Menü

Tinktúrákkal az egészségért?

Akik a természetes és alternatív gyógymódokat kedvelik, tudják, hogy tinktúrákkal sokat tehetünk az egészségért. Mi az a tinktúra, hogyan készül és mi mindenre jó? Erről írunk most!

Mire jó a tinktúra? Nyilván mindenki első kérdése, hogy mi is az a tinktúra és miért lehet ez számukra hasznos. A népi gyógyászatban régóta használják a gyógynövényeket számos betegség gyógymódjaként. Frissen és szárítva is használhatók. Teák, forrázatok, főzetek, kenőcsök, illóolajok és nem utolsósorban tinktúrák készülnek belőlük.

A tinktúra tulajdonképpen növényi anyagok alkoholos kivonata, melyet számos betegség megelőzésére, kezelésére alkalmazunk. Hatásuk attól függ, hogy milyen gyógynövényből készülnek.

Minden tinktúra egy oldat, egy erős koncentrátumú növényi kivonat, amelyet többnyire alkoholban készítenek. Magas gyógynövény koncentrációjuk sokkal erősebb, mint például a gyógyteáké.

Az elkészítési technológia is megkülönbözteti a tinktúrát a teától. A gyógyteákat és főzeteket magas hőmérsékleten forralással vagy áztatással készítik, míg a tinktúrák esetében a gyógynövények jótékony összetevőinek alkoholon keresztül történő kinyerésével történik a folyamat.

A tinktúrákat friss növényekből, vagy szárított gyógynövényekből lehet előállítani, természetesen gondos megtisztítás és felaprítás, előkészítés után. Házi tinktúrát mi magunk is készíthetünk, de ha ezzel nem szeretnénk foglalkozni, ezek a cseppek számos weboldalon elérhetőek ma már nagy választékban.

A tinktúrák igen tömény növényi kivonatok, ezért hosszú időn át elállnak, mivel az alkohol tartósítja őket. A tinktúra alkoholtartalma azonban nem lehet kevesebb 30%-nál.

Alkalmazását tekintve mindössze néhány csepp szokott lenni a javasolt adag, ám figyelembe kell venni használatkor, hogy alkoholtartalma van, mely például autóvezetés esetén is befolyásoló tényező.

Miért hasznosak ezek az oldatok az emberi szervezetre?

A tinktúrákat az emberi test különféle állapotaira használják. Belsőleg (vízben vagy teában hígítva) és külsőleg (borogatáshoz, bedörzsöléshez) is alkalmazható.

A különféle gyógynövényes oldatok segítik az energia és az immunitás fokozását, hatással vannak a felesleges zsír elégetésére, elősegítik a jobb alvást, hatnak a csontok, bőr, ízületek egészségére, valamint belső és külső szerveinkre, érdemes beépíteni őket az életmódunkba.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.