Menü

Sok fehérjét eszem, de mégsem tudok fogyni

A három makrotápanyag, vagyis a fehérje, a szénhidrát és a zsír - közül a fehérjének van a legjobb hírneve, a legtöbb felnőttnek mindössze 40-50 gramm fehérjére van szüksége naponta.

Ha valaki több fehérjét visz be, mint amennyire szüksége lenne, annál az alábbi tünetek jelentkezhetnek.

1. Dehidratáció

"A kiszáradás az egyik tünete a túlzott fehérjefogyasztásnak" - mondta Alicia Galvin, a Sovereign Laboratories rezidens dietetikusa. A legvalószínűbb ok az, hogy a magas fehérje tartalmú étrend megemelkedett nitrogénszinthez vezethet.

2. Fejfájás, gyengeség

A fejfájás és az általános fáradtság két másik lehetséges tünet, amely akkor jelentkezhet, ha valaki a túl sok fehérje fogyasztása miatt dehidratált. A fejfájás ketózis esetén is felléphet. A ketózis egy olyan anyagcsere-állapot, amely akkor következik be, amikor a szervezet a szénhidrátokból származó cukor helyett zsírt éget el.

3. Rossz lehelet

A túl sok fehérje fogyasztása kellemetlen szájszagot is okozhat.

4. Székrekedés

Ha valaki sok fehérjét fogyaszt, akkor valószínűleg valamelyik másik tápanyagból például a szénhidrátból kevesebbet eszik, így kevesebb rostot visz be a szervezetébe. A rostban gazdag élelmiszerek, például a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek fogyasztása segíthet enyhíteni a székrekedést.

5. Hasmenés

A székrekedés nem az egyetlen emésztési probléma, amit a magas fehérje tartalmú diéta okozhat. A Harvard Health Publishingben megjelent tanulmány szerint ha valaki például sok zsíros vörös húst, szalonnát, sajtot vagy más zsíros vagy sült ételt fogyaszt, akkor hasmenése is lehet.

6. Hízás

A túl sok fehérje fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Ez akkor fordulhat elő, ha valaki az olyan tápanyagokat, mint a szénhidrátok, fehérjével helyettesíti. Ha a túl sok fehérje olyan forrásokból származik, mint a vörös hús, a sült ételek vagy a teljes zsírtartalmú tejtermékek, nem feltétlenül segíti a fogyást vagy a testsúly fenntartását.

7. Vesekő

Hosszú évek alatt a túl sok fehérje fogyasztása vesekárosodáshoz is vezethet. A túl sok állati fehérje - mint a hús, a tojás és a tenger gyümölcsei - fogyasztása növelheti a szervezet húgysavszintjét, amelynek következtében vesekő alakulhat ki. A magas fehérjetartalmú étrend csökkenti a szervezet vizeletcitrát szintjét is, amely egy olyan vegyi anyag, ami megakadályozza a vesekő kialakulását. Ezeken kívül a túl sok fehérje arra készteti a szervezetet, hogy kalciumot válasszon ki, ami szintén vesekő kialakulását okozhatja.

Sajnos nincs egyértelmű válasz arra, hogy mennyi fehérjét kellene naponta fogyasztani, mert ez függ az ember korától, testsúlyától és életmódjától. Általában az ökölszabály 0,8 gramm fehérje/kg. Ha valaki fizikailag nagyon aktív vagy, sportoló vagy rendszeresen edz, akkor ez a mennyiség kilogrammonként 1,2-1,7 gramm fehérjére nő.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?