Menü

Valóban hatásosak a fekete fogkrémek?

Az aktív szén szinte a száj- és arcápolás csodaszerévé vált az utóbbi években, amit mi sem bizonyít jobban, mint a polcokon található hatalmas választék a fekete fogkrémektől egészen az arcpakoláson át a pattanások elleni arcmaszkig.

Az aktív szén nem egyszerű faszén, mint a szénkocka, amivel begyújtjuk a kerti bogrács alá a tüzet. Ez a szén egy olyan formája, amit megfelelő kezeléssel porózussá, felületét más anyagokat aktívan kötővé tettek. Leginkább olajokat és egyéb szennyeződéseket köt meg, amiket aztán a szén eltávolításával szintén lemoshatunk a bőrünkről, legalábbis ilyen elven működik arcmaszkok és arcpakolások esetében. Persze az orvoslásban sem idegen az aktív szén használata, sőt, már sok-sok éve alkalmazzák például mérgezéses és túladagolásos eseteknél, azonban a szájhigiéniában is valóban ilyen hasznos?

2019 elején a British Dental Journal folyóiratban megjelent egy cikk, miszerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a fogszuvasodás ellen különösebb védelmet nyújtana az aktív szén vagy az azzal készült szájápolási termékek. Mi több, akár kárt is okozhatunk a túlzott használatával, mivel a tömésekbe, illetve a fogak közti picike résekbe könnyen bejuthat és ott irritációt is okozhat. Az, hogy a szén miatt esetleg gyorsabban és jobban kopik a fogzománc, egyáltalán nem bizonyított, ettől függetlenül érdemes vele óvatosan bánni és csak gyengéden dörzsölni a fogakat.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb aktív szenes fogkrém nem fluoriddal készül, ami a fogorvosok szerint az egyik legjobb módszer a fogszuvasodás megelőzésére, így valójában annak hiánya is okozhatja azt, hogy a fekete fogkrémek kevésbé hatékonynak bizonyultak a szájápolás terén.

Ha valaki mégis fehérebb fogakra vágyik, érdemes lehet kiegészítésként használni az aktív szenes termékeket, de nem feltétlen váltják ki teljesen az egyéb, hagyományos fogkrémeket és szájápolási eszközöket. Bár valóban fehérebbnek látszanak a fogak az aktív szenes paszta használata után, arra sem árt odafigyelni, hogy ha túlzottak elkoptatjuk a fogak felületi zománcát, akkor az éppen azt eredményezi, amit el akarunk kerülni: a fogak könnyebb és gyorsabb elszíneződését.

A szájhigiénia rendkívül fontos, nem csak az esztétika miatt, azonban a megfelelő és rendszeres fogmosás mellett más módszerekkel is tehetünk azért, hogy szebb legyen a mosolyunk. Ilyen például, ha kevesebb kávét és teát fogyasztunk, mivel ezek különösen elszínezhetik a fogzománcot, valamint a dohányzás és bizonyos ételek és hozzájárulhatnak a sárgás árnyalat kialakulásához.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?