Menü

Alkohol és gyógyszer?

Nem véletlen, hogy nem szabad gyógyszerre alkoholt inni, egyrészt rontja a gyógyszerek hatását, másrészt rosszul is lehetünk ettől a kombinációtól. Semmilyen orvosságra ne igyunk alkoholt!

A gyógyszerek alkohollal együtt történő fogyasztása veszélyes lehet, ugyanis komoly következményekkel járhat, de nem túlzás azt sem állítani, hogy az életével játszik, aki nem tartja be ezt az utasítást, különösen, ha több gyógyszerfajtára iszunk alkoholt.

A gyógyszerek és az alkohol közös hatása sokszor beláthatatlan következményekkel járhat, súlyosabb esetben szervi károsodáshoz, kómához is vezethet.

Antidepresszánsok és az alkohol együtt különösen veszélyesek, ugyanis az idegrendszerben az antidepresszáns és az alkohol hatása zavarokat idézhet elő. Beszámíthatatlanná, ön-és közveszélyessé tehet.

Az allergiagyógyszerek fő összetevői az antihisztaminok, melyeket szintén veszélyes alkohollal fogyasztani. A nem ajánlott kombináció tünetei: álmosság, fáradékonyság, lassult reflexek, súlyosabb esetben tudatvesztés.

Fájdalomcsillapítókra is tilos alkoholt inni, ekkor hányással, hányingerrel, rosszulléttel és gyomorproblémákkal számolhatunk, de volt olyan eset, ahol gyomorvérzés következett be.

Az alkoholfogyasztást a fogamzásgátlót szedő nők is fontolják meg, ugyanis hányinger, majd hányás is előfordulhat, mely a tabletta felszívódásában okozhat zavarokat.

Az altatók melletti alkohol fogyasztása is kockázatos, mivel a nyugtató hatás így fokozottan érvényesül, ami azzal jár, hogy extrém alacsonyra levihetik a vérnyomást, nehezítik a légzést.

A gyógyszerek és az alkohol kölcsönhatásaként számos kellemetlen tünet is felléphet, éppen ezért fontos, hogy mindig konzultáljunk az orvossal, gyógyszerésszel és alaposan olvassuk el a gyógyszer szedésére vonatkozó betegtájékoztatót. Legyünk tisztában azzal és vegyük komolyan, hogy bizonyos gyógyszercsoportok nagyon rosszul reagálnak az alkoholra, együttes fogyasztásuk komoly következményekkel járhat, ami ezeknek a szereknek a dobozán egyébként fel is van tüntetve, s bár kevesen olvassák el a betegtájékoztatót, cikkünket átfutva reméljük a jövőben óvatosabbak lesznek.

Veszélyes kánikula

Szinte soha nem látott mértékű kánikulai forróság jellemzi napjainkat, ami egy bizonyos pontig a vakáció és a nyár velejárója, ám van egy határ, amikor már veszélyes is lehet. A napszúrás akár halálhoz is vezethet, de a nagy hőségben a hőguta is veszélyeztet minket. Honnan ismerhetjük fel a tüneteket? Mire kell figyelnünk strandoláskor és a szabadban?

Guillain Barre szindróma

A Guillain-Barré szindróma egy ritkán előforduló autoimmun betegség, amely a perifériás, - elsősorban motoros – idegek gyulladásával jár. A Guillan-Barré szindróma során a szervezet immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket. Ezt olyan tünetek kísérik, mint az izomgyengeség, zsibbadás, hangyamászás-érzés, sőt esetenként akár bénulás is jelentkezhet.

Veszélyes visszatartani a tüsszentést

Mindenki volt már olyan szituációban, hogy nagyon erősen tüsszenteni kellett (volna), de úgy döntöttünk, hogy a körülmények miatt, akárhogyan is legyen, de visszatartjuk?
Most elmondjuk miért nem helyes visszafogni a tüsszentés ingert.

Mikor jelent problémát az alacsony pulzus?

A szívverés ritmusa attól függ, milyen gyorsan keletkeznek elektronikus jelek a szívizomzat összehúzódásait szabályozó ingerületkeltő központban, az úgynevezett szinuszcsomóban. Átlagosan 70-75 dobbanás történik percenként, de 60 és 100 között minden szám normálisnak tekinthető. Edzett sportolóknál gyakran alacsonyabb a pulzus ennél, de ez természetes jelenség.

Öregségi foltok eltüntetése házilag

A napfény csak az egyik összetevő, ugyanis a foltok megjelenésében szerepet játszhat például az öregedés, a genetika, bizonyos gyógyszerek, vitaminhiány, a stressz vagy a várandósság is. Ha a kiváltó okokat elkerüljük, például azzal, hogy rendszeresen használunk fényvédő krémet vagy kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk.