Menü

Vigyázat: ezek az ételek és betegségek akadályozhatják a vasfelszívódást

Előfordulhat, hogy kiegyensúlyozott étrend mellett is tapasztaljuk magunkon a vashiány tüneteit. Mutatjuk, mire figyeljünk, ha azt szeretnénk, hogy a lehető leghatékonyabban pótoljuk az étkezéssel a vasat.

Ezek az ételek gátolják a vasfelszívódást

A vasat táplálékkal tudjuk bevinni, azonban egyes étel- és italösszetevők miatt a létfontosságú nyomelem nem tud megfelelően hasznosulni. A magas réz-, cink-, mangán-, továbbá fitát- és oxaláttartalmú ételek, valamint a csersav is gátolja a vas felszívódását. Magas fitáttartalmú élelmiszernek számítanak a gabonafélék, a lisztes termékek, a dió és egyéb olajos magvak, a hüvelyesek, a spenót, a rebarbara és a sóska pedig oxalátban gazdag. A magas rosttartalmú ételek az emésztést segítik, a vasfelszívódást viszont megnehezítik.

Növényi vagy állati eredetű vas – melyik a jobb?

Az sem mindegy, milyen típusú vasat viszünk be: az állati eredetű táplálékban úgynevezett hemvasként, fehérjéhez kötötten találjuk meg a vasat – ebben a formában könnyebben hasznosítja a szervezetünk. Számos magas vastartalmú növényről tudunk, azonban a növényekben található nem-hemvasnak csak mintegy 3-5 százaléka tud hasznosulni (a hemvasnál ez az arány 15%, azaz három-ötször nagyobb). A nem-hemvas felszívódása javítható, ha valamilyen hemvasat tartalmazó húsfélével vagy C-vitamin-tartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztjuk.

Multivitaminok – lehet, hogy hiába szedjük

A multivitaminok számos olyan nyomelemet tartalmazhatnak, amelyek gátolják a vas felszívódását. Ha el szeretnénk kerülni, hogy például a magnézium vagy a kalcium megkösse a vasat, figyeljünk oda arra, hogy a vas és a multivitamin bevétele között legalább két óra teljen el.

A gyógyszerekkel is legyünk óvatosak

A vas felszívódásának hatékonyságát rontják a cukrozott, szénsavas üdítők, a kávé, a tea és a tej is. Ha túl sok szénhidrátot fogyasztunk, akkor kevésbé érvényesül a C-vitamin jótékony hatása. Bizonyos gyógyszerek szintén gátolják a vasfelszívódást: egyes savcsökkentők, antibiotikumok, illetve hormonkészítmények is, mint például a pajzsmirigybetegségre alkalmazott szerek.

Betegség is állhat a háttérben

Az is előfordulhat, hogy a felszívódás zavarát nem étel- és italösszetevők okozzák, hanem valamilyen betegség, például cöliákia. A gluténérzékenységnek is hívott autoimmun betegség során pont azon a vékonybélszakaszon károsodnak a bélbolyhok, ahol a vasnak kellene felszívódnia. Ilyen esetben a vaspótlást meg kell előznie az alapbetegség feltárásának és gyógyításának. Ha a bélbolyhok regenerálódtak, a szervezet újra képes lesz felvenni a vasat.

A vashiánnyal vigyázni kell, mert vashiányos vérszegénységgé hatalmasodhat, amely kezeletlenül a szervezet összeomlásához vezethet. Ha fáj a fejünk, hullik a hajunk, kimerültek vagyunk, esetleg az utóbbi időben gyengén teljesít az immunrendszerünk, vizsgáltassuk ki magunkat. Tüneteket mutató és igazolt vashiánynál ugyanis mindenképpen vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.