Menü

Miért jó a pilates?

A pilates mind az elmét és testet egyaránt megmozgató torna, amelynek nagyon sok jótékony hatása van, ebből mi összegyűjtöttünk egy párat.

1. Javítja a flexibilitást

A hajlékonyságot az ízületek mozgástartománya és az izmok hossza határozza meg. Az izmok körülölelik az ízületeket, ezáltal azok hajlító mozgást végeznek. A rövid és feszült izmok korlátozzák a test mozgástartományát. A pilates mozgástechnikája statikus tartásból és dinamikus nyújtásból épül fel, így erősíti és egyben nyújtja is az izmokat, ezáltal növelve a hajlékonyságot. A nyújtó gyakorlatok meghosszabbítják az izomrostokat, így a mozgástartomány növekszik.

2. Erősíti és szálkásítja az izmokat (különösen a has, derék, csípő és fenék területein)

A törzsizmok felelősek a testarttásért, a Pilates nagy hangsúlyt fektet a tartóizmok fejlesztésére. Amennyiben ezek az izmok erősek, minden más gyakorlat elsajátítása könnyebb lesz, akár más edzésformákon belül, mint futás, jóga...stb.

3. Kiegyenesedett testtartás és jobb gerinc stabilitás

Az erősebb tartóizomzat jobb testtartást is eredményez. A tartóizmok a helytelen testtartás során megnyúlnak, elveszítik törzsstabilizáló funkciójukat. A pilates gyakorlatok általános stabilitást és támogatást biztosítanak a gerincnek ezen izmok erősítésével. A gyakorlatok során a feszes izmok rugalmasabbak lesznek, a gyenge izmok megerősödnek, ezáltal hatékonyabban képesek elvégezni a gerincet stabilizáló funkciójukat. Többen állítják, hogy rendszeres pilates után enyhült, vagy teljesen megszűnt a krónikus derék fájdalmuk. Kutatók szerint, az ágyéki-medence (alsó hátrész) tartóizmainak stabilitásával a pilates csökkenti az ezen területekre terhelődő nyomást és fokozza a mobilitást.

4. Ízületi és gerinc sérülések biztonságos rehabilitációja

A pilatest eredetileg rehabilitációs edzésformaként fejlesztette ki Joseph Pilates. Lassú és kontrollált mozgás technikájának köszönhetően minimális hatást fejt ki az ízületekre, ezzel megkímélve azokat. Ez a mozgástechnika összhangba hozza a gerinc és medence izmait és erősíti a testet és lelket, ezzel segítve a sérülések leküzdését és megelőzését.

5. Hatékonyabb koncentráció, gondolkodás

Joseph Pilates edzésmódját "a gondolkodó ember gyakorlatának" nevezte. Egy ideig a tudósok úgy gondolták, hogy az emberek egy meghatározott mennyiségű agysejttel születnek és nem képesek új agysejtek termelésére, azonban ma már megannyi tanulmány bizonyítja, hogy a fizikai mozgás serkenti az agysejtek képződését és megvédi a már létező agysejteket, ezáltal fejlesztve a memóriát, a tanulást és a problémamegoldó képességet, illetve magasabb IQ-t is elősegíthet, emellett csökkenti a Alzheimer-betegség kialakulásának kockázatát.

Más tanulmányok szerint, a nagyobb figyelmet igénylő mozgások, mint a pilates vagy a jóga az emberek agyműködésére jobb hatással van, mint például az aerobik. Egy biztos: új tevékenységek tanulása megedzi az agyat is.

6. Stresszkezelés és ellazulás

A stressz levezetésére a legtöbb fizikai tevékenység alkalmas. A pilates az izmok gyengéd nyújtásával az izomzatban felgyülemlett stressz feloldására is alkalmas, viszont fiziológiai hatásain kívül a mentális egészségre is jó hatással van, mivel a helyes légzésre, a testre, és ezeknek az összhangjára összpontosít. Ez azt jelenti, hogy amíg az edzés tart az ember ún. meditatív állapotba kerül és csak az edzésre fókuszál, minden más kizárásra kerül erre az időre.

7. Ellazítja a nyak, váll és felső hátizmokat

Különböző Pilates gyakorlatok a tipikusan túl aktív területeknek az ellazítására koncentrál, mint a mellkas, vállak, a gerinc hátulsó felső része és a csípőhajlító izmok, míg más gyakorlatok aktiválják a far és hasizmokat, valamint erősítik a vállak stabilitását.

Egyes gyakorlatok külön-külön aktiválják ezeket az izmokat, később lehet az összetettebb, dinamikusabb, egyszerre több izmot is megmozgató gyakorlatok felé haladni, melyeket valószínűleg a mindennapjaink során is végrehajtunk.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Új szuperélelmiszer: az algák

Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.