Menü

Mi áll a függőségek mögött valójában?

A függőség, másnéven addikció tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy káros viselkedésforma a szokásunkká válik és akarunk ellenére újra és újra megismételjük. Bár legtöbbször a szerhasználattal kapcsolatban hangzik el a függőség kifejezés, leggyakrabban az alkohol és a cigaretta vonatkozásában, azonban függőség kialakulhat szinte bármilyen káros viselkedésformából. Apróság, de a körömrágás is lehet függőség tárgya például, de ide sorolhatnánk a kóros étkezési zavarokat, a gyógyszerfüggőséget és a társfüggőséget is. Mind káros viselkedésforma és bár nem tesznek nekünk jót, tudunk is róla, mégis valahogy újra és újra beleesünk a csapdájába. Bár az addikció definíciója kémiai, tehát testi és mentális, tehát lelki függőséget is feltételnek tekint, sokszor csak az egyik vagy a másik jelenik meg. A társfüggőség például főként lelki, míg a gyógyszerfüggőség testi és lelki addikció.

De mégis, ha ennyi féle formában fordul elő és vegyesen érint nőket és férfiakat – bár érdemes megjegyezni, hogy vannak tipikusan férfiakat és tipikusan nőket érintő függőségek – akkor mi állhat a jelenség mögött valójában?

A modern pszichológia nem feltétlen a kémiai megközelítést gondolja a legjobb lehetőségnek. Először is fontos, hogy a függőség nem egyik napról a másikra alakul ki. Idő kell hozzá, ráadásul jellemzően valami, a függőség tárgyánál is rosszabb dolog az, ami elől az adott „szerhez” menekülünk. Mert a függőség mindig valami elől való menekülés. Az egyedüllét, a magány, egy trauma, testi fájdalom, kilátástalanság, veszteség. Ha betegségként tekintünk rá, akkor egy gyógyíthatatlan, azonban kezelhető betegségről van szó, ha pedig viselkedésformaként, akkor egy zsákutca, amiből ki kell találnia a páciensnek. Azonban míg a betegség kezeléséhez gyógyszerek szükségesek, addig a zsákutcából való kinavigáláshoz egy jó pszichiátriai szakember.

A függőség legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy könnyen egy visszafordíthatatlan spirállá változhat, ami egy idő után akár komoly következményekhez is vezethet. Gyakran hallhatunk egy rendkívül romboló tévhitet, miszerint valaki addiktív személyiséggel rendelkezik. Persze ezt általában arra értik, ha valaki könnyen egy új tevékenység vagy szokás rabjává válik, de valójában a függőségért felelős gén nem létezik. Létezik az addikcióra hajlamosító genetikai tényező, azonban ennek a szerepe elhanyagolható a mellette szerepet játszó több környezeti tényezőhöz képest.

Ha szeretnénk megszabadulni egy káros szokásunktól, például a nikotinfüggőségtől és úgy érezzük, egyedül nem megy, ne féljünk felkeresni egy szakembert. Fontos az is, hogy egy rögzült szokásként tekintsünk rá és gyökerestül próbáljuk meg megoldani a problémát, ne pedig helyettesítsük egy másik szokással.

Valójában mit is jelent a tömegtől való félelem?

Rengeteg az ember, meg lehet itt fulladni. Sokszor vagyunk olyan helyzetben, hogy hatalmas tömegben kell valahová mennünk, vagy éppen valamilyen rendezvényen vannak sokan, ahová megyünk. A legismertebb kifejezés a tömegtől való félelemre az enoklofóbia, azonban ennek is léteznek különböző árnyalati, amelyek aztán átfedésbe is kerülnek egymással.

Emiatt találjuk vonzónak a mosolyt

Az állatokkal ellentétben, nálunk fogunk megvillantása nem az agresszió jele, hanem kellemes gesztus, ami ráadásul egy ösztönös reakció. A világon mindössze öt érzelem van, amit mindenhol ugyanúgy fejeznek ki az emberek: az undor, félelem, düh, szomorúság és öröm, tehát az eszkimók ugyanúgy mosolyognak, mint az ausztrál őslakosok. A vakon született emberek senkit nem látnak mosolyogni, mégis ugyanúgy húzzák mosolyra szájukat, mint mindenki más.

Lelki terror: élet egy irányításmániással

Mindenki szereti, ha úgy történnek a dolgok, ahogyan ő azt elvárja. Ebben nincs is semmi különös. Ahogy abban sem, ha a csalódások miatt olykor dühösek, máskor szomorúak vagyunk. Egy egészséges személyiség mindig képes felállni a földről, levonni a konklúziót és tovább menni. Léteznek azonban olyanok, akik számára a döntési jog átruházása olyan elfogadhatatlan lehetőségnek tűnik, hogy életük során egy hosszú távú, titkos stratégiát építenek ki, mások viselkedésének kontrollálására. Ők az irányításmániások.

BTMN és SNI a gyerek papírján. Mit jelentenek ezek?

Mit jelent a BTMN? Kik tartoznak ebbe? Kik az SNI gyerekek? Nos pedagógusként és egy BTMN kisfiú anyukájaként szeretném ezeket a fogalmakat rendbe tenni és kicsit körül járni melyik mit takar, milyen fejlesztés szükséges és kik végzik ezeket.

Biztos jelek, hogy kiüresedett a szerelmetek

A hosszú, régóta tartó, szenvedélytől mentes kapcsolatokban a párt gyakran csak a megszokás és a közös ügyek intézése, sokak esetében pedig a becsületesség tartja össze. Évekig elélhet egymás mellett két ember úgy, hogy közben már nem élik meg az intimitás örömét. A párkapcsolatban már nincs izgalom, ugyanakkor az egymás iránt érzett felelősség nagy. Az üres szerelem jellemzőit járjuk körbe.