Menü

Csodatévő tejeskávé: csökkenti-e a gyulladást a szervezetben?

Rendelkezhet-e egy olyan egyszerű dolog, mint a tejeskávé gyulladáscsökkentő hatással? Egy új koppenhágai kutatás szerint szemlátomást igen.

Amikor baktériumok, vírusok és egyéb idegen anyagok jutnak az emberi szervezetbe, az immunrendszer reagál: fehérvérsejteket és kémiai anyagokat küld a helyszínre, hogy megvédjen minket. Ez a reakció a gyulladás, ami akkor is megtörténik, ha megerőltetjük az ízületeinket, izmainkat, és különféle betegségek tünete is, többek között a rheumatoid arthritisé.

A polifenol nevű antioxidánsról ismert, hogy megtalálható az emberben, növényekben, zöldségekben, gyümölcsökben. A polifenolokat az élelmiszeripar is használja, hogy az ételek minősége a lehető leghosszabb ideig jó maradjon, illetve megakadályozzák az íztelenség és az avasság kialakulását. Az emberek számára egészséges is, hiszen segítenek az oxidatív stressz leküzdésében.

Sok minden más azonban ismeretlen a polifenolokkal kapcsolatban. Mindezidáig nagyon kevesen vizsgálták, hogyan lépnek kapcsolatba más molekulákkal, például fehérjékkel, illetve mi történik, ha ezt egy ételben teszik, amit mi elfogyasztunk.

Egy új tanulmányban megvizsgálták, hogyan viselkednek a polifenolok, ha aminosavakkal lépnek kapcsolatba. Az eredmények ígéretesek, ugyanis azt figyelték meg, hogy a polifenolok gyulladáscsökkentő hatása az aminosavakkal kapcsolatba lépve még erősebb lesz. Így remélik, hogy ez a hatás az emberi szervezetben is érvényesülhet, ezt azonban először állatokon fogják vizsgálni.

De hogy jön ide a tejeskávé?

Korábbi kutatások során már bebizonyították, hogy a polifenolok hozzákötődnek a fehérjékhez a húsban, tejben és a sörben. A legújabb vizsgálatok azonban azt is kimutatták, hogy a tejeskávéban is megtörténik ez a reakció, tehát a polifenolok hozzákötődnek a fehérjemolekulákhoz. A kávészemek tele vannak polifenolokkal, a tej pedig fehérjében gazdag, ezért ez mindenképpen egy előnyös reakció. Állítólag a reakció olyan gyorsan jön létre, hogy ha meg szeretnék akadályozni a kapcsolat létrejöttét, nehéz dolguk lenne. Innen nézve tehát egy bögre tejeskávé akár még gyulladáscsökkentő hatással is bírhat.

A következő kérdés az, hogy más élelmiszerekben, gyümölcsökben, zöldségekben hogyan jön létre ez a kapcsolat. A kutatócsoportok jelenleg éppen azon dolgoznak, hogyan tudják hozzáadni a megfelelő mennyiségű polifenolt az ételekhez, hogy a legjobb minőséget érjék el.

Néhány tény a polifenolokról:

A polifenolok egy természetesen előforduló antioxidáns csoport, amely fontos az emberek számára. Megelőzik, illetve késleltetik az oxidációt az emberi szervezetben.
Számos élelmiszerben, például zöldségekben, gyümölcsökben, teában, kávéban, vörösborban és sörben megtalálhatóak.
Antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően az élelmiszeripar használni kezdte, hogy minimalizálják az élelmiszerek minőségének romlását.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230130090347.htm

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.