Menü

Hobbik, amik javítják a hangulatot

Mindenki tapasztalta, hogy ha olyan dolgokat csinál, amiket élvez, sokkal jobb hangulata van, kiegyensúlyozottabb és általánosságban boldogabb. Ez persze nem napjaink felfedezése, azonban van néhány olyan tevékenység is, amik függetlenül attól, hogy rajongunk-e érte, bizonyítottan javítják a hangulatot és a mentális egészségünket is támogatják.

Az egyik ilyen tevékenység a testmozgás. Nem mindenki tekint rá hobbiként, azonban az már régóta ismert, hogy a sport hatására a testben „boldogsághormonok” termelődnek, valamint a stresszt és a feszültséget is hatékonyan vezeti le. Emellett természetesen a testsúlyunkra és teljesítményünkre is előnyösen hat, ami elégedettséggel és az eredményesség érzésével tölti el az embert.

Talán nem gondolnánk, de a természetben töltött idő is egy olyan kikapcsolódási forma, ami nagy mértékben javítja a hangulatot. Igaz, ebben az esetben sokkal inkább az elme egészségén, mint a testünkön van a hangsúly, azonban számos formában tölthetünk időt a természetben. A kalandvágyók számára a természet adta lehetőségek sora szinte végtelen, legyen szó hegymászásról, barlangászásról vagy vízi túráról. Aki kevésbé vágyik az ismeretlenre, az választhatja a kertészkedést vagy a sétát.

De mégis miért olyan egészséges az, ha a természetben vagyunk? Egyrészt a friss levegő és természet közelsége egyfajta megnyugvást ad az elménknek, másrészt a napfény hatására testünk az előbbi példához hasonlóan szerotonint, azaz „boldogsághormont” termel.

Ha a logikánk és gondolkodásunk javítása a cél, akkor tökéletes választás lehet szinte bármilyen stratégiai játék. Nem feltétlen kell a mai modern stratégiai videójátékokra és szimulátorokra gondolni, sokkal egyszerűbben hozzáférhető megoldások is rendelkezésre állnak. Gondoljunk csak a sakkra vagy a keresztrejtvényekre. Ezek, éppúgy, mint a testmozgás vagy a természetben töltött idő, javítják a hangulatunkat és a mentális egészségünket, ráadásul a koncentrációs képességünket is fejleszti.

Végül pedig egy olyan hobbi, ami a kreativitásunk és a képzelőerőnk tornáztatásával segít kikapcsolni az elménket: az olvasás. Saulius Tomas Kondrotas szerint „Minden jó könyv gazdagítja a személyiséget.” Talán eltérő véleményünk van a ’jó könyv’ fogalmáról, abban azonban mind egyetérthetünk, hogy egy új világba csöppenhetünk segítségükkel. Ez egy olyan erős koncentrációt eredményez, hogy szinte egyáltalán nem gondolunk ilyenkor a problémáinkra, valamint az érzelmi intelligenciát, a szókincset és a kifejezésmódunkat is fejleszti.

Természetesen ezek a tevékenységek önmaguknak nem oldják meg a komolyabb mentális problémákat, azonban segíthetnek enyhíteni a stresszt és megkönnyíthetik a hétköznapi feszültség levezetését.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.