Menü

Tinktúrákkal az egészségért?

Akik a természetes és alternatív gyógymódokat kedvelik, tudják, hogy tinktúrákkal sokat tehetünk az egészségért. Mi az a tinktúra, hogyan készül és mi mindenre jó? Erről írunk most!

Mire jó a tinktúra? Nyilván mindenki első kérdése, hogy mi is az a tinktúra és miért lehet ez számukra hasznos. A népi gyógyászatban régóta használják a gyógynövényeket számos betegség gyógymódjaként. Frissen és szárítva is használhatók. Teák, forrázatok, főzetek, kenőcsök, illóolajok és nem utolsósorban tinktúrák készülnek belőlük.

A tinktúra tulajdonképpen növényi anyagok alkoholos kivonata, melyet számos betegség megelőzésére, kezelésére alkalmazunk. Hatásuk attól függ, hogy milyen gyógynövényből készülnek.

Minden tinktúra egy oldat, egy erős koncentrátumú növényi kivonat, amelyet többnyire alkoholban készítenek. Magas gyógynövény koncentrációjuk sokkal erősebb, mint például a gyógyteáké.

Az elkészítési technológia is megkülönbözteti a tinktúrát a teától. A gyógyteákat és főzeteket magas hőmérsékleten forralással vagy áztatással készítik, míg a tinktúrák esetében a gyógynövények jótékony összetevőinek alkoholon keresztül történő kinyerésével történik a folyamat.

A tinktúrákat friss növényekből, vagy szárított gyógynövényekből lehet előállítani, természetesen gondos megtisztítás és felaprítás, előkészítés után. Házi tinktúrát mi magunk is készíthetünk, de ha ezzel nem szeretnénk foglalkozni, ezek a cseppek számos weboldalon elérhetőek ma már nagy választékban.

A tinktúrák igen tömény növényi kivonatok, ezért hosszú időn át elállnak, mivel az alkohol tartósítja őket. A tinktúra alkoholtartalma azonban nem lehet kevesebb 30%-nál.

Alkalmazását tekintve mindössze néhány csepp szokott lenni a javasolt adag, ám figyelembe kell venni használatkor, hogy alkoholtartalma van, mely például autóvezetés esetén is befolyásoló tényező.

Miért hasznosak ezek az oldatok az emberi szervezetre?

A tinktúrákat az emberi test különféle állapotaira használják. Belsőleg (vízben vagy teában hígítva) és külsőleg (borogatáshoz, bedörzsöléshez) is alkalmazható.

A különféle gyógynövényes oldatok segítik az energia és az immunitás fokozását, hatással vannak a felesleges zsír elégetésére, elősegítik a jobb alvást, hatnak a csontok, bőr, ízületek egészségére, valamint belső és külső szerveinkre, érdemes beépíteni őket az életmódunkba.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.