Menü

Tinktúrákkal az egészségért?

Akik a természetes és alternatív gyógymódokat kedvelik, tudják, hogy tinktúrákkal sokat tehetünk az egészségért. Mi az a tinktúra, hogyan készül és mi mindenre jó? Erről írunk most!

Mire jó a tinktúra? Nyilván mindenki első kérdése, hogy mi is az a tinktúra és miért lehet ez számukra hasznos. A népi gyógyászatban régóta használják a gyógynövényeket számos betegség gyógymódjaként. Frissen és szárítva is használhatók. Teák, forrázatok, főzetek, kenőcsök, illóolajok és nem utolsósorban tinktúrák készülnek belőlük.

A tinktúra tulajdonképpen növényi anyagok alkoholos kivonata, melyet számos betegség megelőzésére, kezelésére alkalmazunk. Hatásuk attól függ, hogy milyen gyógynövényből készülnek.

Minden tinktúra egy oldat, egy erős koncentrátumú növényi kivonat, amelyet többnyire alkoholban készítenek. Magas gyógynövény koncentrációjuk sokkal erősebb, mint például a gyógyteáké.

Az elkészítési technológia is megkülönbözteti a tinktúrát a teától. A gyógyteákat és főzeteket magas hőmérsékleten forralással vagy áztatással készítik, míg a tinktúrák esetében a gyógynövények jótékony összetevőinek alkoholon keresztül történő kinyerésével történik a folyamat.

A tinktúrákat friss növényekből, vagy szárított gyógynövényekből lehet előállítani, természetesen gondos megtisztítás és felaprítás, előkészítés után. Házi tinktúrát mi magunk is készíthetünk, de ha ezzel nem szeretnénk foglalkozni, ezek a cseppek számos weboldalon elérhetőek ma már nagy választékban.

A tinktúrák igen tömény növényi kivonatok, ezért hosszú időn át elállnak, mivel az alkohol tartósítja őket. A tinktúra alkoholtartalma azonban nem lehet kevesebb 30%-nál.

Alkalmazását tekintve mindössze néhány csepp szokott lenni a javasolt adag, ám figyelembe kell venni használatkor, hogy alkoholtartalma van, mely például autóvezetés esetén is befolyásoló tényező.

Miért hasznosak ezek az oldatok az emberi szervezetre?

A tinktúrákat az emberi test különféle állapotaira használják. Belsőleg (vízben vagy teában hígítva) és külsőleg (borogatáshoz, bedörzsöléshez) is alkalmazható.

A különféle gyógynövényes oldatok segítik az energia és az immunitás fokozását, hatással vannak a felesleges zsír elégetésére, elősegítik a jobb alvást, hatnak a csontok, bőr, ízületek egészségére, valamint belső és külső szerveinkre, érdemes beépíteni őket az életmódunkba.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Új szuperélelmiszer: az algák

Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.