Menü

Bőrápolás télen

Bőrünk nemcsak védelmezőnk, hanem szabályozza a testhőmérsékletünket is és tárolja a szükséges energiát. A külső környezeti hatások (nap, dohányzás, alkohol) és a belső tényezők (nem megfelelő táplálkozás, vitaminhiány, elegendő folyadékfogyasztás hiánya, öregedés) folyamatos veszélyt jelent a bőrünkre, emellett a hideg vagy meleg levegő, az évszakok váltakozása is próbára teszi bőrünk egészségét. Megfelelő ápolással azonban megóvhatjuk, megőrizhetjük egészségét.

Hogyan ápoljuk megfelelően a bőrünket, hogy egészséges, szép maradjon?

Az első és legfontosabb lépés, hogy ismerjük bőrünk típusát, hiszen nem mindegy milyen fajta bőrápolásra van szükségünk. A téli arcápolás történhet, krémekkel, természetes olajokkal, arcpakolásokkal.

Az arcbőrt – a típusának megfelelően – minden nap tisztítani, tonizálni és hidratálni kell, ezek a napi bőrápolási rutin részei, ezen felül szükség lehet speciális bőrápolásra is, amennyiben bőrproblémáink ezt szükségessé teszik.

A téli szezon az év legkíméletlenebb időszaka, a napfény hiánya, a hideg, a szeles, csapadékos, fagyos idő mind gondosabb bőrápolást igényel.

A téli időjárási viszonyok gyakran nem kímélik az arc és test bőrét, ugyanis a hideg levegő és a csípős szél kiszáríthatja, amelyre rátesz még egy lapáttal fűtési szezon száraz, meleg levegője.

Amikor a bőr veszít nedvességtartalmából, ahhoz kellemetlen száraz, húzódó, viszkető érzés is társulhat.

Talán nem köztudott, de a nagy hidegben a hidratálással is óvatosan kell bánni, hiszen a bőr felső rétegeibe frissen bejuttatott nedvesség megfelelő védelem nélkül megfagyhat, ez pedig nem tesz jót a bőrnek.

Aki kedveli és használja a hidegen sajtolt természetes olajokat, ők tudják, hogy a növényi olajak számos tápanyagot tartalmaznak, amelyek védik, erősítik a bőrt, segítik fenntartani a rugalmasságát és nagy számban tartalmaznak antioxidánsokat.

Télen talán ez nincs annyira a köztudatban, de ilyenkor is ajánlott fényvédő készítményeket használni, hiszen a téli napfény esetében is gondoskodni kell a megfelelő UV-A és UV-B védelemről.

A bőröd a testünk elsődleges “védelmi vonala”, nagyon fontos, hogy megtaláljuk a tökéletes téli bőrápoló rutint. Ha olyan bőrproblémáink vannak, melyek kozmetikumokkal nem javíthatók, akkor mindenképp fel kell keresni egy kozmetikust, vagy bőrgyógyászt.

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!