Menü

Sok fehérjét eszem, de mégsem tudok fogyni

A három makrotápanyag, vagyis a fehérje, a szénhidrát és a zsír - közül a fehérjének van a legjobb hírneve, a legtöbb felnőttnek mindössze 40-50 gramm fehérjére van szüksége naponta.

Ha valaki több fehérjét visz be, mint amennyire szüksége lenne, annál az alábbi tünetek jelentkezhetnek.

1. Dehidratáció

"A kiszáradás az egyik tünete a túlzott fehérjefogyasztásnak" - mondta Alicia Galvin, a Sovereign Laboratories rezidens dietetikusa. A legvalószínűbb ok az, hogy a magas fehérje tartalmú étrend megemelkedett nitrogénszinthez vezethet.

2. Fejfájás, gyengeség

A fejfájás és az általános fáradtság két másik lehetséges tünet, amely akkor jelentkezhet, ha valaki a túl sok fehérje fogyasztása miatt dehidratált. A fejfájás ketózis esetén is felléphet. A ketózis egy olyan anyagcsere-állapot, amely akkor következik be, amikor a szervezet a szénhidrátokból származó cukor helyett zsírt éget el.

3. Rossz lehelet

A túl sok fehérje fogyasztása kellemetlen szájszagot is okozhat.

4. Székrekedés

Ha valaki sok fehérjét fogyaszt, akkor valószínűleg valamelyik másik tápanyagból például a szénhidrátból kevesebbet eszik, így kevesebb rostot visz be a szervezetébe. A rostban gazdag élelmiszerek, például a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek fogyasztása segíthet enyhíteni a székrekedést.

5. Hasmenés

A székrekedés nem az egyetlen emésztési probléma, amit a magas fehérje tartalmú diéta okozhat. A Harvard Health Publishingben megjelent tanulmány szerint ha valaki például sok zsíros vörös húst, szalonnát, sajtot vagy más zsíros vagy sült ételt fogyaszt, akkor hasmenése is lehet.

6. Hízás

A túl sok fehérje fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Ez akkor fordulhat elő, ha valaki az olyan tápanyagokat, mint a szénhidrátok, fehérjével helyettesíti. Ha a túl sok fehérje olyan forrásokból származik, mint a vörös hús, a sült ételek vagy a teljes zsírtartalmú tejtermékek, nem feltétlenül segíti a fogyást vagy a testsúly fenntartását.

7. Vesekő

Hosszú évek alatt a túl sok fehérje fogyasztása vesekárosodáshoz is vezethet. A túl sok állati fehérje - mint a hús, a tojás és a tenger gyümölcsei - fogyasztása növelheti a szervezet húgysavszintjét, amelynek következtében vesekő alakulhat ki. A magas fehérjetartalmú étrend csökkenti a szervezet vizeletcitrát szintjét is, amely egy olyan vegyi anyag, ami megakadályozza a vesekő kialakulását. Ezeken kívül a túl sok fehérje arra készteti a szervezetet, hogy kalciumot válasszon ki, ami szintén vesekő kialakulását okozhatja.

Sajnos nincs egyértelmű válasz arra, hogy mennyi fehérjét kellene naponta fogyasztani, mert ez függ az ember korától, testsúlyától és életmódjától. Általában az ökölszabály 0,8 gramm fehérje/kg. Ha valaki fizikailag nagyon aktív vagy, sportoló vagy rendszeresen edz, akkor ez a mennyiség kilogrammonként 1,2-1,7 gramm fehérjére nő.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.