Menü

Sok fehérjét eszem, de mégsem tudok fogyni

A három makrotápanyag, vagyis a fehérje, a szénhidrát és a zsír - közül a fehérjének van a legjobb hírneve, a legtöbb felnőttnek mindössze 40-50 gramm fehérjére van szüksége naponta.

Ha valaki több fehérjét visz be, mint amennyire szüksége lenne, annál az alábbi tünetek jelentkezhetnek.

1. Dehidratáció

"A kiszáradás az egyik tünete a túlzott fehérjefogyasztásnak" - mondta Alicia Galvin, a Sovereign Laboratories rezidens dietetikusa. A legvalószínűbb ok az, hogy a magas fehérje tartalmú étrend megemelkedett nitrogénszinthez vezethet.

2. Fejfájás, gyengeség

A fejfájás és az általános fáradtság két másik lehetséges tünet, amely akkor jelentkezhet, ha valaki a túl sok fehérje fogyasztása miatt dehidratált. A fejfájás ketózis esetén is felléphet. A ketózis egy olyan anyagcsere-állapot, amely akkor következik be, amikor a szervezet a szénhidrátokból származó cukor helyett zsírt éget el.

3. Rossz lehelet

A túl sok fehérje fogyasztása kellemetlen szájszagot is okozhat.

4. Székrekedés

Ha valaki sok fehérjét fogyaszt, akkor valószínűleg valamelyik másik tápanyagból például a szénhidrátból kevesebbet eszik, így kevesebb rostot visz be a szervezetébe. A rostban gazdag élelmiszerek, például a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek fogyasztása segíthet enyhíteni a székrekedést.

5. Hasmenés

A székrekedés nem az egyetlen emésztési probléma, amit a magas fehérje tartalmú diéta okozhat. A Harvard Health Publishingben megjelent tanulmány szerint ha valaki például sok zsíros vörös húst, szalonnát, sajtot vagy más zsíros vagy sült ételt fogyaszt, akkor hasmenése is lehet.

6. Hízás

A túl sok fehérje fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Ez akkor fordulhat elő, ha valaki az olyan tápanyagokat, mint a szénhidrátok, fehérjével helyettesíti. Ha a túl sok fehérje olyan forrásokból származik, mint a vörös hús, a sült ételek vagy a teljes zsírtartalmú tejtermékek, nem feltétlenül segíti a fogyást vagy a testsúly fenntartását.

7. Vesekő

Hosszú évek alatt a túl sok fehérje fogyasztása vesekárosodáshoz is vezethet. A túl sok állati fehérje - mint a hús, a tojás és a tenger gyümölcsei - fogyasztása növelheti a szervezet húgysavszintjét, amelynek következtében vesekő alakulhat ki. A magas fehérjetartalmú étrend csökkenti a szervezet vizeletcitrát szintjét is, amely egy olyan vegyi anyag, ami megakadályozza a vesekő kialakulását. Ezeken kívül a túl sok fehérje arra készteti a szervezetet, hogy kalciumot válasszon ki, ami szintén vesekő kialakulását okozhatja.

Sajnos nincs egyértelmű válasz arra, hogy mennyi fehérjét kellene naponta fogyasztani, mert ez függ az ember korától, testsúlyától és életmódjától. Általában az ökölszabály 0,8 gramm fehérje/kg. Ha valaki fizikailag nagyon aktív vagy, sportoló vagy rendszeresen edz, akkor ez a mennyiség kilogrammonként 1,2-1,7 gramm fehérjére nő.

Egészséges reggeli ötletek, akár cukorbetegeknek is

Tavasszal gyakran diétába kezdünk, azonban sokszor már a nap első étkezése is fejtörést okoz. Mutatunk néhány reggeli ötletet, ami nem tartalmaz cukrot.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Kedvenc kávéink

Szeretünk kávézni. Az ízét, aromáját, frissítő, élénkítő hatását. Szeretjük jegesen és forrón, isszuk édesen vagy tejjel, de minden nélkül is jó erősen. Szeretjük egy elegáns kávézóban és szívesen fogyasszuk otthon vagy a teraszon reggelente egy köntösbe, vagy plédbe csavarva magunkat, amikor kel fel a nap. Az ínyencek szeretik feldobni ezzel-azzal, nézzük, milyen kávékülönlegességeket készíthetünk mi magunk is otthon.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!