Menü

A toxikus kapcsolatok jellemzői

Még a legjobb kapcsolatokban is vannak nehéz periódusok. Nehézségekbe ütközhetünk a szüleinkkel, a testvéreinkkel, a hitvesünkkel. De ezek miatt nem érnek véget kapcsolatok. Ha egy kapcsolat egy konfliktushelyzeten együtt megy át, még ha az zűrös is, akár javíthatja is az adott kapcsolatot. De ha egy kapcsolat valóban mérgező, építkezni nem lehet belőle, viszont ha benne maradunk, sokat veszíthetünk. De hogyan mondható meg, hogy egy kapcsolat toxikus, vagy csak megvannak a maga hullámvölgyei, és egyébként rendben működik?

Érzelmi bántalmazás

Ha az érzelmi bántalmazás jelen van a kapcsolatban, az biztosan nem egy komplikált időszak része, hanem egy toxikus kapcsolat. Az egymást szerető emberek bár olykor hirtelen felindulásból mondhatnak egymásnak bántó dolgokat, amelyek fájdalmasak is lehetnek, de általában nem ez a jellemző. Ezek mindössze különálló kis incidensek.

Ezzel ellentétben az érzelmi bántalmazás más. Ha egy személy kigúnyol vagy lekicsinyel, esetleg folyamatosan kritizál, az is előfordulhat, hogy saját magunkat kezdjük el hibáztatni, és elhisszük, hogy valóban megérdemeljük ezeket a támadásokat. A saját önértékelésünket tesszük tönkre.

Gázláng-effektus

Ez a kifejezés arra utal, hogy a kapcsolatban folyamatosan a saját valóságunkat kérdőjelezzük meg. Egy munkakapcsolatban ez úgy nézhet ki, hogy elmondjuk a kollégánknak, hogy nem teszi magát eléggé oda egy adott projektben, neki viszont sikerül meggyőznie, hogy mi vagyunk azok, akik nem dolgoznak eleget.

Egy tipikus párkapcsolati példa, amikor az az érzésünk, hogy a partnerünk megcsal minket, de ő kitartóan tagad, és azt mondja, csak beképzeljük a dolgot, mi máris ott tartunk, hogy magyarázkodni kezdünk paranoid viselkedésünk miatt.

Azok az emberek, akik ezt a viselkedésformát alkalmazzák, rendkívül ügyesek abban, hogy a manipulációt elmaszkolják, ezáltal azt nehezen felismerhetővé tegyék.

Időszakos megerősítés

A manipulatív emberek gyakran tarthatnak benne minket egy se-veled-se-nélküled kapcsolatban. Időről időre kedvesen kezelnek, a maradék időben viszont rosszul bánnak velünk. A partnerünk gyakran tudomást sem vesz rólunk, mi pedig már eljutunk arra a szintre, hogy megkérdőjelezzük a kapcsolat létjogosultságát és a saját önértékelésünket, de abban a pillanatban, amikor kilépnénk a kapcsolatból, hirtelen megjelenik a partnerünk, figyelmet tanúsít irántunk, ami ugye oooooolyan jól esik. Bemagyarázzuk magunknak, hogy ezúttal minden más lesz, a múltbéli viselkedéseire pedig kifogásokat találunk. Hamarosan viszont ugyanúgy fog viselkedni, mint korábban – mintha nem is léteznénk.

Évtizedeken keresztül tartó kutatások kimutatták, hogy az időszakos megerősítés egy nagyon erős viselkedésforma, ami arra késztet minket, hogy folyamatosan dolgozzunk az elismerésért. Ez ugyanaz a dinamika, mint ami a kísérleti patkányokat arra készteti, hogy megnyomjanak egy kart, és a jutalmat megkapják. Soha nem tudjuk, mikor jön a következő elismerés, szóval folyamatosan próbálkozunk. Fárasztó és megtévesztő.

Szociális izoláció

Legyünk óvatosak azokkal, akik megpróbálnak minket szociálisan visszatartani – kritizálják a családot, igyekeznek távol tartani a barátoktól. Ha csökkentik a kapcsolatunkat a külvilággal, az egy remek módja annak, hogy kontrolláljanak minket, definiálják a valóságunkat.

Megakadályoznak, hogy önmagad légy

Egy egészséges kapcsolatban azért szeretjük a másikat, aki és amilyen. Ösztönözzük egymást, hogy önmagunk legyünk – vagy önmagunk egy jobb verziója, de alapvetően mégis mi maradjunk. A mérgező kapcsolatokban azonban azt halljuk, hogy soha nem vagyunk elég jók, legyünk valaki mások. Hagyjunk hátra mindent, ami önmagunkká tesz minket.

Ha a fentebb felsorolt viselkedésformák közül bármelyiket felismered a kapcsolatodban, gondolkodj el rajta, hogyan tovább. A döntés nem szükségszerűen egyszerű – a mérgező kapcsolatok gyakran mérgező véget érnek – szóval tedd meg a szükséges előkészítő lépéseket, hogy a vége biztonságos legyen. Még ha nehéz is, a mentális, érzelmi és spirituális jóléted miatt megéri.

Forrás: https://blogs.webmd.com/from-our-archives/20191119/5-signs-of-a-toxic-relationship

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.