Menü

Savas ételek hatása a fogainkra

Régóta ismert tény, hogy a savas ételek kedvezőtlen hatással vannak fogainkra. A savak megtámadják, gyengítik a fogzománcot, ennek károsodásával pedig beindul a fogszuvasodás. Érdemes említést tenni arról, hogy milyen hatással lehetnek a fogainkra a savas ételek.

A fogzománc a fogakat borító védőréteg, ám ha ez savval érintkezik, lágyulni kezd, “megbomlik”. A fogszuvasodás ma már mondhatjuk, hogy szinte “népbetegség”, minden korosztályt érint, ami a megváltozott étkezési szokásoknak tudható be.

A cukros gyümölcslevek, üdítőitalok, szénsavas italok, cukros édességek károsítják fogainkat, így ezek fogyasztásával egyre gyakrabban látogathatjuk a fogorvosi rendelőt. A sava ételek fogaink számára nem előnyösek, fogyasztásuk csak mértékkel javasolt.

A cukros, savas ételek mellőzésével megóvjuk fogaink épségét, egészségét, szépségét. Ha savas, cukros gyümölcsöket, ételeket, italokat fogyasztottunk, érdemes utána vizet inni, cukormentes rágógumit használni. Ezek ugyanis eltávolítják a fogakra rakódott savakat és így megelőzhetjük a problémát.

Talán természetesnek gondoljuk, mégis ki kell emelni, hogy az egészséges fogak megtartásához elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, rendszeres és alapos fogmosás, fogköztisztítás, szájvízhasználat. Szakemberek szerint savas ételek, italok fogyasztása után, érdemes várni negyed órát a fogmosással, mert a felpuhult zománcot könnyen megsérthetjük.

Azok az italok, amelyek pH értéke 4-4,5-nél alacsonyabb, savas hatásúnak számítanak, és károsak a fogakat védő zománcrétegre nézve. Példának vegyük a citrom levét, mely 2,4 pH értékkel rendelkezik, tehát savassága magas és súlyosan árthat a fogaknak. A fogakra káros ételek és italok fogyasztása után ajánlott tiszta vízzel öblíteni, de jó ötlet megelőzésre az is, ha szívószállal fogyasztjuk a savas italokat, így kevésbé érintkezik a fogainkkal.

A cukormentes rágógumi serkenti a nyáltermelést a szájüregben, a nyál pedig regenerálja a savnak kitett fogakat.

A fogmosáskor kíméletes, puhaszálú fogkefét ajánlott használni, s magas fluorid tartalmú fogkrémet, mely segít a fogzománc megerősítésében. Alapvető szájhigiéniával és megfelelő táplálkozással, rendszeres fogászati szűréssel, illetve az elfogyasztott ételek savasságának figyelembevételével számos fogászati problémát megelőzhetünk.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.