Menü

Milyen a tökéletes fürdő?

Bár gyakran a tusolást választjuk, ha tisztálkodásról van szó, ki ne élvezne egy kellemes, forró, esetleg illóolajos fürdőt? Persze az idő miatt, mivel sokszor sietünk, praktikusabb egyszerűen letusolni, sőt, sokak szerint a vízzel is spórolunk így, mivel kevesebbet használunk el egy alapos, de pár perces tusolással, mint akkor, ha kiengednénk egy kád vizet.

Ha mégis a fürdő mellett döntünk, akkor persze nem csak testünk, de lelkünk is felfrissülhet kicsit. Egy kád meleg víz ellazít és az elménknek is jót tesz, különösen, ha mondjuk a fürdőnkhöz illóolajokat vagy fürdősót is hozzáadunk. Ezek közül bőven válogathatunk, sőt, egyes gyógynövények is alkalmasak arra, hogy fürdőt készítsünk belőlük. Ilyen például a jól ismert kamillavirág, ami ülőfürdőként elkészítve rendkívül jó hatással van a különböző húgyúti megbetegedésekre.

Azt gondolnánk, hogy mindössze a fent említett lehetőségekkel variálhatunk, azonban van még egy tényező, amitől nagyban függ egy fürdő hatása, ez pedig a hőmérséklet.

A víz hőmérséklete általánosságban akkor jó, ha egy kicsivel a testhőmérséklet felett van, tehát 40 fok körül, azonban ez csak a felnőtt, egészséges emberek esetében van így. Kisgyermekek és idősek esetében nem ajánlott a túl forró víz, elegendő a testhőmérsékletű, 37-38 fokos fürdő. Persze azt sem szabad kihagyni az egyenletből, hogy mennyi a külső hőmérséklet, hiszen, ha kint is meleg van, megterhelhetjük a szervezetünket a túl forró vízzel.

Fontos megemlíteni, hogy akinél korábban szív- és érrendszeri betegséget állapítottak meg, annak mindenképpen érdemes konzultálnia az orvosával vagy más szakemberrel arról, hogy milyen fürdőt készítsen. Bár alapvetően arra gondolnánk, hogy akinek valamilyen szívproblémája van, annak mindig kerülnie kell a meleg fürdőket, valójában akár jó hatással is lehet a szervezetre. A meleg víz ugyanis csökkenti a vérnyomást amiatt, hogy hatására kitágulnak az erek, azonban akinek eleve alacsony a vérnyomása, az akár szédülést is tapasztalhat.

A forró fürdők egyik legismertebb pozitív hozadéka az izmok ellazításán kívül az alvásjavító hatásuk. Egyrészt önmagában az, hogy ellazít a testet, segíti a könnyebb elalvást és a nyugodt pihenést, másrészt a meleg víz után, ahogy kiszállunk a kádból, lecsökken a testhőmérsékletünk. Ez azért fontos, mert a testhőmérsékletünk természetes napszaki ingadozása is hasonlóképp alakul, tehát a nap végén, éjszaka alacsonyabb kicsit, mint nappal, ezzel is segítve, hogy testünk lelassuljon és elegendőt pihenjen.

Mentálisan is jót tesz, ha tusolás helyett néha-néha a fürdőt választjuk. Egyrészt manapság szinte mindig rohanunk: vagy a munkába, vagy a boltba, vagy a gyerekekért az óvodába. Így kevés időnk van igazán kikapcsolni, sőt, még kevesebb időnk van igazán magunk lenni a gondolatainkkal. Használjuk ezt a kis időt arra, hogy kikapcsoljuk az elménket és rendezzük gondolatainkat.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

10 dolog, amit ne vásárolj 2023-ban

A minap láttam egy videót a legnagyobb videómegosztó oldalon, ahol egy kétgyermekes, minimalista életmódot folytató édesanya osztotta meg, mi az a 10 dolog, amire 2023-ban biztosan nem költ pénzt, ezzel többek között pénzt megtakarítva. Gondoltam megosztom veletek, milyen meglátásai vannak a hölgynek, és így ti is átgondolhatjátok, vajon kibírnátok-e így egy teljes évet.

Milyen futócipőt válasszunk?

Minden sport esetében fontos a megfelelő ruházat és eszközök, különösen, ha azok az egészségünket szolgálják. Mutatjuk, hogyan érdemes megfelelő futócipőt választani.