Menü

Tippek a nyugodt költözéshez

Egy költözés mindig nagy változást jelent, ott hagyjuk a saját lakásunkat, házunkat, és egy új helyen próbáljuk berendezni az otthonunkat, adott esetben a szüleink nélkül. Minden apróságot (és nem apróságot is) be kell csomagolni az egész lakásban, le kell cipelni az autóhoz, az új lakásban pedig jöhet a takarítás, a kipakolás, a különböző bútorok berendezése, ez pedig már így leírva is kimerítő. Az alábbi cikkben arra nézhetünk tippeket, hogy hogyan tehető a költözés stresszmentesebbé.

Kategorizálás az átláthatóságért

Kevés bosszantóbb dolog képzelhető el, mint amikor az új lakásban ott vagyunk egy tucat halomba rakott dobozzal, zsákkal és valójában fogalmunk sincs arról, hogy melyikben mi van. Ez a kicsomagolást is jelentősen megnehezítheti és sok időnk mehet el rá, hogy kitaláljuk, mit és hova is pakoltunk. A költözési tippek egyik alaptétele lehetne, hogy egyszerűen jelöljük meg a dobozokat, zsákokat. Írjuk rá az egyes zsákokra és dobozokra, hogy pontosan mi található bennük. A törékeny dolgokat érdemes papírok közé bugyolálni és dobozban szállítani, míg azokat, amelyeknek garantáltan nem lesz bajuk az utazás során zsákokba is tehetjük, mint például a ruhákat.

A csomagolás tempójában nem feltétlenül tudjuk megjegyezni, hogy mit hova pakoltunk el, emiatt érdemes a feliratozás mellett képeket is készíteni. Ezzel a megoldással elkerülhetjük azt a kellemetlen pillanatot amikor az új házban, lakásban megkezdenénk a kipakolást, és nem tudjuk, hogy mi merre található. Összességében a képek segíthetnek felfrissíteni az emlékeinket arról, hogy mit hova helyeztünk. A tárgyakat szintén érdemes fontosság, sürgősség szerint is csoportosítani. Ennek megfelelően tegyük külön dobozba azokat az eszközöket, amelyekre akár a költözés során vagy a költözést követő első pár órában szükségünk lehet, mint például: törölköző, fürdőszobai dolgok, konyhai eszközök. Ezzel szemben a temérdeknyi ruhára, valamint azokra, amelyek korábban is az ágy tartójában pihentek, valószínűleg nem lesz egyből szükségünk.

Kezdjünk neki időben!

A költözés jó esetben sohasem öt perc, ha már előzetesen összerakjuk a fejünkben a költözés különböző részleteit az is nagy segítség lehet. Magát a költözést pedig több részletben is meg lehet csinálni, nem feltétlenül egy nap kell bezsákolni a ruhákat, összerakni az összes konyhai és elektronikai eszközt. Ezeknek egy részét már jóval a tényleges költözés előtt érdemes megtenni. Az új helyen a nagyobb berendezések, bútorok leendő helyét érdemes előre meghatározni, ezzel is csökkentve az új helyen kialakuló káoszt. Amikor pedig történik a tényleges költözés, akkor azzal szembesülünk az új helyen, hogy valami úgysem lesz úgy jó, ahogyan elképzeltük.

A szelektálás, bepakolás és a válogatás során nem érdemes kapkodni. Ha nem zárjuk le gondosan a zsákokat, dobozokat, akár meg is sérülhetnek az értékeink. Szánjunk bőven időt például a törékeny tárgyak becsomagolására, hogy minimalizáljuk a sérülések esélyét. A szezonálisan használaton kívüli ruhadarabokat, könyveket, emlékeket nyugodtan bepakolhatjuk már hetekkel a költözés előtt, így máris halad a munka. Valamint ezeknek a dolgoknak a kipakolása sem elsődleges. A megfelelő előkészületekkel rengeteg felesleges stressztől kímélhetjük meg magunkat.

Költöztetőcég, vagy megoldjuk házon belül?

A költöztetésnél szintén fontos szempont, hogy megkeresünk egy költöztetőcéget, vagy pedig önmagunk akarjuk elvégezni a szállítást, akár egy telepakolt autóval, vagy utánfutóval. A tipikusan költöztető autónak kialakított furgonok jó esetben stabil helyet biztosítanak csomagjainknak, így egy hosszabb, zötyögős, hepehupás út sem tehet kárt értékeinkben. Ellentétben ha felpakolunk mindent egy utánfutóra, és madzaggal, plédekkel akarjuk rögzíteni, akkor biztosan több lesz a csúszkálás, kevésbé állnak stabilan a holmik. Viszont a magunknak megoldott szállítás mindig sokkal olcsóbb. Az igazán értékes holmikat pedig el lehet szállítani a hátsó ülésen és a csomagtartóban is. A költözésnél vegyük figyelembe azt is, hogy mekkora az előttünk álló út.

Amennyiben hosszabb utazásról van szó, igyekezzünk „egyfordulósra” tervezni a költözést, és ilyenkor jobban megéri bérelni egy költöztetőcéget, vagy egy olyan autót, amellyel kimondottan lehet szállítani a különböző dolgokat. Ha megérkeztünk a célállomásra, parkoljunk minél közelebb az épület bejáratához, ezzel is megkönnyítve a rakodást! Ha viszont városon belül költözünk, és manapság családon belül legtöbbször lehet valakit “szerezni”, aki rendelkezik autóval, akkor magunknak is meg lehet oldani a költözést, ezzel rengeteg pénzt spórolva.

Összességében ha előzetesen felkészülünk a költözésre, és jó esetben nem egy nap alatt kell elköltöznünk már az is nagy könnyebbség. A költözés során csoportosítsuk és válogassuk szét a dolgainkat legalább a különböző helyiségekre bontva, mint a konyha, nappali, hálószoba. A költözés során pedig legelőször csak a nélkülözhetetlen dolgokat pakoljuk ki, és utána ráérünk a többivel is. Ha praktikusan felkészülünk, akkor több energiánk marad és egy felesleges stressztől mentes, egyszerűbb folyamat lesz maga a költözés.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.