Menü

Erre figyelj tavasszal, ha kutyával élsz együtt

A tél egy nyugodtabb, lelassultabb időszak az állatok számára is, hiába visszük őket futtatóba, vagy sportolni magunkkal, azért mégis csak hidegebb, lakásban pihenősebb napokat élnek ők is át. Ám amikor jön a felmelegedés, több időt töltenek a szabadban, ami egész szerveztükre, egészségükre hatással lesz.

Azzal, hogy a téli hónapokban beburkolózunk a lakás melegébe, hajlamosak vagyunk kevesebbet mozogni, kimenni a friss levegőre, és ez ugyanígy igaz a házikedvencekre is. A mi kutyák kinti-benti tartással lakik velünk és bevallom, hogy télen vanna napok, amikor az ég világon semmi kedve kimenni a kertbe, maximum elvégezni a dolgát, aztán már „kopog” is az ajtón, hogy ő bizony megfagy, ha nem jöhet be. Ez azzal jár, hogy nyilván kevesebbet is mozog, kissé ellustul.

Ahogy jön a jó idő, sokkal többet vagyunk kint együtt, vagy csak a kutya maga. Mivel kertesházban lakunk, így a kutya bármikor bármennyit rohanhat, amikor kedve szottyan, de oda kell figyelni arra, hogy az aktív mozgást fokozatosan vezessük vissza az életébe. A lakásban töltött idő alatt az állóképesség csökken, ezzel együtt az ízületek rugalmassága és akár az izomtömeg is. Labdázás vagy séta alkalmával hagyjunk pihenőket is.

Tavasszal virágba borul a természet, hajtanak a bokrok, kibújnak a talajból a kis növények. Amilyen csodás látvány ez, olyan nagy veszélyt rejthet kutyánk számára. Bizonyos növények ugyanis mérgezőek, ezért figyelnünk kell arra, hogy kedvtelésből ne kezdje el rágcsálni a tiszafa, vagy az aranyeső ágait (az aranyeső minden része erősen mérgező), ha lehet, ne dobjuk a labdát a borostyánszőnyeg közepébe, mert, ha ezek az emésztőrendszerbe jutnak, hányást, hasmenést okoznak.

Ugyanide sorolhatók a leanderek és az akácfélék is. Toxintartalmuk olyan magas, hogy súlyosabb esetben a kutya életébe is kerülhet. Ha már a növényekről beszélünk, említsük meg, hogy az ebeket is érintheti a szezonális allergia, a pollen, a por és a penész is okozhat tüneteket. Jelei ugyanúgy jelentkeznek, mint embertásaiknál, tüsszögés, köhögés, vakaródzás, gyulladt- és váladékozó szemek. Allergiagyanú esetén kiskedvencünket cipeljük állatorvoshoz, sokféle készítmény elérhető már erre a problémára.

A melegről se feledkezzünk meg. A tavaszi napsugarak még nem tűnnek olyan melegek, viszont az autóban ülve könnyen túlhevülést okoznak. Ne hagyjuk hosszú távon az ebet az autóban, és ha mégis egy kis időre muszáj egy pár perc erejéig ezt megtennünk, akkor engedjük le az ablakot annyira, hogy meglépni ne tudjon, de átszellőzzön a kocsi.

Végül pedig ügyeljünk arra, hogy a meleggel megérkezik a vedlés időszaka is. Ez nem csak a gazdinak lehet kellemetlen, hiszen mindenhol kutyaszőr fog szállni, de a kutyust is kínozza. Melege lesz és azon lesz minden erejével, hogy megszabaduljon a felesleges szőrtől, amit a rágcsálással és vakaródzással csomókban fog majd kiszedni. Ez bőrgyulladáshoz is vezethet. Amennyiben nem tudjuk magunk ápolni a bundát, keressünk egy kutyakozmetikát és bízzuk a szakemberre.

Amikor vége a hideg télnek, házikedvenceink is több időt töltenek a szabad levegőn, ez pedig a gazdinak több odafigyelést igényel, mint az ezt megelőző időszakban. Legyünk résen a éledező növényzettel, fokozatosan kezdjük meg a mozgatást és így biztonságban tudhatjuk szőrgombócunkat.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!