Menü

Miért jó a pilates?

A pilates mind az elmét és testet egyaránt megmozgató torna, amelynek nagyon sok jótékony hatása van, ebből mi összegyűjtöttünk egy párat.

1. Javítja a flexibilitást

A hajlékonyságot az ízületek mozgástartománya és az izmok hossza határozza meg. Az izmok körülölelik az ízületeket, ezáltal azok hajlító mozgást végeznek. A rövid és feszült izmok korlátozzák a test mozgástartományát. A pilates mozgástechnikája statikus tartásból és dinamikus nyújtásból épül fel, így erősíti és egyben nyújtja is az izmokat, ezáltal növelve a hajlékonyságot. A nyújtó gyakorlatok meghosszabbítják az izomrostokat, így a mozgástartomány növekszik.

2. Erősíti és szálkásítja az izmokat (különösen a has, derék, csípő és fenék területein)

A törzsizmok felelősek a testarttásért, a Pilates nagy hangsúlyt fektet a tartóizmok fejlesztésére. Amennyiben ezek az izmok erősek, minden más gyakorlat elsajátítása könnyebb lesz, akár más edzésformákon belül, mint futás, jóga...stb.

3. Kiegyenesedett testtartás és jobb gerinc stabilitás

Az erősebb tartóizomzat jobb testtartást is eredményez. A tartóizmok a helytelen testtartás során megnyúlnak, elveszítik törzsstabilizáló funkciójukat. A pilates gyakorlatok általános stabilitást és támogatást biztosítanak a gerincnek ezen izmok erősítésével. A gyakorlatok során a feszes izmok rugalmasabbak lesznek, a gyenge izmok megerősödnek, ezáltal hatékonyabban képesek elvégezni a gerincet stabilizáló funkciójukat. Többen állítják, hogy rendszeres pilates után enyhült, vagy teljesen megszűnt a krónikus derék fájdalmuk. Kutatók szerint, az ágyéki-medence (alsó hátrész) tartóizmainak stabilitásával a pilates csökkenti az ezen területekre terhelődő nyomást és fokozza a mobilitást.

4. Ízületi és gerinc sérülések biztonságos rehabilitációja

A pilatest eredetileg rehabilitációs edzésformaként fejlesztette ki Joseph Pilates. Lassú és kontrollált mozgás technikájának köszönhetően minimális hatást fejt ki az ízületekre, ezzel megkímélve azokat. Ez a mozgástechnika összhangba hozza a gerinc és medence izmait és erősíti a testet és lelket, ezzel segítve a sérülések leküzdését és megelőzését.

5. Hatékonyabb koncentráció, gondolkodás

Joseph Pilates edzésmódját "a gondolkodó ember gyakorlatának" nevezte. Egy ideig a tudósok úgy gondolták, hogy az emberek egy meghatározott mennyiségű agysejttel születnek és nem képesek új agysejtek termelésére, azonban ma már megannyi tanulmány bizonyítja, hogy a fizikai mozgás serkenti az agysejtek képződését és megvédi a már létező agysejteket, ezáltal fejlesztve a memóriát, a tanulást és a problémamegoldó képességet, illetve magasabb IQ-t is elősegíthet, emellett csökkenti a Alzheimer-betegség kialakulásának kockázatát.

Más tanulmányok szerint, a nagyobb figyelmet igénylő mozgások, mint a pilates vagy a jóga az emberek agyműködésére jobb hatással van, mint például az aerobik. Egy biztos: új tevékenységek tanulása megedzi az agyat is.

6. Stresszkezelés és ellazulás

A stressz levezetésére a legtöbb fizikai tevékenység alkalmas. A pilates az izmok gyengéd nyújtásával az izomzatban felgyülemlett stressz feloldására is alkalmas, viszont fiziológiai hatásain kívül a mentális egészségre is jó hatással van, mivel a helyes légzésre, a testre, és ezeknek az összhangjára összpontosít. Ez azt jelenti, hogy amíg az edzés tart az ember ún. meditatív állapotba kerül és csak az edzésre fókuszál, minden más kizárásra kerül erre az időre.

7. Ellazítja a nyak, váll és felső hátizmokat

Különböző Pilates gyakorlatok a tipikusan túl aktív területeknek az ellazítására koncentrál, mint a mellkas, vállak, a gerinc hátulsó felső része és a csípőhajlító izmok, míg más gyakorlatok aktiválják a far és hasizmokat, valamint erősítik a vállak stabilitását.

Egyes gyakorlatok külön-külön aktiválják ezeket az izmokat, később lehet az összetettebb, dinamikusabb, egyszerre több izmot is megmozgató gyakorlatok felé haladni, melyeket valószínűleg a mindennapjaink során is végrehajtunk.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.