Menü

Probiotikus ételek és italok – a helyes bélflóra elősegítése

A bélrendszernek is szüksége van támogatásra, főleg a járványos időszakokban, hiszen, ha emésztésünk nincs a helyén, akkor az egészségünk sem lesz megfelelő állapotban.

A reklámok azt sugallják, hogy fogyasszunk étrendkiegészítőket, probiotikumokat, prebiotikumokat az egészéges táplálkozásért, pedig tehetünk ezért a kezünk ügyébe kerülő ételekkel és italokkal is. A probiotikumok feladata a bélflóra egyensúlyának fenntartása, ami az immunrendszer egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet.

Az első ilyen étel a joghurt, mivel tele van olyan jó baktériumokkal, amik elősegítik az egyensúly fenntartását. A joghurtot keverhetjük gyümölcsökkel vagy tejjel hígítva turmixolhatjuk is, így egy kulacsban magunkkal is vihetjük bárhová, kanál sem kell. A párja a kefir, ebből is a kaukázusi a legjobb fajta ebből a szempontból, hiszen saját baktériumtörzsei vannak, illetve néhány segítő élesztőfajtát is tartalmaz.

Ha már élesztő szóba került, akkor ejtsünk szót a kovászos kenyérről is, segíti emésztésünket. A zöldségek táján is találunk kedvünkre valót, a savanyított káposzta, ebből is a nem pasztörizált fajta, és a sós savanyúságok, amik nem ecettel savanyítottak is mind emésztést segítő ételek.

A probiotikus italokat sem nehéz elkészíteni, a fermentálás az egyik megoldás. A fermentálás alatt azt értjük, hogy úgy tartósítunk gyümölcsöket és zöldségeket, hogy nem kell hozzá se tartósítószer, se fagyasztó, az adott termény pedig roppanós és vitaminokkal teli marad. Kizárólag az adott termény felületén megtalálható baktériumok végzik el a munkát. A fermentálás során megnövekszik a hasznos baktériumok száma, amik egy bolti eljárás során megszűnnek, szóval a fermentált élelmiszerek így nyújtanak emésztőrendszerünknek segítő kezet. Nem is bonyolult az eljárás, bárki könnyedén el tudja készíteni.

A fermentált limonádé az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital, ehhez csak fél kilogramm citrom kifacsart levére, 1 csésze nádcukorra és egy csészetejsavóra lesz szükség. Minden alapanyagot beleöntünk egy 1 literes üvegbe és feltöltjük annyi vízzel, hogy nagyjából két ujjnyi rész maradjon a tetejéig. Lezárjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük, ami legalább 20 fokot jelent. Amint az íze kellemessé válik, már fogyasztható is. Lehet másfajta gyümölcsitalokat is készíteni, ezek aránya úgy alakul, hogy egy 1 literes üveget előkészítünk, egy adag (mondjuk egy marék) gyümölcsöt megmosunk, az üvegbe rakjuk, 2-3 evőkanál cukrot szórunk rá, tehetünk bele citromlevet is az íze kedvéért, hozzáadunk 1-2 evőkanál tejsavót és felöntjük a limonádé elkészítéséhez hasonlóan vízzel.

Érdemes néha kiengedni a nyomást az üvegből, ha elkezd buborékosodni, akkor le kell szűrni és mehet a hűtőbe. Egy dologra azonban figyelni kell. A fermentálás, érés folyamata a leszűrés után nem áll meg, csak a hideg hatására lelassul. Egy idő után alkoholossá válik az erjedéstől, alkohol tartalma elenyésző, de mindenképpen gondoljunk rá fogyasztás előtt, főleg, ha autóvezetésre készülünk utána.

Emésztőrendszerünknek sokat segíthetünk azzal, hogy ha úgy táplálkozunk, hogy odafigyelünk a probiotikumok bevitelére is. Ezzel immunrendszerünk is ellenállóbb lesz, könnyebben megküzdünk a betegségekkel és energikusabbá is válhatunk.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!