Menü

Trükkök, amikkel a koncentrációdat erősítheted

Milyen sokan ismerjük azt, hogy bizonyos helyzetekben 10-15 percnél tovább nem tudunk valamire összpontosítani, de azt is, amikor beszél hozzánk valaki, mégsem halljuk a szavait, mert egészen máshol kalandoznak a gondolataink. Íme, néhány trükk, amivel segíthetünk magunknak, hogy könnyebben oda tudjuk figyelni a dolgainkra.

Az első és legfontosabb a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés. Beszélhetünk itt alvásról, ami nem csak a testünket pihenteti, hanem agyunkat is kikapcsolja éjszakára, viszont napközben is be lehet iktatni egy kis pihenő időt. Nem kell feltétlenül aludni, hanem csak csukott szemmel légzőgyakorlatokat végezni, vagy egy kis relaxációs zenét hallgatni. Például telefonon keresztül már elérhetőek relaxációs hanganyagok is, amik segíthetnek kikapcsolódni a környezetünkből. Szerencsére a multi cégek már felfedezték ebben a lehetőséget, egyre több rekreációs vagy relaxációs termet biztosítanak, hogy a cégnél dolgozók kiengedhessék a gőzt.

A második, hogy helyesen táplálkozzunk. Itt nem csak az a lényeg, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor mit eszünk. A mondás úgy tartja, hogy reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus. Gondoljunk erre úgy, hogy ha reggel feltöltjük szervezetünket energiadús, magas rosttartalmú ételekkel, italokkal, gyümölcslevekkel, akkor lesz erőnk munkába állni, és nem arra fog figyelni a szervezet, hogy éhes.

Ebédnél viszont az a fontos, hogy ne együk túl magunkat, mivel utána nagyjából azonnal érkezik a „kajakóma”, amikor annyira tele van a gyomrunk, hogy az egész testünk azon dolgozik, hogy lebontsa, ettől pedig elálmosodunk. Vacsorára pedig nem szabad leterhelni, mert a szervezetnek ilyenkor érdemes kiürülnie, lenyugodnia. Vannak bizonyos ételek, melyek serkentőleg hatnak elménk működésére. Ide sorolhatjuk a csonthéjasokat, magvakat, dióféléket, hiszen magas antioxidáns tartalmuk miatt jótékony hatással bírnak, emellett érdemes sok halat is fogyasztani, mivel a bennük található omega-3 zsírsavak az agy működésének egyik legfontosabb kulcsai.

A harmadik pedig az, hogy mozogjunk. Rendszeresen, naponta mozogjunk. Napi 20 perc elég is lehet, és nem kell minden reggel konditerembe rohanni, persze ez is lehet egy megoldás. Egy kis séta a friss levegőn, vagy 20 perccel előbbi ébredés, és kis átmozgatás már energiákat fog felszabadítani, ami hasznunkra válhat a nap során. Nem csak koncentrálni segít majd, de az állóképességünket is növeljük, jobban fogjuk bírni a fizikai terhelést is.

Végül pedig segíthetünk azzal, hogy olyan vitaminokat, gyógynövényes pirulákat, teákat fogyasztunk, amik támogatják a mindennapi stresszes helyzetek leküzdését. Ilyen a B6-vitamin, ami nemcsak a figyelmet és a koncentrációt javítja, hanem a tervezési képességekre is pozitív hatást gyakorol. A gingko bilobát nevezik az agy doktorának, kutatások kimutatták, hogy pozitívan hat a koncentrációra és a memóriára is.

Ahhoz, hogy hatékonyak lehessünk, ne felejtsünk el semmit, koncentrálni tudjunk feladatainkra, nem csak az agyunkat kell karbantartani, hanem testünket is. Táplálnunk kell, pihentetnünk kell és mozgatnunk kell, egészségesebben és könnyebben kezeljük a mindennapokat is.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.