Menü

Igénytelen szobanövényeink

„Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”, tartja a mondás. Én szeretem a virágokat, de valamiért ők nem szeretnek engem, nem bizonyulnak sajnos nálunk hosszú életűnek. A mai cikkben összegyűjtök néhány könnyen tartható és mutatós, ám sok munkát nem igénylő cserepes virágot.

Vannak, akiknek nincs idejük és energiájuk szobanövényeket tartani, gondozni, ezért hamar elpusztulnak a virágaik. A következő növénykék azonban igazi túlélők, akkor is, ha olykor elmarad az öntözés, nem elég a napfény és tápoldatra sincs lehetőségünk.

Elsőként említi virágokkal foglalkozó ismerősöm a viaszvirágot, állítólag szinte észrevétlenül fejlődik, nem kell átültetni sem akkor is meseszép virágokat hoz, ha nincs időnk foglalkozni vele.

Létezik úgynevezett majomfa vagy pozsgafa, mely szintén egy pozsgás növény. Gondozása a az időhiányban szenvedőknek sem probléma, annyire egyszerűen tartható növény.

A kúszó filodendron Közép-Amerika esőerdeiben honos gyorsan növekvő kúszónövény. Hazánkban kifejezetten népszerű, mivel meglehetősen igénytelen növény, szív alakú zöld leveleivel díszíti a környezetét.

A törpebors sem igényel különösebb gondozást, teljesen átlagos fény-, víz- és páraigényű, s nagyon mutatós, fénylő, szív alakú, csíkos levelekkel büszkélkedik.

A vitorlavirág a kontyvirágfélék családjába tartozik, Kolumbia és Venezuela területéről származó növény. Márciustól, szeptemberig virágzik. Jó választás olyan helyiségekbe, ahol viszonylag kevés a fény. Előnyös tulajdonsága, hogy nemcsak a levegő szén-dioxid tartalmát csökkenti, hanem más káros anyagok mennyiségét is.

A sárkányfa is ideális a rohanó hétköznapjaink mellé, mivel könnyen gondozható és szép is, így ajánljuk a lakás díszének ezt a fajta pálmát is. Nem zavarják sem a hűvösebb, sem a huzatosabb és árnyékosabb körülmények.

A mozaiklevél hatalmas és színes levelei szembetűnőek, mutatós és ráadásul könnyen kezelhető szobanövényként tarthatjuk számon. Nem igényel tápoldatot sem.

Zámiának hívják a következő pálmafélét, interjúalanyom szerint legényvirág néven is ismert. Megnyugtat, hogy „nekem való”, nem igényel különösebb gondozási tudnivalót, mégis dekoratív. Vigyázat, nagyra növő fajta!

A kukoricalevél Japánból származik és a liliomfélék közé tartozik. Meglehetősen igénytelen szobanövény, mégis gyönyörű virágokat hoz.

Elviseli a rövidebb ideig tartó szárazságot, huzatot, meleget, és a hideget is. A kukoricalevél angol neve Cast-Iron Plant azaz “öntöttvas növény”, mely a növény szívósságára, jó ellenálló képességére utal.

Vicces nevű ás annál könnyebben gondozható az úgynevezett anyósnyelv, mely jól tűri a napfényt és az árnyékot egyaránt. Mint a legtöbb szobanövény, kiválóan tisztítja a beltéri levegőt ez a fajta növény is.

A borostyán is rendkívül népszerű örökzöld futónövény. Igénytelen körülményeket is jó tolerál.

A buzogányvirág trópusi jellege miatt is kedvelt, gondozása egyszerű.

A rákvirág szintén ideális választás a fenti feltételekre, ez a növény is az átlagos hőmérsékletet kedveli, könnyen alkalmazkodva a körülményekhez, nem igényel nagy napfényt és mutatós.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen növényeket érdemes tartani otthonunkban, ha sem időnk, sem energiánk velük foglalkozni és növényszakértők sem vagyunk. Nos a fenti összeállítással szerettünk volna ebben némi segítséget nyújtani.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.