Menü

A szem fénytörési hibái

Az emberi szem működése tulajdonképpen úgy írható le, mint egy egyszerű gyűjtőlencse működése, ami két részből áll. Az egyik rész a szaruhártya, a másik pedig szemlencse. Ezek úgy törik meg a beérkező fénysugarakat, hogy azok a szem belső burkára, az ideghártyára vagy másnéven a retinára érkezzenek, melyekről összeszedődve a látóidegen keresztül jutnak el az agy látókérgébe. A retina receptorai a pálcikák és a csapok. A pálcikák a fényt érzékelik, a csapok pedig a különböző hullámhosszait a fénynek, tehát a színeket. A rájuk érkező információkból alkotja meg az agyunk azt a képet, amit látunk.

Persze a szemünknek számos más része is van, mely befolyásolja a látást. Ilyen például a sugártest, mely egy simaizomból álló kis képződmény, ahová finom rostokkal csatlakozik a lencse. Ennek összehúzódásai okozzák a lencse görbületének változását, ami elengedhetetlen a különböző távolságú fókuszáláshoz, tehát ennek köszönhetően látunk élesen közelre és távolra is, legalábbis egészséges szem esetében.

A látásunk minősége tehát attól függ, hogy megfelelően tudja-e törni a fényt a szemünk. Ha valamiért ez nem történik meg, tehát homályosan látunk, a leggyakoribb ok a szem valamilyen fénytörési hibája. Három típus létezik, ezek pedig a távollátás, a rövidlátás és az asztigmatizmus.

A távollátás vagy másnéven túllátás (hypermetropia) esetében az érintettek távolra probléma nélkül tudnak fókuszálni, a kép éles, azonban a közel lévő tárgyakat, tehát az azokról érkező fénysugarakat nem tudják megfelelően leképezni, – „túllátnak rajtuk” – aminek az eredménye homályos kép. Ennek fizikális oka van, ami nem más, mint a túl rövid a szemgolyó vagy laposabb lencse. A távollátás lehet genetikai, tehát öröklődő, de életünk során is kialakulhat. Érdekesség, hogy az emberek 50%-a távollátó, valamint nem tekintik betegségnek, csak a szem kisebb hibájának.

A rövidlátás vagy másnéven miópia a távollátás geometriai-optikai ellentéte. A közeli tárgyak élesek, azonban a távoli pontok elmosódottak, homályosak. Ebben az esetben a fizikális oka a látásromlásnak a túl hosszú szemgolyó vagy a túl domború szemlencse. Az emberek mindössze 10%-a rövidlátó, valamint kialakulása mögött is számos egyéb tényező húzódik meg. A felnőttkori rövidlátás mögött cukorbetegség, szürkehályog és ideghártya leválás is állhat, azonban a szem folyamatos erőltetése révén is kialakulhat.

A szem fénytörési hibái közül az utolsó az asztigmatizmus, mely tulajdonképpen szemtengelyferdülést jelent. Ebben az esetben az okozza a problémát, hogy az egy pontról érkező fénysugarak a fénytörés után nem egy pontban egyesülnek a retinán, aminek az lesz az eredménye, hogy a kép homályos távolra és közelre is. Ezt a szaruhártya felszínének eltérései okozzák. Jó hír, hogy cilinderes lencsével könnyen korrigálható, amit szemüvegként vagy kontaktlencseként is hordhatunk.

A szem fénytörési hibái bár megkeseríthetik a mindennapokat, azonban szerencsére könnyen kezelhetők, akár véglegesen is. Megoldás lehet a szemüveg vagy a kontaktlencse viselése – rövidlátók számára mínuszos, távollátók számára pluszos, asztigmatizmus esetén pedig cylinderes, illetve végleges korrigálás is elérhető számos klinikán. A lézeres szemműtét ma már rutinműtétnek számít, mindössze egy alkalmassági vizsgálaton kell részt venni.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.