Menü

Az otthoni munkavégzés előnyei és hátrányai

A „home office”, vagyis az otthoni munkavégzés jelenségét 2020-ban, a Covid-19 járvány idején ismerhettük meg mind a munka, mind a tanulás terén. Az otthoni munkának/tanulásnak vannak kétségtelenül előnyei, ám hátrányai is, nézzük ezeket!

A home office előnyei között mindenképp említhető, hogy nem jár utazási költségekkel, nem kell szaladni a buszra, megspórolhattuk az utazás díját, ráadásul tovább lehetett reggel aludni. Az otthonlét így azzal is járt, hogy számunkra kellemesebb időben kelhettünk fel, reggeli kapkodás nélkül kezdhettük a napot.

Az otthoni munka kissé rugalmas, hiszen akkor tarthatunk szünetet, amikor akarunk, a háziasszonyok elindíthatják a mosógépet, elkészülhet egy gyors ebéd, hisz otthonról a házimunka egy része is elvégezhető, melyre nem lenne lehetőség a munkahelyen.

Kényelmünket köszönhettük a „home office”-nak, hiszen komfortos ruhában, akár melegítőben is dolgozhattunk, otthoni kellemes körülmények között, nyugodtabb légkörben.

A munkáltató számára előny, hogy nem kell fenntartani az összes irodát, nem kell térítenie a bejárási díjat, mely jelentős mértékben csökkenti a kiadásokat és ha a munkavállaló megbízható dolgozó, akkor a munkavégzés is tud hatékony lenni ebben a formában is.

A „home office” azonban nemcsak előnyökkel, hanem hátrányokkal is jár.

Anyagi szempontból, míg a munkáltatónak csökkentek, a munkavállalónak megnövekedtek a költségei. Otthoni munka esetén a munkavállalót terhelik az olyan költségek, mint az internetkapcsolat, a fűtés, áram, stb. Ezek elsőre talán nem tűnnek jelentős kiadásoknak, ám ha meggondoljuk, a valóságban megterhelik a pénztárcát, hónapos szinten mindenképpen érezhető ennek hatása.

Az online munkavégzés során nincs lehetőség arra, hogy egy munkatárstól vagy egy vezetőtől azonnali segítséget tudjon kérni a munkavállaló, ez megnehezíti a munkafolyamatot, hiszen ha megakadunk, nehezebben kérhetünk tanácsot, mintha az irodában lennénk.

A rugalmas munkaidő, amit a „home office” kínál, hátrány is lehet, hiszen ha napközben elvégezzük a házimunkát, az az idő mind kiesik a munkaidőből, így az elvégezendő feladat estére maradhat, mellyel sérülhet a munka-magánélet egyensúly.

Számomra egyértelműen hátrány, hogy egyfajta elzárkózással járt, amikor világszerte elterjedtté vált az otthoni munkavégzés. Nehezebb társasági életet élni, hiányzik a munkahelyi jó hangulat, a munkát pozitívan befolyásoló munkatársi jelenlét, melyet sokan – én magam is – nagyon fontosnak tartok.

Három gyermekes dolgozó anyukaként, az online oktatás számomra komoly nehézségekkel járt a saját otthoni munkavégzésem mellett. Ezzel nálunk számtalan konfliktus kiütközött, ezért ennek hátrányát én magam egyértelműen éreztem.

A fent említett a nehézségektől eltekintve maga az otthoni munkafolyamat és tanulás elméletileg kiválóan végezhető, a gyakorlatban azonban olykor akadnak vele nehézségek. Mindettől függetlenül a „home office” a jövőben is minden bizonnyal szerepet fog játszani az életünkben, így érdemes tisztában lenni az előnyeivel és a hátrányaival, hogy megfelelően tudjuk kezelni őket.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Új szuperélelmiszer: az algák

Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.