet őszintén átnézve rájöhetsz, mik azok, amelyeket ideje kidobni. Hidd el ezután sem lesz rá szükséged.

Rossz háztartási gépek, elektromos kütyük a garázsban.

Tárolod őket, iderakod, odarakod, aztán végül csak útban van, soha semmire sem fogod használni, ideje elköszönni tőlük. Ezeréves magnó-és videokazetták, feleslegessé vált CD lemezek, melyeket sose néztél meg újra. Kihízott, divatjamúlt ruhák, régi holmik, szakadt darabok, melyek már törlőrongynak sem jók. Ki velük! Nem fogsz belefogyni a régi ruhákba, ha pedig lefogysz, újakat fogsz venni.
Ősrégi reklámújságok, tévéműsorújságok, magazinok. Nem gondolom, hogy mostanában fogod újra olvasni vagy keresni őket. Szemétbe velük!
Lejárt szavatosságú kozmetikumok. Nem érdemes tárolni őket, vegyél újat, használj kevesebbet, de minőségit és dobd ki a régieket, mielőtt allergiát okoz. A dekorkozmetikumok szavatossági ideje nem véletlenül véges! Mindenhol papírfecnik, jegyzet, szórólap, reklámújság és társai. Na ezekre végképp semmi szükség a jövőben!
Megmenthetetlen virágok, elszáradt csokrok, tönkrement szobanövények. Semmi szemet gyönyörködtető nincs bennük, szabadulj meg tőlük!

Hogyan szabaduljunk meg ezektől?

Először is tegyük szabaddá a teret, ne legyen zsúfoltság. Sokkal rendezettebbnek és tisztábbnak hat így az otthonod, takarítani is könnyebb lesz. Az étkezőasztal legyen üres, használj tárolókosarakat, a gyerekszoba apró „kütyüjeit”, játékait rendszerezd kosarakba.
Ne legyen zsúfoltság a falakon, ne legyen kint temérdek kép, fotó, falikép.
Kevesebb bútor is elég! Gondold át minden darab szerepét, helyét, valóban mindre szükség van? Add el őket.
Nagytakarítás után ne pakolj mindent vissza. Várj egy kicsit, ne kapkodd el, valóban mindenre szükséged lenne újra? Csak azokat a dolgokat tedd vissza a helyére, amelyekre igazán szükséged van. Ne tekints tárolóként vagy raktárként a lakásodra, a kevesebb néha több.

A felesleges holmikat nem is muszáj kidobni, az is jó ötlet, ha eladjuk, vagy elajándékozzuk a kiselejtezett holmikat. Hívjuk ezt a szelektálást újra hasznosításnak.

Párizs látnivalói, nevezetességei

Párizs Európa kulturális fővárosaként ismert, és a kontinens legkedveltebb turisztikai célpontja. A francia főváros egy éjszaka is élő, pezsgő város, és rengeteg lehetőséggel várja a turistákat, a túlturizmus szinte minden ismert helyen jelen van. Modern látványosságai mellett viszont rengeteg történelmi épületet, ideszámítva a történelmi belvárost is tartogat számunkra, így hangulatában egy abszolút pozitív, de vegyes élményt nyújt a város.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

A ház „mérgei”

Valószínűleg szinte minden háziasszony tisztítószer-repertoárjában megtalálható néhány olyan vegyszer, ami potenciálisan halálos méreg is lehet. Ezeket biztonságosan kell tárolni és alkalmazni, hogy elkerüljük az egészségkárosodást. Melyek ezek a vegyi anyagok?

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Az önismeret fontossága a mentális jóllétünk kapcsán

Te tudod mi az, ami valóban feltölt, amikor kezdesz lemerülni? Mennyire vagy tudatos az önmagaddal és a mentális egészségeddel való törődés kapcsán? A saját jóllétünkről való hatékony gondoskodáshoz elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat. Nehezen határozható meg ugyanis egy olyan eszköztár, mely mindannyiunknak működik.