Menü

Az otthoni munkavégzés előnyei és hátrányai

A „home office”, vagyis az otthoni munkavégzés jelenségét 2020-ban, a Covid-19 járvány idején ismerhettük meg mind a munka, mind a tanulás terén. Az otthoni munkának/tanulásnak vannak kétségtelenül előnyei, ám hátrányai is, nézzük ezeket!

A home office előnyei között mindenképp említhető, hogy nem jár utazási költségekkel, nem kell szaladni a buszra, megspórolhattuk az utazás díját, ráadásul tovább lehetett reggel aludni. Az otthonlét így azzal is járt, hogy számunkra kellemesebb időben kelhettünk fel, reggeli kapkodás nélkül kezdhettük a napot.

Az otthoni munka kissé rugalmas, hiszen akkor tarthatunk szünetet, amikor akarunk, a háziasszonyok elindíthatják a mosógépet, elkészülhet egy gyors ebéd, hisz otthonról a házimunka egy része is elvégezhető, melyre nem lenne lehetőség a munkahelyen.

Kényelmünket köszönhettük a „home office”-nak, hiszen komfortos ruhában, akár melegítőben is dolgozhattunk, otthoni kellemes körülmények között, nyugodtabb légkörben.

A munkáltató számára előny, hogy nem kell fenntartani az összes irodát, nem kell térítenie a bejárási díjat, mely jelentős mértékben csökkenti a kiadásokat és ha a munkavállaló megbízható dolgozó, akkor a munkavégzés is tud hatékony lenni ebben a formában is.

A „home office” azonban nemcsak előnyökkel, hanem hátrányokkal is jár.

Anyagi szempontból, míg a munkáltatónak csökkentek, a munkavállalónak megnövekedtek a költségei. Otthoni munka esetén a munkavállalót terhelik az olyan költségek, mint az internetkapcsolat, a fűtés, áram, stb. Ezek elsőre talán nem tűnnek jelentős kiadásoknak, ám ha meggondoljuk, a valóságban megterhelik a pénztárcát, hónapos szinten mindenképpen érezhető ennek hatása.

Az online munkavégzés során nincs lehetőség arra, hogy egy munkatárstól vagy egy vezetőtől azonnali segítséget tudjon kérni a munkavállaló, ez megnehezíti a munkafolyamatot, hiszen ha megakadunk, nehezebben kérhetünk tanácsot, mintha az irodában lennénk.

A rugalmas munkaidő, amit a „home office” kínál, hátrány is lehet, hiszen ha napközben elvégezzük a házimunkát, az az idő mind kiesik a munkaidőből, így az elvégezendő feladat estére maradhat, mellyel sérülhet a munka-magánélet egyensúly.

Számomra egyértelműen hátrány, hogy egyfajta elzárkózással járt, amikor világszerte elterjedtté vált az otthoni munkavégzés. Nehezebb társasági életet élni, hiányzik a munkahelyi jó hangulat, a munkát pozitívan befolyásoló munkatársi jelenlét, melyet sokan – én magam is – nagyon fontosnak tartok.

Három gyermekes dolgozó anyukaként, az online oktatás számomra komoly nehézségekkel járt a saját otthoni munkavégzésem mellett. Ezzel nálunk számtalan konfliktus kiütközött, ezért ennek hátrányát én magam egyértelműen éreztem.

A fent említett a nehézségektől eltekintve maga az otthoni munkafolyamat és tanulás elméletileg kiválóan végezhető, a gyakorlatban azonban olykor akadnak vele nehézségek. Mindettől függetlenül a „home office” a jövőben is minden bizonnyal szerepet fog játszani az életünkben, így érdemes tisztában lenni az előnyeivel és a hátrányaival, hogy megfelelően tudjuk kezelni őket.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.