Menü

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Talán nem mindegy, hogy milyen pózban alszunk?

Ma megtudtam, hogy nem. Jó esetben 6-8 órát töltünk alvással. (megjegyzésem: a háromgyerekes anyukák is tudnak 8 órát aludni, csak 3 nap alatt) Nos azt tudjuk, hogy az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Az alvás nagyon fontos az idegrendszer, a szervezet megfelelő működéséhez. Hiánya betegségek kialakulásához is vezethet. Az alvás során töltjük fel szervezetünk energiaraktárait, ekkor dolgozzuk fel a minket ért eseményeket.

A magánéleti problémák, a munkahelyi gondok, a mindennapi stressz sajnos nagymértékben befolyásolja az alvásminőségünket, pedig a pihentető alvás hiányában romlik a koncentráció, az alváshiány ugyanis a szervezet anyagcsere-folyamatait is negatívan befolyásolja, hozzájárulhat például a cukorbetegség kialakulásához, de az immunrendszert is gyengíti.

Melyik oldalon érdemes aludni?

Tanulmányok szerint a testhelyzetnek óriási jelentősége van, ugyanis nem mindegy, hogy a bal vagy a jobb oldalunkon alszunk-e. Az orvosok a bal oldalunkon való alvást javasolják, máris mutatjuk, hogy miért.

Hatékonyabb így a nyirokrendszer. A fő feladata, hogy ezen keresztül távoznak a szervezetből a salakanyagok, a bal oldalunkon való fekvés pedig ezt az állapotot segíti elő. Segít a szívnek könnyebben elegendő mennyiségű vért pumpálni az erekbe.

Ha jobb oldalunkon alszunk, akkor ugyanez a szívünknek plusz energiabefektetéssel jár.

Segíti az emésztést. Ha jobb oldalunkon alszunk, utat engedünk a gyomorsav áramlásának a nyelőcsőbe, amely a legfőbb okozója a savas refluxnak, ilyenkor mindenképpen érdemes kipróbálnunk, hogy másik oldalunkon alszunk. Tehermentesíti a lépet, hogy hogy gyorsabban tudja megtisztítani szervezetünket a salakanyagoktól, amelyre így sokkal hatékonyabban képes.

A fentiek mellett megemlítendő, hogy a leghatásosabb fiatalító program a megfelelő mennyiségű és minőségű pihentető alvás, enélkül a világ legjobb kozmetikumai sem érnek semmit és a fogyókúránk sem lesz eredményes. Ha nehezen megy az alvás, alkalmazzunk gyógynövényeket, teákat, mérsékeljük a koffeinfogyasztást, kerüljük a nehéz ételeket, tanuljunk meg stresszoldó technikákat, állítsuk megfelelő hőmérsékletűre a hálószobát, ne telefonozzunk vagy tabletezzünk elalvás előtt és a televíziót se kapcsoljuk be lefekvés előtt egy órával. Ha mindez nem segít, keressünk fel egy alvászavarokkal foglalkozó szakértőt!

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?