Menü

Rossz szokások, amik a gyorsabb öregedés útjára terelnek

Mindennapi életvitelünk megannyi tényezőtől függ, de sok dologra mi magunk is befolyással lehetünk, amivel pedig tehetünk a gyorsabb öregedési folyamatok kialakulása ellen. Nézzük, mit.

A káros szenvedélyek, mint alkoholfogyasztás, vagy a dohányzás erősen befolyásolják szervezetünk ellenállóképességét és öregedésünk gyorsaságát. Az alkoholról tudni kell, hogy vizet von el a bőrtől, ami a ráncok elmélyüléséhez vezet, illetve elősegíti bizonyos bőrbetegségek kialakulását. A dohányzók körében megfigyelhető, hogy bőrük ráncosabb, fakóbb és a fogakat is csúnyán elszínezi, ami min ahhoz vezet, hogy idősebb külsőnk lesz, mint amilyennek kéne lenni. Ha már a bőrnél tartunk, akkor vegyük ide a napozás és a fényvédők helyes használatát.

Akik rendszeresen járnak szoláriumba, vagy sok időt töltenek napozással, azoknak tudniuk kell, hogy ha valami, akkor a túlzásba vitt napozás öregíti az egyik legjobban bőrünket. Ehhez társul az, amikor valaki keveset vagy egyáltalán nem használ fényvédő krémeket, amivel növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét. Mivel az ózonrétegünk egyre vékonyabb, sokkal több UV sugárzásnak tesszük ki a bőrünket, mint például 20 éve, azért igen fontos arra odafigyelni, megkeressük a bőrtónusunknak és a bőrtípusunknak legmegfelelőbb fényvédő készítményeket, ezeket pedig télen-nyáron használjuk.

A stresszes életvitel sem tesz jót. Már 2012-ben kimutatták, hogy az állandósult napi stressz nem csak szimplán öregít, hanem a DNS-ünket is roncsolja. Gondoljunk ilyenkor csak arra, hogy ha problémákat próbálunk megoldani, akkor önkéntelenül rácoljuk a homlokunkat, ami pedig mélyebbnél mélyebb ráncokat eredményez. Akár a stresszes életviteltől, akár más problémák miatt kialakulhat alváshiány is. Az alváshiány nem az arcunkon tükröződik, mivel a bőrsejtek ilyenkor gyorsabban öregednek, hanem rossz hatással van szív- és érrendszerünkre, nehezebben gondolkodunk, esetleg nassolunk is, amik mind negatív hatással lesznek szervezetünkre.

Na, itt érkezik nagy erőkkel a nassolás és a helytelen étkezés kérdése. A nassolás egyrészt felborítja a napi ritmust, mivel összevissza adagolunk mindenféle ételeket. Másrészt növeli a cukorbevitelt. A cukor támogatja a szervezetben fellépő gyulladásokat, és károsítja bőrünk kollagén szintjét, amitől persze megint kikötünk a már olvasott csúnya ráncoknál. Próbáljunk sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ezzel feltölthetjük vitamin raktárainkat és plusz folyadékhoz is juthatunk velük. Ha már folyadék, akkor pedig amivel az egyik lehető legtöbbet tehetjük, az az, hogy sok vizet fogyasztunk. A dehidratált szervezet elvonja a bőrtől is a vizet, a száraz bőr pedig problémás, hámlik, könnyebben károsodik és ráncosodik. Egy szó, mint száz, igyunk sok vizet, lehetőleg ne ízesítettet vagy szénsavasat.

Bizonyos rossz szokások nagyban befolyásolják testünk öregedési folyamatait, nem csak külsőleg, hanem belsőleg is kedvezőtlen hatásúak lehetnek. Igyunk sok vizet, együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, mérsékeljük alkohol fogyasztásunkat, védjük bőrünket a káros UV sugárzásoktól és egy egészségesebb, fiatalosabb külcsínt fogunk látni a tükörben.

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.