Menü

Hobbik, amik javítják a hangulatot

Mindenki tapasztalta, hogy ha olyan dolgokat csinál, amiket élvez, sokkal jobb hangulata van, kiegyensúlyozottabb és általánosságban boldogabb. Ez persze nem napjaink felfedezése, azonban van néhány olyan tevékenység is, amik függetlenül attól, hogy rajongunk-e érte, bizonyítottan javítják a hangulatot és a mentális egészségünket is támogatják.

Az egyik ilyen tevékenység a testmozgás. Nem mindenki tekint rá hobbiként, azonban az már régóta ismert, hogy a sport hatására a testben „boldogsághormonok” termelődnek, valamint a stresszt és a feszültséget is hatékonyan vezeti le. Emellett természetesen a testsúlyunkra és teljesítményünkre is előnyösen hat, ami elégedettséggel és az eredményesség érzésével tölti el az embert.

Talán nem gondolnánk, de a természetben töltött idő is egy olyan kikapcsolódási forma, ami nagy mértékben javítja a hangulatot. Igaz, ebben az esetben sokkal inkább az elme egészségén, mint a testünkön van a hangsúly, azonban számos formában tölthetünk időt a természetben. A kalandvágyók számára a természet adta lehetőségek sora szinte végtelen, legyen szó hegymászásról, barlangászásról vagy vízi túráról. Aki kevésbé vágyik az ismeretlenre, az választhatja a kertészkedést vagy a sétát.

De mégis miért olyan egészséges az, ha a természetben vagyunk? Egyrészt a friss levegő és természet közelsége egyfajta megnyugvást ad az elménknek, másrészt a napfény hatására testünk az előbbi példához hasonlóan szerotonint, azaz „boldogsághormont” termel.

Ha a logikánk és gondolkodásunk javítása a cél, akkor tökéletes választás lehet szinte bármilyen stratégiai játék. Nem feltétlen kell a mai modern stratégiai videójátékokra és szimulátorokra gondolni, sokkal egyszerűbben hozzáférhető megoldások is rendelkezésre állnak. Gondoljunk csak a sakkra vagy a keresztrejtvényekre. Ezek, éppúgy, mint a testmozgás vagy a természetben töltött idő, javítják a hangulatunkat és a mentális egészségünket, ráadásul a koncentrációs képességünket is fejleszti.

Végül pedig egy olyan hobbi, ami a kreativitásunk és a képzelőerőnk tornáztatásával segít kikapcsolni az elménket: az olvasás. Saulius Tomas Kondrotas szerint „Minden jó könyv gazdagítja a személyiséget.” Talán eltérő véleményünk van a ’jó könyv’ fogalmáról, abban azonban mind egyetérthetünk, hogy egy új világba csöppenhetünk segítségükkel. Ez egy olyan erős koncentrációt eredményez, hogy szinte egyáltalán nem gondolunk ilyenkor a problémáinkra, valamint az érzelmi intelligenciát, a szókincset és a kifejezésmódunkat is fejleszti.

Természetesen ezek a tevékenységek önmaguknak nem oldják meg a komolyabb mentális problémákat, azonban segíthetnek enyhíteni a stresszt és megkönnyíthetik a hétköznapi feszültség levezetését.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Új szuperélelmiszer: az algák

Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.