Menü

Az állandóan szomjúság okai

Az állandó szomjúságérzet oka természetesen igen sok esetben egyszerűen, hogy nem fogyasztottunk elég folyadékot. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a dolog valamilyen egészségügyi probléma tüneteként jelentkezik.

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség is megnöveli a dehidratáltság kockázatát, különösen, ha a betegséget még nem diagnosztizálták. Ha a vércukorszintünk túl magas, akkor a vesék több vizeletet termelnek, hogy kiürítsék a felesleges glukózt, a folyadékvesztés hatására pedig szomjasak leszünk.

A cukorbetegség egyik jellegzetes tünete az állandó szomjúság, ugyanis a magas vércukorszint fokozott működésre serkenti a veséket (hogy a plusz glükóztól megszabaduljunk), ez pedig gyakoribb vizelési ingerrel, illetve szomjúsággal jár együtt. Ha tehát feltűnően sokat járunk pisilni, mellette állandóan szomjasak vagyunk, nem árt ellenőriztetni a vércukorszintünket. Gyakori kísérőtünet lehet még a fáradékonyság , a hangulatzavarok, az ingerlékenység vagy a testsúly megmagyarázhatatlan változásai.

A vérszegénység egyik kiváltó oka a vérveszteség lehet, például a menstruáció során, és ennek hatásait igyekszik kompenzálni a szervezet azzal, hogy szomjúságot jelez, így a vér "felhígul". A vérszegénység során tapasztalható egyéb tünetek közé tartozik a fáradékonyság, a koncentrációs nehézségek vagy éppen a sápadt arcbőr. Érdemes orvosi vizsgálatot kérni az esetleges vérszegénység kiderítéséhez, mert a vérzést okozhatja fekély, de jelezhet ez a probléma pajzsmirigybetegséget is.

A szervezetünk a folyadékháztartás segítségével a vérnyomást is igyekszik szabályozni, ezért, ha például túl alacsony a vérnyomásunk, akkor fokozott szomjúságot jelez, hogy a vér mennyiségének megnövelésével a vérnyomás is emelkedhessen. Az alacsony vérnyomás egyik közvetett kiváltó oka a stressz lehet, ezt olyan tünetek is kísérhetik, mit a szédülés, az állandó rosszkedv, az alvászavarok és persze az extrém mértékű szomjúság. A vízivás itt is csak tüneti kezelés, elsősorban a stressz hatásait kell csökkentenünk.

A nőknél az ösztrogén és a progeszteron nevű hormonok szintjének változásai egyaránt okozhatnak szomjúságot, akárcsak a menstruáció maga. A legtöbb nőnek a menstruációt megelőző héten, vagy napokban, több folyadékra lehet szüksége, a szomjúság erre utal. Szerencsére, ez nem olyan probléma, amely miatt komolyabban aggódni kellene - inkább legyen mindig a kezünk ügyében egy nagy pohár víz!

A xerosztómia nevű betegséget, vagyis a száj nyálkahártyájának túlzott kiszáradását sokan összekeverhetik a szomjúsággal, pedig az előbbinél elsősorban a nyáltermelődés zavaráról van szó, nem pedig a szervezet folyadékháztartásának problémájáról. A száraz száj jelenségének hátterében számos dolog állhat, például gyógyszerek vagy éppen az, ha nyitott szájjal alszunk. Az ivással ugyan ideiglenesen visszaállíthatjuk a nyálkahártya nedvességét, de ez csak átmeneti megoldás, ezért mindenképpen érdemes megemlíteni az orvosunknak, ha szájszárazsággal küzdünk.

Nem árt azt sem megvizsgálni, hogy milyen ételeket ettünk az utóbbi időben. Bizonyos fogásokról egyértelműen tudhatjuk, hogy szomjúságot okoznak, ilyenek például a sós chipsek, ropik.

Azonban bizonyos zöldségek és gyümölcsök vízhajtó hatásúak, így fokozott vizeletürítésre serkentik a szervezetet, ami pedig szomjúsággal jár. Ezek közé az ételek közé tartozik például a spárga, a zeller, a cékla vagy a petrezselyem.

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Omega-3, amit tudni kell róla

Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.