Menü

Vigyázat: ezek az ételek és betegségek akadályozhatják a vasfelszívódást

Előfordulhat, hogy kiegyensúlyozott étrend mellett is tapasztaljuk magunkon a vashiány tüneteit. Mutatjuk, mire figyeljünk, ha azt szeretnénk, hogy a lehető leghatékonyabban pótoljuk az étkezéssel a vasat.

Ezek az ételek gátolják a vasfelszívódást

A vasat táplálékkal tudjuk bevinni, azonban egyes étel- és italösszetevők miatt a létfontosságú nyomelem nem tud megfelelően hasznosulni. A magas réz-, cink-, mangán-, továbbá fitát- és oxaláttartalmú ételek, valamint a csersav is gátolja a vas felszívódását. Magas fitáttartalmú élelmiszernek számítanak a gabonafélék, a lisztes termékek, a dió és egyéb olajos magvak, a hüvelyesek, a spenót, a rebarbara és a sóska pedig oxalátban gazdag. A magas rosttartalmú ételek az emésztést segítik, a vasfelszívódást viszont megnehezítik.

Növényi vagy állati eredetű vas – melyik a jobb?

Az sem mindegy, milyen típusú vasat viszünk be: az állati eredetű táplálékban úgynevezett hemvasként, fehérjéhez kötötten találjuk meg a vasat – ebben a formában könnyebben hasznosítja a szervezetünk. Számos magas vastartalmú növényről tudunk, azonban a növényekben található nem-hemvasnak csak mintegy 3-5 százaléka tud hasznosulni (a hemvasnál ez az arány 15%, azaz három-ötször nagyobb). A nem-hemvas felszívódása javítható, ha valamilyen hemvasat tartalmazó húsfélével vagy C-vitamin-tartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztjuk.

Multivitaminok – lehet, hogy hiába szedjük

A multivitaminok számos olyan nyomelemet tartalmazhatnak, amelyek gátolják a vas felszívódását. Ha el szeretnénk kerülni, hogy például a magnézium vagy a kalcium megkösse a vasat, figyeljünk oda arra, hogy a vas és a multivitamin bevétele között legalább két óra teljen el.

A gyógyszerekkel is legyünk óvatosak

A vas felszívódásának hatékonyságát rontják a cukrozott, szénsavas üdítők, a kávé, a tea és a tej is. Ha túl sok szénhidrátot fogyasztunk, akkor kevésbé érvényesül a C-vitamin jótékony hatása. Bizonyos gyógyszerek szintén gátolják a vasfelszívódást: egyes savcsökkentők, antibiotikumok, illetve hormonkészítmények is, mint például a pajzsmirigybetegségre alkalmazott szerek.

Betegség is állhat a háttérben

Az is előfordulhat, hogy a felszívódás zavarát nem étel- és italösszetevők okozzák, hanem valamilyen betegség, például cöliákia. A gluténérzékenységnek is hívott autoimmun betegség során pont azon a vékonybélszakaszon károsodnak a bélbolyhok, ahol a vasnak kellene felszívódnia. Ilyen esetben a vaspótlást meg kell előznie az alapbetegség feltárásának és gyógyításának. Ha a bélbolyhok regenerálódtak, a szervezet újra képes lesz felvenni a vasat.

A vashiánnyal vigyázni kell, mert vashiányos vérszegénységgé hatalmasodhat, amely kezeletlenül a szervezet összeomlásához vezethet. Ha fáj a fejünk, hullik a hajunk, kimerültek vagyunk, esetleg az utóbbi időben gyengén teljesít az immunrendszerünk, vizsgáltassuk ki magunkat. Tüneteket mutató és igazolt vashiánynál ugyanis mindenképpen vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.