Menü

Savas ételek hatása a fogainkra

Régóta ismert tény, hogy a savas ételek kedvezőtlen hatással vannak fogainkra. A savak megtámadják, gyengítik a fogzománcot, ennek károsodásával pedig beindul a fogszuvasodás. Érdemes említést tenni arról, hogy milyen hatással lehetnek a fogainkra a savas ételek.

A fogzománc a fogakat borító védőréteg, ám ha ez savval érintkezik, lágyulni kezd, “megbomlik”. A fogszuvasodás ma már mondhatjuk, hogy szinte “népbetegség”, minden korosztályt érint, ami a megváltozott étkezési szokásoknak tudható be.

A cukros gyümölcslevek, üdítőitalok, szénsavas italok, cukros édességek károsítják fogainkat, így ezek fogyasztásával egyre gyakrabban látogathatjuk a fogorvosi rendelőt. A sava ételek fogaink számára nem előnyösek, fogyasztásuk csak mértékkel javasolt.

A cukros, savas ételek mellőzésével megóvjuk fogaink épségét, egészségét, szépségét. Ha savas, cukros gyümölcsöket, ételeket, italokat fogyasztottunk, érdemes utána vizet inni, cukormentes rágógumit használni. Ezek ugyanis eltávolítják a fogakra rakódott savakat és így megelőzhetjük a problémát.

Talán természetesnek gondoljuk, mégis ki kell emelni, hogy az egészséges fogak megtartásához elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, rendszeres és alapos fogmosás, fogköztisztítás, szájvízhasználat. Szakemberek szerint savas ételek, italok fogyasztása után, érdemes várni negyed órát a fogmosással, mert a felpuhult zománcot könnyen megsérthetjük.

Azok az italok, amelyek pH értéke 4-4,5-nél alacsonyabb, savas hatásúnak számítanak, és károsak a fogakat védő zománcrétegre nézve. Példának vegyük a citrom levét, mely 2,4 pH értékkel rendelkezik, tehát savassága magas és súlyosan árthat a fogaknak. A fogakra káros ételek és italok fogyasztása után ajánlott tiszta vízzel öblíteni, de jó ötlet megelőzésre az is, ha szívószállal fogyasztjuk a savas italokat, így kevésbé érintkezik a fogainkkal.

A cukormentes rágógumi serkenti a nyáltermelést a szájüregben, a nyál pedig regenerálja a savnak kitett fogakat.

A fogmosáskor kíméletes, puhaszálú fogkefét ajánlott használni, s magas fluorid tartalmú fogkrémet, mely segít a fogzománc megerősítésében. Alapvető szájhigiéniával és megfelelő táplálkozással, rendszeres fogászati szűréssel, illetve az elfogyasztott ételek savasságának figyelembevételével számos fogászati problémát megelőzhetünk.

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.

A melatonin lehetséges mellékhatásai

Az alvási gondokkal küzdők közül nagyon sokan keresik az alternatív megoldásokat problémáik enyhítésére, és ezek közé tartozik a melatonin szedése is. Ennek azonban mellékhatásai is lehetnek.

Szikrázik a szemed? – ezek lehetnek az okok

Sokunkkal előfordult már, hogy a semmiből egyszer csak egy előugrott egy fényszikra, vagy egy gyorsan mozgó pont, de tulajdonképpen semmi sem mozog körülöttünk, csak a szemünk érzékeli ezt. Többféle oka is lehet, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A kontaminált vékonybél szindróma jelei

Sokszor hajlamosak vagyunk szervezetünk vészjelzéseit az elmúlt betegségekre, kiadós ünnepi étkezésekre vagy a mozgásszegény téli időszakra fogni, ám ha már hosszabb ideje fennálló panaszoktól szenvedünk, érdemes egy egyszerű vizsgálattal megbizonyosodnunk arról, nincs-e komolyabb betegségünk.