Menü

Savas ételek hatása a fogainkra

Régóta ismert tény, hogy a savas ételek kedvezőtlen hatással vannak fogainkra. A savak megtámadják, gyengítik a fogzománcot, ennek károsodásával pedig beindul a fogszuvasodás. Érdemes említést tenni arról, hogy milyen hatással lehetnek a fogainkra a savas ételek.

A fogzománc a fogakat borító védőréteg, ám ha ez savval érintkezik, lágyulni kezd, “megbomlik”. A fogszuvasodás ma már mondhatjuk, hogy szinte “népbetegség”, minden korosztályt érint, ami a megváltozott étkezési szokásoknak tudható be.

A cukros gyümölcslevek, üdítőitalok, szénsavas italok, cukros édességek károsítják fogainkat, így ezek fogyasztásával egyre gyakrabban látogathatjuk a fogorvosi rendelőt. A sava ételek fogaink számára nem előnyösek, fogyasztásuk csak mértékkel javasolt.

A cukros, savas ételek mellőzésével megóvjuk fogaink épségét, egészségét, szépségét. Ha savas, cukros gyümölcsöket, ételeket, italokat fogyasztottunk, érdemes utána vizet inni, cukormentes rágógumit használni. Ezek ugyanis eltávolítják a fogakra rakódott savakat és így megelőzhetjük a problémát.

Talán természetesnek gondoljuk, mégis ki kell emelni, hogy az egészséges fogak megtartásához elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, rendszeres és alapos fogmosás, fogköztisztítás, szájvízhasználat. Szakemberek szerint savas ételek, italok fogyasztása után, érdemes várni negyed órát a fogmosással, mert a felpuhult zománcot könnyen megsérthetjük.

Azok az italok, amelyek pH értéke 4-4,5-nél alacsonyabb, savas hatásúnak számítanak, és károsak a fogakat védő zománcrétegre nézve. Példának vegyük a citrom levét, mely 2,4 pH értékkel rendelkezik, tehát savassága magas és súlyosan árthat a fogaknak. A fogakra káros ételek és italok fogyasztása után ajánlott tiszta vízzel öblíteni, de jó ötlet megelőzésre az is, ha szívószállal fogyasztjuk a savas italokat, így kevésbé érintkezik a fogainkkal.

A cukormentes rágógumi serkenti a nyáltermelést a szájüregben, a nyál pedig regenerálja a savnak kitett fogakat.

A fogmosáskor kíméletes, puhaszálú fogkefét ajánlott használni, s magas fluorid tartalmú fogkrémet, mely segít a fogzománc megerősítésében. Alapvető szájhigiéniával és megfelelő táplálkozással, rendszeres fogászati szűréssel, illetve az elfogyasztott ételek savasságának figyelembevételével számos fogászati problémát megelőzhetünk.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?