Menü

Tippek a nyugodt költözéshez

Egy költözés mindig nagy változást jelent, ott hagyjuk a saját lakásunkat, házunkat, és egy új helyen próbáljuk berendezni az otthonunkat, adott esetben a szüleink nélkül. Minden apróságot (és nem apróságot is) be kell csomagolni az egész lakásban, le kell cipelni az autóhoz, az új lakásban pedig jöhet a takarítás, a kipakolás, a különböző bútorok berendezése, ez pedig már így leírva is kimerítő. Az alábbi cikkben arra nézhetünk tippeket, hogy hogyan tehető a költözés stresszmentesebbé.

Kategorizálás az átláthatóságért

Kevés bosszantóbb dolog képzelhető el, mint amikor az új lakásban ott vagyunk egy tucat halomba rakott dobozzal, zsákkal és valójában fogalmunk sincs arról, hogy melyikben mi van. Ez a kicsomagolást is jelentősen megnehezítheti és sok időnk mehet el rá, hogy kitaláljuk, mit és hova is pakoltunk. A költözési tippek egyik alaptétele lehetne, hogy egyszerűen jelöljük meg a dobozokat, zsákokat. Írjuk rá az egyes zsákokra és dobozokra, hogy pontosan mi található bennük. A törékeny dolgokat érdemes papírok közé bugyolálni és dobozban szállítani, míg azokat, amelyeknek garantáltan nem lesz bajuk az utazás során zsákokba is tehetjük, mint például a ruhákat.

A csomagolás tempójában nem feltétlenül tudjuk megjegyezni, hogy mit hova pakoltunk el, emiatt érdemes a feliratozás mellett képeket is készíteni. Ezzel a megoldással elkerülhetjük azt a kellemetlen pillanatot amikor az új házban, lakásban megkezdenénk a kipakolást, és nem tudjuk, hogy mi merre található. Összességében a képek segíthetnek felfrissíteni az emlékeinket arról, hogy mit hova helyeztünk. A tárgyakat szintén érdemes fontosság, sürgősség szerint is csoportosítani. Ennek megfelelően tegyük külön dobozba azokat az eszközöket, amelyekre akár a költözés során vagy a költözést követő első pár órában szükségünk lehet, mint például: törölköző, fürdőszobai dolgok, konyhai eszközök. Ezzel szemben a temérdeknyi ruhára, valamint azokra, amelyek korábban is az ágy tartójában pihentek, valószínűleg nem lesz egyből szükségünk.

Kezdjünk neki időben!

A költözés jó esetben sohasem öt perc, ha már előzetesen összerakjuk a fejünkben a költözés különböző részleteit az is nagy segítség lehet. Magát a költözést pedig több részletben is meg lehet csinálni, nem feltétlenül egy nap kell bezsákolni a ruhákat, összerakni az összes konyhai és elektronikai eszközt. Ezeknek egy részét már jóval a tényleges költözés előtt érdemes megtenni. Az új helyen a nagyobb berendezések, bútorok leendő helyét érdemes előre meghatározni, ezzel is csökkentve az új helyen kialakuló káoszt. Amikor pedig történik a tényleges költözés, akkor azzal szembesülünk az új helyen, hogy valami úgysem lesz úgy jó, ahogyan elképzeltük.

A szelektálás, bepakolás és a válogatás során nem érdemes kapkodni. Ha nem zárjuk le gondosan a zsákokat, dobozokat, akár meg is sérülhetnek az értékeink. Szánjunk bőven időt például a törékeny tárgyak becsomagolására, hogy minimalizáljuk a sérülések esélyét. A szezonálisan használaton kívüli ruhadarabokat, könyveket, emlékeket nyugodtan bepakolhatjuk már hetekkel a költözés előtt, így máris halad a munka. Valamint ezeknek a dolgoknak a kipakolása sem elsődleges. A megfelelő előkészületekkel rengeteg felesleges stressztől kímélhetjük meg magunkat.

Költöztetőcég, vagy megoldjuk házon belül?

A költöztetésnél szintén fontos szempont, hogy megkeresünk egy költöztetőcéget, vagy pedig önmagunk akarjuk elvégezni a szállítást, akár egy telepakolt autóval, vagy utánfutóval. A tipikusan költöztető autónak kialakított furgonok jó esetben stabil helyet biztosítanak csomagjainknak, így egy hosszabb, zötyögős, hepehupás út sem tehet kárt értékeinkben. Ellentétben ha felpakolunk mindent egy utánfutóra, és madzaggal, plédekkel akarjuk rögzíteni, akkor biztosan több lesz a csúszkálás, kevésbé állnak stabilan a holmik. Viszont a magunknak megoldott szállítás mindig sokkal olcsóbb. Az igazán értékes holmikat pedig el lehet szállítani a hátsó ülésen és a csomagtartóban is. A költözésnél vegyük figyelembe azt is, hogy mekkora az előttünk álló út.

Amennyiben hosszabb utazásról van szó, igyekezzünk „egyfordulósra” tervezni a költözést, és ilyenkor jobban megéri bérelni egy költöztetőcéget, vagy egy olyan autót, amellyel kimondottan lehet szállítani a különböző dolgokat. Ha megérkeztünk a célállomásra, parkoljunk minél közelebb az épület bejáratához, ezzel is megkönnyítve a rakodást! Ha viszont városon belül költözünk, és manapság családon belül legtöbbször lehet valakit “szerezni”, aki rendelkezik autóval, akkor magunknak is meg lehet oldani a költözést, ezzel rengeteg pénzt spórolva.

Összességében ha előzetesen felkészülünk a költözésre, és jó esetben nem egy nap alatt kell elköltöznünk már az is nagy könnyebbség. A költözés során csoportosítsuk és válogassuk szét a dolgainkat legalább a különböző helyiségekre bontva, mint a konyha, nappali, hálószoba. A költözés során pedig legelőször csak a nélkülözhetetlen dolgokat pakoljuk ki, és utána ráérünk a többivel is. Ha praktikusan felkészülünk, akkor több energiánk marad és egy felesleges stressztől mentes, egyszerűbb folyamat lesz maga a költözés.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Új szuperélelmiszer: az algák

Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.