Menü

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Talán nem mindegy, hogy milyen pózban alszunk?

Ma megtudtam, hogy nem. Jó esetben 6-8 órát töltünk alvással. (megjegyzésem: a háromgyerekes anyukák is tudnak 8 órát aludni, csak 3 nap alatt) Nos azt tudjuk, hogy az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Az alvás nagyon fontos az idegrendszer, a szervezet megfelelő működéséhez. Hiánya betegségek kialakulásához is vezethet. Az alvás során töltjük fel szervezetünk energiaraktárait, ekkor dolgozzuk fel a minket ért eseményeket.

A magánéleti problémák, a munkahelyi gondok, a mindennapi stressz sajnos nagymértékben befolyásolja az alvásminőségünket, pedig a pihentető alvás hiányában romlik a koncentráció, az alváshiány ugyanis a szervezet anyagcsere-folyamatait is negatívan befolyásolja, hozzájárulhat például a cukorbetegség kialakulásához, de az immunrendszert is gyengíti.

Melyik oldalon érdemes aludni?

Tanulmányok szerint a testhelyzetnek óriási jelentősége van, ugyanis nem mindegy, hogy a bal vagy a jobb oldalunkon alszunk-e. Az orvosok a bal oldalunkon való alvást javasolják, máris mutatjuk, hogy miért.

Hatékonyabb így a nyirokrendszer. A fő feladata, hogy ezen keresztül távoznak a szervezetből a salakanyagok, a bal oldalunkon való fekvés pedig ezt az állapotot segíti elő. Segít a szívnek könnyebben elegendő mennyiségű vért pumpálni az erekbe.

Ha jobb oldalunkon alszunk, akkor ugyanez a szívünknek plusz energiabefektetéssel jár.

Segíti az emésztést. Ha jobb oldalunkon alszunk, utat engedünk a gyomorsav áramlásának a nyelőcsőbe, amely a legfőbb okozója a savas refluxnak, ilyenkor mindenképpen érdemes kipróbálnunk, hogy másik oldalunkon alszunk. Tehermentesíti a lépet, hogy hogy gyorsabban tudja megtisztítani szervezetünket a salakanyagoktól, amelyre így sokkal hatékonyabban képes.

A fentiek mellett megemlítendő, hogy a leghatásosabb fiatalító program a megfelelő mennyiségű és minőségű pihentető alvás, enélkül a világ legjobb kozmetikumai sem érnek semmit és a fogyókúránk sem lesz eredményes. Ha nehezen megy az alvás, alkalmazzunk gyógynövényeket, teákat, mérsékeljük a koffeinfogyasztást, kerüljük a nehéz ételeket, tanuljunk meg stresszoldó technikákat, állítsuk megfelelő hőmérsékletűre a hálószobát, ne telefonozzunk vagy tabletezzünk elalvás előtt és a televíziót se kapcsoljuk be lefekvés előtt egy órával. Ha mindez nem segít, keressünk fel egy alvászavarokkal foglalkozó szakértőt!

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.