Menü

Az állandóan szomjúság okai

Az állandó szomjúságérzet oka természetesen igen sok esetben egyszerűen, hogy nem fogyasztottunk elég folyadékot. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a dolog valamilyen egészségügyi probléma tüneteként jelentkezik.

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség is megnöveli a dehidratáltság kockázatát, különösen, ha a betegséget még nem diagnosztizálták. Ha a vércukorszintünk túl magas, akkor a vesék több vizeletet termelnek, hogy kiürítsék a felesleges glukózt, a folyadékvesztés hatására pedig szomjasak leszünk.

A cukorbetegség egyik jellegzetes tünete az állandó szomjúság, ugyanis a magas vércukorszint fokozott működésre serkenti a veséket (hogy a plusz glükóztól megszabaduljunk), ez pedig gyakoribb vizelési ingerrel, illetve szomjúsággal jár együtt. Ha tehát feltűnően sokat járunk pisilni, mellette állandóan szomjasak vagyunk, nem árt ellenőriztetni a vércukorszintünket. Gyakori kísérőtünet lehet még a fáradékonyság , a hangulatzavarok, az ingerlékenység vagy a testsúly megmagyarázhatatlan változásai.

A vérszegénység egyik kiváltó oka a vérveszteség lehet, például a menstruáció során, és ennek hatásait igyekszik kompenzálni a szervezet azzal, hogy szomjúságot jelez, így a vér "felhígul". A vérszegénység során tapasztalható egyéb tünetek közé tartozik a fáradékonyság, a koncentrációs nehézségek vagy éppen a sápadt arcbőr. Érdemes orvosi vizsgálatot kérni az esetleges vérszegénység kiderítéséhez, mert a vérzést okozhatja fekély, de jelezhet ez a probléma pajzsmirigybetegséget is.

A szervezetünk a folyadékháztartás segítségével a vérnyomást is igyekszik szabályozni, ezért, ha például túl alacsony a vérnyomásunk, akkor fokozott szomjúságot jelez, hogy a vér mennyiségének megnövelésével a vérnyomás is emelkedhessen. Az alacsony vérnyomás egyik közvetett kiváltó oka a stressz lehet, ezt olyan tünetek is kísérhetik, mit a szédülés, az állandó rosszkedv, az alvászavarok és persze az extrém mértékű szomjúság. A vízivás itt is csak tüneti kezelés, elsősorban a stressz hatásait kell csökkentenünk.

A nőknél az ösztrogén és a progeszteron nevű hormonok szintjének változásai egyaránt okozhatnak szomjúságot, akárcsak a menstruáció maga. A legtöbb nőnek a menstruációt megelőző héten, vagy napokban, több folyadékra lehet szüksége, a szomjúság erre utal. Szerencsére, ez nem olyan probléma, amely miatt komolyabban aggódni kellene - inkább legyen mindig a kezünk ügyében egy nagy pohár víz!

A xerosztómia nevű betegséget, vagyis a száj nyálkahártyájának túlzott kiszáradását sokan összekeverhetik a szomjúsággal, pedig az előbbinél elsősorban a nyáltermelődés zavaráról van szó, nem pedig a szervezet folyadékháztartásának problémájáról. A száraz száj jelenségének hátterében számos dolog állhat, például gyógyszerek vagy éppen az, ha nyitott szájjal alszunk. Az ivással ugyan ideiglenesen visszaállíthatjuk a nyálkahártya nedvességét, de ez csak átmeneti megoldás, ezért mindenképpen érdemes megemlíteni az orvosunknak, ha szájszárazsággal küzdünk.

Nem árt azt sem megvizsgálni, hogy milyen ételeket ettünk az utóbbi időben. Bizonyos fogásokról egyértelműen tudhatjuk, hogy szomjúságot okoznak, ilyenek például a sós chipsek, ropik.

Azonban bizonyos zöldségek és gyümölcsök vízhajtó hatásúak, így fokozott vizeletürítésre serkentik a szervezetet, ami pedig szomjúsággal jár. Ezek közé az ételek közé tartozik például a spárga, a zeller, a cékla vagy a petrezselyem.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.