Menü

Mit tehetünk a hajunkért?

A hajunkat érő hatásokat két csoportban különböztetném meg. Az első csoportban olyan elemek tartoznak, amik nem a szokásainkból vagy tanult dolgainkból származnak, hanem a természetből, vagy az emberek védelmében hozott vegyszerekből állnak.

Először nézzük meg, milyen rajtunk kívüli hatások érik a hajunkat. Elsők közt kell említeni a napfényt. Az UV sugárzás károsíthatja a külső rétegét, a kutikulát. Ennek eredményeképpen a haj szárazabbá és könnyebben törékennyé válhat. A festett hajakat is érinti a napfény, mivel a hajszín elhalványulhat. De mi lehet erre a megoldás? Viseljünk kalapot vagy kendőt, amikor kint vagyunk a napon. Használjuk olyan hajápoló termékeket, amelyek UV-védelmet biztosítanak.

A hajat érő szél kiszáríthatja azt, és előidézheti a hajszálak összegabalyodását. A káros hatás főként akkor alakul ki, ha erős szélnek van kitéve. Használjunk hajformázó termékeket, amelyek segítenek megóvni a frizuránkat. Érdemes ilyenkor összefogni vagy befonni. A hideg időjárás, különösen a jeges szél is hasonló károsodást okoz, ezáltal nagyon törékennyé válik a hajunk.

A legtöbb nő már találkozott azzal a helyzettel, amikor a magas páratartalom miatt, tönkrement a szépen rendbe rakott frizurája. Ebben a környezetben a haj könnyen felveszi a nedvességet, és a hajszálak összekuszálódhatnak. Különösen igaz ez a göndör hajra, amely hajlamosabb a nedvesség felvételére, ez által még inkább göndörödik. Használjunk hidratáló hajápoló termékeket és kerüljük a hajvasalást, ugyanis a nedvesség hatására elveszítheti egyenes kinézetét hajkoronánk.

A nyári időben előszeretettel látogatunk ki a strandra, illetve utazunk a tengerpartra pihenni. A tengeri só vagy a fürdőben használt klór kiszáríthatják a hajat, és megváltoztathatják annak színét. A só kiszívja a nedvességet a hajszálakból, ezért szárazabbá és törékenyebbé válnak. A klór eltávolítja a haj olajait, ami szintén az előbb leírtakhoz vezethet. Mit tehetünk ellene? Öblítsük le a hajunkat tiszta vízzel a fürdés után, és a már annyiszor emlegetett hidratáló szereket se hagyjuk otthon.

Most pedig nézzük meg a második csoportba sorolandókat. Több vita is folyik arról, hogy a vizes hajat szárítsuk vagy ne. Az én fodrászom azt az elvet vallja, hogy egy jó hajszárítóval, nem forró levegővel szárítsuk meg minden alkalommal, hiszen vizesen a leggyengébb a hajunk és így több károsodás is érheti. Vizes hajjal pedig semmiképpen se feküdjünk le aludni.

A következő jó tanács, hogy ne fogjuk össze szoros kontyba, lófarokba a hajunkat, ugyan is hajhullást okozhat, emellett pedig a keringés sem lesz a megfelelő a fejbőrünkön. Jól tudjuk, hogy egy hosszú nap után, mikor kivesszük a hajgumit a hajunkból, a helyénél kicsit fáj. Ezt a nem megfelelő keringés okozza. Ha viszont nem tudunk megbarátkozni a leengedett hajkoronával, vagy éppen nincs rá módunk, hogy kiengedjük, akkor inkább válasszunk fonásokat, vagy a tarkónknál, lazán gumizzuk meg. A hajgumiból olyan darabot válasszunk, amely anyagát tekintve gyengéd a frizuránkhoz, nem töri meg.

Naponta többször fésüljük át a hajunkat hajkefével vagy nagy fogú fésűvel, mivel a fejbőr természetes olajokat termel, amelyeket a fésüléssel szétoszlathatunk a hajunkon, így stimuláljuk a fejbőrt és a hajhagymákat. Ezáltal serkentjük a hajat a gyorsabb növekedésre. Nem beszélve arról, hogy a fésülködésnek nyugtató hatása van.

A sűrű hajmosás sem tesz jót a frizuránknak, mivel eltávolítjuk a természetes olajakat róla, ami száradáshoz vezethet, ami következtében könnyen törik, kócolódik. Ha nagyon zavar minket a fejtő zsírosodása száraz samponnal egy napot még kihúzhatunk. A hajvágást is olykor-olykor be kell iktatni az életünkbe, még akkor is, ha éppen növesztjük a tincseinket. A hosszú hónapokig mellőzött hajvágás eredményeképp a hajvégek elkezdenek töredezni, ami miatt azokat, a végén úgyis le kell vágni. Ha rendszeresen megigazíttatjuk a hajunkat, a frizuránk dúsabb és egészségesebb lesz, ezáltal elősegíthetjük a növekedést is.

A vékony haj könnyen elnehezül és lelapul, ha túlságosan sok kondicionálót teszünk rá. Ezért keressük a számunkra legmegfelelőbbet. Ha mi magunk nem értünk hozzá, vagy nem tudjuk, milyen típusba tartozik a hajunk, akkor nyugodtan kérjük ki a fodrászunk véleményét, tanácsát. Amikor pedig felvisszük a kondicionálót, ne annyira a fejbőrhöz közeli részekre, hanem a hajvégekre dolgozzuk azt rá.

Figyeljünk oda a szerek mennyiségére is, hiszen ha túl sokat használunk, az bekeményíti hajat, mivel a hajszálakon szárad meg, így a fésüléssel meggyűlhet a bajunk. Nem esztétikus, amikor pelyhekben pereg az ember hajáról a rászáradt zselé vagy formázóhab maradéka.

Tehát ha egészséges, fénylő hajat szeretnénk, akkor minden apró részletre figyelnünk kell. Látogassuk gyakran a fodrászunkat, és táplálkozzunk egészségesen. Akár szedhetünk vitamint is a védelem érdekében. Ha már csak egy kis figyelmet fordítunk a frizuránk felé, már látványos változást tudunk elérni.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.