Menü

Csodatévő tejeskávé: csökkenti-e a gyulladást a szervezetben?

Rendelkezhet-e egy olyan egyszerű dolog, mint a tejeskávé gyulladáscsökkentő hatással? Egy új koppenhágai kutatás szerint szemlátomást igen.

Amikor baktériumok, vírusok és egyéb idegen anyagok jutnak az emberi szervezetbe, az immunrendszer reagál: fehérvérsejteket és kémiai anyagokat küld a helyszínre, hogy megvédjen minket. Ez a reakció a gyulladás, ami akkor is megtörténik, ha megerőltetjük az ízületeinket, izmainkat, és különféle betegségek tünete is, többek között a rheumatoid arthritisé.

A polifenol nevű antioxidánsról ismert, hogy megtalálható az emberben, növényekben, zöldségekben, gyümölcsökben. A polifenolokat az élelmiszeripar is használja, hogy az ételek minősége a lehető leghosszabb ideig jó maradjon, illetve megakadályozzák az íztelenség és az avasság kialakulását. Az emberek számára egészséges is, hiszen segítenek az oxidatív stressz leküzdésében.

Sok minden más azonban ismeretlen a polifenolokkal kapcsolatban. Mindezidáig nagyon kevesen vizsgálták, hogyan lépnek kapcsolatba más molekulákkal, például fehérjékkel, illetve mi történik, ha ezt egy ételben teszik, amit mi elfogyasztunk.

Egy új tanulmányban megvizsgálták, hogyan viselkednek a polifenolok, ha aminosavakkal lépnek kapcsolatba. Az eredmények ígéretesek, ugyanis azt figyelték meg, hogy a polifenolok gyulladáscsökkentő hatása az aminosavakkal kapcsolatba lépve még erősebb lesz. Így remélik, hogy ez a hatás az emberi szervezetben is érvényesülhet, ezt azonban először állatokon fogják vizsgálni.

De hogy jön ide a tejeskávé?

Korábbi kutatások során már bebizonyították, hogy a polifenolok hozzákötődnek a fehérjékhez a húsban, tejben és a sörben. A legújabb vizsgálatok azonban azt is kimutatták, hogy a tejeskávéban is megtörténik ez a reakció, tehát a polifenolok hozzákötődnek a fehérjemolekulákhoz. A kávészemek tele vannak polifenolokkal, a tej pedig fehérjében gazdag, ezért ez mindenképpen egy előnyös reakció. Állítólag a reakció olyan gyorsan jön létre, hogy ha meg szeretnék akadályozni a kapcsolat létrejöttét, nehéz dolguk lenne. Innen nézve tehát egy bögre tejeskávé akár még gyulladáscsökkentő hatással is bírhat.

A következő kérdés az, hogy más élelmiszerekben, gyümölcsökben, zöldségekben hogyan jön létre ez a kapcsolat. A kutatócsoportok jelenleg éppen azon dolgoznak, hogyan tudják hozzáadni a megfelelő mennyiségű polifenolt az ételekhez, hogy a legjobb minőséget érjék el.

Néhány tény a polifenolokról:

A polifenolok egy természetesen előforduló antioxidáns csoport, amely fontos az emberek számára. Megelőzik, illetve késleltetik az oxidációt az emberi szervezetben.
Számos élelmiszerben, például zöldségekben, gyümölcsökben, teában, kávéban, vörösborban és sörben megtalálhatóak.
Antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően az élelmiszeripar használni kezdte, hogy minimalizálják az élelmiszerek minőségének romlását.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230130090347.htm

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.