Menü

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Talán nem mindegy, hogy milyen pózban alszunk?

Ma megtudtam, hogy nem. Jó esetben 6-8 órát töltünk alvással. (megjegyzésem: a háromgyerekes anyukák is tudnak 8 órát aludni, csak 3 nap alatt) Nos azt tudjuk, hogy az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Az alvás nagyon fontos az idegrendszer, a szervezet megfelelő működéséhez. Hiánya betegségek kialakulásához is vezethet. Az alvás során töltjük fel szervezetünk energiaraktárait, ekkor dolgozzuk fel a minket ért eseményeket.

A magánéleti problémák, a munkahelyi gondok, a mindennapi stressz sajnos nagymértékben befolyásolja az alvásminőségünket, pedig a pihentető alvás hiányában romlik a koncentráció, az alváshiány ugyanis a szervezet anyagcsere-folyamatait is negatívan befolyásolja, hozzájárulhat például a cukorbetegség kialakulásához, de az immunrendszert is gyengíti.

Melyik oldalon érdemes aludni?

Tanulmányok szerint a testhelyzetnek óriási jelentősége van, ugyanis nem mindegy, hogy a bal vagy a jobb oldalunkon alszunk-e. Az orvosok a bal oldalunkon való alvást javasolják, máris mutatjuk, hogy miért.

Hatékonyabb így a nyirokrendszer. A fő feladata, hogy ezen keresztül távoznak a szervezetből a salakanyagok, a bal oldalunkon való fekvés pedig ezt az állapotot segíti elő. Segít a szívnek könnyebben elegendő mennyiségű vért pumpálni az erekbe.

Ha jobb oldalunkon alszunk, akkor ugyanez a szívünknek plusz energiabefektetéssel jár.

Segíti az emésztést. Ha jobb oldalunkon alszunk, utat engedünk a gyomorsav áramlásának a nyelőcsőbe, amely a legfőbb okozója a savas refluxnak, ilyenkor mindenképpen érdemes kipróbálnunk, hogy másik oldalunkon alszunk. Tehermentesíti a lépet, hogy hogy gyorsabban tudja megtisztítani szervezetünket a salakanyagoktól, amelyre így sokkal hatékonyabban képes.

A fentiek mellett megemlítendő, hogy a leghatásosabb fiatalító program a megfelelő mennyiségű és minőségű pihentető alvás, enélkül a világ legjobb kozmetikumai sem érnek semmit és a fogyókúránk sem lesz eredményes. Ha nehezen megy az alvás, alkalmazzunk gyógynövényeket, teákat, mérsékeljük a koffeinfogyasztást, kerüljük a nehéz ételeket, tanuljunk meg stresszoldó technikákat, állítsuk megfelelő hőmérsékletűre a hálószobát, ne telefonozzunk vagy tabletezzünk elalvás előtt és a televíziót se kapcsoljuk be lefekvés előtt egy órával. Ha mindez nem segít, keressünk fel egy alvászavarokkal foglalkozó szakértőt!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?