Menü

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.

A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, és bár a legtöbb embernek azonnal a szívroham jut erről eszébe , az esetek mintegy 25-30 százalékában nem kardiológiai problémák okozzák a mellkasi fájdalmat. A fájdalomokozó ugyanis bármelyik olyan szerv lehet, amely a mellkasban helyezkedik el, például a tüdő, a nyelőcső vagy a légcső, a bordák, a mellhártya, a bordaközi izmok. Emellett pedig számos helyről "átsugározhat" a mellkasba a fájdalom, például a hátból is.

A mellkasi fájdalom lehet éles, szúró vagy tompa, jelentkezhet hullámokban vagy állandóan. Az ilyen fájdalommal mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert a kiváltó ok lehet egyszerűen elmulasztható, de a fájdalom akár életveszélyes helyzetet is jelezhet.

A mellkasi fájdalom a leggyakrabban valamilyen szívbetegségre vezethető vissza, többek között például koronaér-szűkületre, szívrohamra vagy myocarditisre, pericarditisre (szívburokgyulladásra) is. A szívbetegségre utaló mellkasi fájdalom kisugározhat a karba, a vállba, a hátba vagy akár az állkapocsba is, a jellege nyomásra, szorításra emlékeztethet. A szívbetegséggel összefüggő fájdalmat anginának nevezik, és kiválthatja akár fokozott izgalom vagy érzelmi eredetű stressz is. A szívroham tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom mellett az izzadás, a hányinger, a gyengeség és a légzési nehézségek is.

A mellkasban elhelyezkedő másik fontos szerv, a tüdő betegsége is okozhat mellkasi fájdalmat, például a mellhártyagyulladás vagy a tüdőgyulladás is. Ezeknél a betegségeknél különösen a lélegzetvétel vagy a köhögés lehet fájdalmas, és gyakran láz vagy hidegrázás is kíséri. Szintén mellkasi fájdalommal jár együtt a légmell, valamint a tüdőembólia is - ezek akár az életet is veszélyeztethetik. Az asztmások is megtapasztalhatnak mellkasi fájdalmat, a légzési nehézségek és a köhögés mellett.

Nagyon gyakori oka a mellkasi fájdalomnak a refluxbetegség , vagyis az a jelenség, amikor a gyomorsav visszacsorog a nyelőcsőbe. Ez a mellkasi fájdalom mellett jellegzetes, kellemetlen szájízt és gyomorégést is okozhat. A refluxbetegséget könnyen összekeverhetik a szívrohammal, mert a nyelőcső és a szív meglehetősen közel helyezkedik el egymáshoz. A gyomrot és a nyelőcsövet érintő más betegségek is okozhatnak mellkasi fájdalmat, például a nyelőcső hiperszenzitivitása, a nyelőcsőperforáció, a gyomorfekély is.

Visszavezethető más betegségekre

A mellkasi fájdalom visszavezethető olyan betegségekre is, melyek tulajdonképpen nem közvetlenül a mellkasban elhelyezkedő szerveket érintik. Mellkasi fájdalmat okozhat például a hasnyálmirigy gyulladása vagy az epehólyag betegségei.

Nagyon sok esetben a mellkasi fájdalmat izom-, ízületi, csont- vagy idegproblémák okozzák, például a bordát érő sérülések (ezek is általában lélegzetvételkor vagy köhögéskor okozhak éles fájdalmat), izomhúzódások, zúzódások is.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.