Menü

Hobbik, amik javítják a hangulatot

Mindenki tapasztalta, hogy ha olyan dolgokat csinál, amiket élvez, sokkal jobb hangulata van, kiegyensúlyozottabb és általánosságban boldogabb. Ez persze nem napjaink felfedezése, azonban van néhány olyan tevékenység is, amik függetlenül attól, hogy rajongunk-e érte, bizonyítottan javítják a hangulatot és a mentális egészségünket is támogatják.

Az egyik ilyen tevékenység a testmozgás. Nem mindenki tekint rá hobbiként, azonban az már régóta ismert, hogy a sport hatására a testben „boldogsághormonok” termelődnek, valamint a stresszt és a feszültséget is hatékonyan vezeti le. Emellett természetesen a testsúlyunkra és teljesítményünkre is előnyösen hat, ami elégedettséggel és az eredményesség érzésével tölti el az embert.

Talán nem gondolnánk, de a természetben töltött idő is egy olyan kikapcsolódási forma, ami nagy mértékben javítja a hangulatot. Igaz, ebben az esetben sokkal inkább az elme egészségén, mint a testünkön van a hangsúly, azonban számos formában tölthetünk időt a természetben. A kalandvágyók számára a természet adta lehetőségek sora szinte végtelen, legyen szó hegymászásról, barlangászásról vagy vízi túráról. Aki kevésbé vágyik az ismeretlenre, az választhatja a kertészkedést vagy a sétát.

De mégis miért olyan egészséges az, ha a természetben vagyunk? Egyrészt a friss levegő és természet közelsége egyfajta megnyugvást ad az elménknek, másrészt a napfény hatására testünk az előbbi példához hasonlóan szerotonint, azaz „boldogsághormont” termel.

Ha a logikánk és gondolkodásunk javítása a cél, akkor tökéletes választás lehet szinte bármilyen stratégiai játék. Nem feltétlen kell a mai modern stratégiai videójátékokra és szimulátorokra gondolni, sokkal egyszerűbben hozzáférhető megoldások is rendelkezésre állnak. Gondoljunk csak a sakkra vagy a keresztrejtvényekre. Ezek, éppúgy, mint a testmozgás vagy a természetben töltött idő, javítják a hangulatunkat és a mentális egészségünket, ráadásul a koncentrációs képességünket is fejleszti.

Végül pedig egy olyan hobbi, ami a kreativitásunk és a képzelőerőnk tornáztatásával segít kikapcsolni az elménket: az olvasás. Saulius Tomas Kondrotas szerint „Minden jó könyv gazdagítja a személyiséget.” Talán eltérő véleményünk van a ’jó könyv’ fogalmáról, abban azonban mind egyetérthetünk, hogy egy új világba csöppenhetünk segítségükkel. Ez egy olyan erős koncentrációt eredményez, hogy szinte egyáltalán nem gondolunk ilyenkor a problémáinkra, valamint az érzelmi intelligenciát, a szókincset és a kifejezésmódunkat is fejleszti.

Természetesen ezek a tevékenységek önmaguknak nem oldják meg a komolyabb mentális problémákat, azonban segíthetnek enyhíteni a stresszt és megkönnyíthetik a hétköznapi feszültség levezetését.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?