Menü

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

Nem kell ezt egyetlen nap leforgása alatt megtenni, de a felesleges apróságoktól kezdj el lassan megszabadulni, fokozatos szortírozni, szelektálni, a nagyobb dolgoktól pedig lomtalanításkor szabadulj meg. Hogy pontosan milyen dolgokra gondolok, máris összegyűjtöm, íme egy lista, melyet őszintén átnézve rájöhetsz, mik azok, amelyeket ideje kidobni. Hidd el ezután sem lesz rá szükséged.

Rossz háztartási gépek, elektromos kütyük a garázsban.

Tárolod őket, iderakod, odarakod, aztán végül csak útban van, soha semmire sem fogod használni, ideje elköszönni tőlük. Ezeréves magnó-és videokazetták, feleslegessé vált CD lemezek, melyeket sose néztél meg újra. Kihízott, divatjamúlt ruhák, régi holmik, szakadt darabok, melyek már törlőrongynak sem jók. Ki velük! Nem fogsz belefogyni a régi ruhákba, ha pedig lefogysz, újakat fogsz venni.
Ősrégi reklámújságok, tévéműsorújságok, magazinok. Nem gondolom, hogy mostanában fogod újra olvasni vagy keresni őket. Szemétbe velük!
Lejárt szavatosságú kozmetikumok. Nem érdemes tárolni őket, vegyél újat, használj kevesebbet, de minőségit és dobd ki a régieket, mielőtt allergiát okoz. A dekorkozmetikumok szavatossági ideje nem véletlenül véges! Mindenhol papírfecnik, jegyzet, szórólap, reklámújság és társai. Na ezekre végképp semmi szükség a jövőben!
Megmenthetetlen virágok, elszáradt csokrok, tönkrement szobanövények. Semmi szemet gyönyörködtető nincs bennük, szabadulj meg tőlük!

Hogyan szabaduljunk meg ezektől?

Először is tegyük szabaddá a teret, ne legyen zsúfoltság. Sokkal rendezettebbnek és tisztábbnak hat így az otthonod, takarítani is könnyebb lesz. Az étkezőasztal legyen üres, használj tárolókosarakat, a gyerekszoba apró „kütyüjeit”, játékait rendszerezd kosarakba.
Ne legyen zsúfoltság a falakon, ne legyen kint temérdek kép, fotó, falikép.
Kevesebb bútor is elég! Gondold át minden darab szerepét, helyét, valóban mindre szükség van? Add el őket.
Nagytakarítás után ne pakolj mindent vissza. Várj egy kicsit, ne kapkodd el, valóban mindenre szükséged lenne újra? Csak azokat a dolgokat tedd vissza a helyére, amelyekre igazán szükséged van. Ne tekints tárolóként vagy raktárként a lakásodra, a kevesebb néha több.

A felesleges holmikat nem is muszáj kidobni, az is jó ötlet, ha eladjuk, vagy elajándékozzuk a kiselejtezett holmikat. Hívjuk ezt a szelektálást újra hasznosításnak.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.