Menü

Szoláriumfüggőség, azaz tanorexia

Tanorexia. Nem túl ismert szó, mégis létező probléma. Szoláriumfüggőséget jelent és felmérések szerint 4 emberből 1 érintett ebben a betegségben. A tanorexia éppen olyan káros szenvedélybetegség, mint a drogfüggőség. Aki tanorexiában szenved, mértéktelenül sok időt tölt barnulással, szoláriumozással.

A szoláriumfüggőség külföldi neve az angol „tanning” szóból ered.

A szoláriumfüggőségnek is vannak jól látható jelei, egyrészt túlzásba vitt napozásának következménye a túlzott barna bőrszín, mely borzasztóan káros és veszélyes, arról nem is beszélve, hogy olykor bizarr külsőt is eredményez.

A kozmetikusok és bőrgyógyászok évek óta óva intenek a túlzott szoláriumozástól, van, aki már az enyhe formájától is, ám sajnos sokan egyáltalán nem hallgatnak ezekre a figyelmeztetésekre és mértéktelenül barnára süttetik magukat.

A nők többsége úgy gondolja, hogy a barna színnek köszönhetően vékonyabbnak és sportosabbnak tűnnek, vannak, akik a nyaralásra és a strandszezonra akarnak barnább színben pompázni, ám a függők többsége egész évben a megengedettnél gyakrabban látogatja a szoláriumot.

A tanorexiában szenvedők függőségét jól szemlélteti, hogy egyáltalán nem félnek a következményektől, hiányzik az önkontroll.

Ők nem törődnek a korai bőröregedéssel, a bőrrákkal és a rosszindulatú elváltozásokkal, melyekre a szakemberek folyamatosan emlékeztetnek.

A tanorexiában szenvedők naponta látogatják a szoláriumokat, akár többet is felkeresnek, nem törődve a veszélyekkel és kockázatokkal. Számukra egyetlen és legfontosabb cél, hogy minél barnábbak legyenek és ezt a bőrszínt minél tovább megőrizzék.

A tanorexia valódi függőség és sajnos elmondható az is, hogy a betegek többsége kamasz, ennek okát pedig a közöségi oldalak és a média keltette hamis képeknek lehet tulajdonítani, melyekre egyre többen akarnak hasonlítani.

Egyes szakértők szerint az egész éves barnaságra vágyó szoláriumfüggők éppúgy viselkednek, mint az alkoholisták, akik nem tudják letenni az italt, vagy a láncdohányosok, akik nem tudnak leszokni a dohányzásról. Ezek a függők képtelenek egyedül leszokni káros szenvedélyükről és szakértői segítségére lenne szükségük.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

Kommunikációs problémák fajtái

Az önérvényesítés mindenkiben ott van: van, aki erőszakosan nyomul, van, aki érzelmi zsarolást alkalmaz, vagy manipulatív eszközökkel él, hogy elérje célját.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.